Τετάρτη 14 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΝΙΚΟΣ ΑΜΠΑΤΙΕΛΟΣ
Παλεύουμε για έναν κόσμο όπου κάθε νέος άνθρωπος θα είναι πραγματικά ελεύθερος γιατί θα είναι κυρίαρχος του πλούτου που παράγει

Αποσπάσματα από την ομιλία του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ σε εκδήλωση το περασμένο Σάββατο στο Λονδίνο

Στην κατάμεστη αίθουσα της κυπριακής Παροικίας στο Λονδίνο μίλησε το περασμένο Σάββατο ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος, στο πλαίσιο της εκδήλωσης των Οργανώσεων Βρετανίας της ΚΝΕ με τίτλο «"Φύγε έξω να σωθείς"; Οι νέοι μετανάστες με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, για να κάνουμε τα σκοτάδια φως!».

Την εκδήλωση άνοιξε η Αγγελική Γρίβα, Γραμματέας του ΤΣ Δυτικής Ευρώπης της ΚΝΕ, ενώ ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί από τους Ιαν Οσμπορν, φοιτητή του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, Γιώτα Σταθοπούλου, νοσηλεύτρια του NHS, μέλος του Σωματείου RCN, και Αντώνη Μεγρέμη, εργαζόμενο στον σιδηρόδρομο, μέλος του Σωματείου RMT, οι οποίοι έδωσαν την «εικόνα» των αγώνων που αναπτύσσονται αυτήν την περίοδο στη Βρετανία.

Στην εκδήλωση εκπροσωπήθηκαν η Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Βρετανίας (YCL) καθώς και το ΑΚΕΛ και η ΕΔΟΝ.

Μετά την κεντρική ομιλία ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τους Διονύση Ζουρμπάνο και Γιώργο Τσολάκη, Ελληνες μετανάστες στη Βρετανία.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ δεν θυμούνται τους Ελληνες του εξωτερικού μόνο πριν από τις εκλογές

Στην ομιλία του μεταξύ άλλων ο Νίκος Αμπατιέλος τόνισε:

«Το ξέρετε καλά ότι το ΚΚΕ και η ΚΝΕ δεν θυμούνται τους Ελληνες του εξωτερικού μόνο πριν από τις εκλογές, όπως κάνουν όλοι οι υπόλοιποι...


Οπως, για παράδειγμα, ο Μητσοτάκης, που επισκέφθηκε το Λονδίνο πριν από λίγες μέρες για να συναντηθεί με τον βασιλιά και να μιλήσει σε εκδήλωση του αμαρτωλού τραπεζικού μονοπωλίου της "Morgan Stanley".

Τόσο κοντά στα πραγματικά προβλήματα των μεταναστών...

Και κάπου εκεί βρήκε λίγο χρόνο για να καλέσει τα στελέχη της ΝΔ και της ΟΝΝΕΔ να ενεργοποιηθούν γιατί "μύρισε εκλογές"...

Δεν ξέρουμε αν σχετίζεται με αυτήν την προτροπή όλη αυτή η χολή που είδαμε να βγάζουν λίγες μέρες αργότερα τα τρολ της ΝΔ στο διαδίκτυο για την Νατάσσα Μποφίλιου γιατί, λέει, είναι υποκρισία να δηλώνεις κομμουνιστής και να πηγαίνεις στο "καπιταλιστικό" Λονδίνο...

"Κούνια που τους κούναγε", τους λέμε εμείς...

Μάλλον έχουν μπερδευτεί και νομίζουν ότι το Λονδίνο είναι μόνο οι φίλοι τους οι Ελληνες εφοπλιστές του City.

Το σίγουρο είναι ότι δεν είναι γενικά το πρόβλημά τους το πώς και πού εκπροσωπούνται καλύτερα τα ιδανικά του αγώνα για μία μη εκμεταλλευτική κοινωνία, που θα έχει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο και τις σύγχρονες ανάγκες του.

Το πρόβλημά τους είναι όταν άνθρωποι, ειδικά καλλιτέχνες τόσο αγαπητοί από τις νεότερες γενιές και όχι μόνο, δεν σιωπούν, αλλά σκέφτονται, δρουν, τοποθετούνται στα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα της εποχής.

Και καταλήγουν να αναμασούν στερεότυπα δεκαετιών...

Δεν συζητάμε καν αν τους πει κανείς ότι μιλάνε για την πόλη όπου τυπώθηκε για πρώτη φορά το Κομμουνιστικό Μανιφέστο και βρίσκεται θαμμένος ο Καρλ Μαρξ, για την πόλη όπου πήραν το όνομά τους οι μπολσεβίκοι κερδίζοντας την πλειοψηφία στη συντακτική επιτροπή της "Ισκρα", την οποία διηύθυνε μετά - πάλι από εδώ - ο Λένιν.

Μάλλον θα βγάλουν "error404"»...

Λύση στο υψηλό κόστος ζωής η κατάργηση του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του αναφέρθηκε αναλυτικά στη λεγόμενη «cost of living crisis», δηλαδή στο μεγάλο θέμα με τον πληθωρισμό που έχει σπάσει ρεκόρ 4 δεκαετιών στη Βρετανία, αλλά και στη διαπάλη που διεξάγεται γύρω από τις αιτίες και τη λύση του προβλήματος, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

«Λέει, για παράδειγμα, η ΝΔ, όπως αντίστοιχα και η βρετανική κυβέρνηση: "Η ακρίβεια είναι εισαγόμενη και οφείλεται στην εισβολή του Πούτιν στη Ρωσία".

Βρισκόμαστε, όμως, σε μια χώρα που ήδη πριν από τον πόλεμο είχε σχεδόν μηδενική εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο κι όμως οι τιμές στο ρεύμα έχουν εκτοξευθεί.

Δεν απαντάνε ποτέ, επίσης, για ποιον λόγο ο πληθωρισμός είχε ξεκινήσει να ανεβαίνει αισθητά ήδη από το φθινόπωρο του 2021, πριν από το ξέσπασμα του πολέμου, τον Φλεβάρη του 2022.

Λένε ότι τη λύση θα δώσει η ίδια η καπιταλιστική ανάπτυξη, όμως στην Ελλάδα πέρσι η καπιταλιστική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 8,5% και φέτος με 6% και τα αποτελέσματα στη ζωή του λαού γνωστά...

Από την άλλη, η σοσιαλδημοκρατία του ΣΥΡΙΖΑ μιλά για "ακρίβεια Μητσοτάκη", ενώ οι Εργατικοί στη Βρετανία λένε κυριολεκτικά ακριβώς το ίδιο, μιλώντας για "Torry cost of living crisis".

Αν τους ρωτήσεις πώς γίνεται η ακρίβεια σε κάθε χώρα να οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στη συντηρητική κυβέρνησή της και ταυτόχρονα να υπάρχει ακρίβεια σε όλες τις χώρες, ακόμα και σε αυτές με σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις, όπως η Γερμανία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, μάλλον θα έχουμε δεύτερο error404...

Ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται πως οι έλεγχοι της αγοράς και η "πάταξη της αισχροκέρδειας" είναι καταλύτες για να μειωθούν δραστικά οι τιμές.

Σίγουρα, φαινόμενα αισχροκέρδειας, μονοπωλιακών τιμών και συνεννοήσεων μεταξύ ομίλων εμφανίζονται και επιδεινώνουν την κατάσταση.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζει ένας νέος άνθρωπος είναι η μόνιμη προσπάθεια των σοσιαλδημοκρατικών και οπορτουνιστικών κομμάτων να εμφανίζουν τα προβλήματα ως στρεβλώσεις μίας ιδανικής διαχείρισης του συστήματος που κάπου, κάπως στη φαντασία τους "ο άνθρωπος είναι πάνω από τα κέρδη", όπως ήταν και το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ πολύ πριν αποδειχτεί και από κυβερνητική θέση ότι είναι αναφανδόν με τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων και του κεφαλαίου (...)

Οριστική, μόνιμη λύση στο ζήτημα του υψηλού κόστους ζωής μπορεί να δοθεί μόνο με την κατάργηση του ίδιου του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, όταν θα πάψουν δηλαδή όλα τα παραπάνω και κυρίως η ίδια η εργατική δύναμη να αποτελούν εμπορεύματα, των οποίων οι τιμές πηγαίνουν μία πάνω και μία κάτω.

Οταν τα μέσα παραγωγής και οι πρώτες ύλες θα γίνουν κοινωνική ιδιοκτησία και ο κεντρικός σχεδιασμός θα μπορεί, με επιστημονικό τρόπο και με μοναδικό κριτήριο την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών, να κατανέμει πόρους, εργατικό δυναμικό και, φυσικά, το παραγόμενο προϊόν».

Η ελευθερία για τον λαό προϋποθέτει την απελευθέρωση από τα δεσμά της αστικής εξουσίας

Ο Ν. Αμπατιέλος αναφέρθηκε και στο 13ο Συνέδριο ΚΝΕ που θα πραγματοποιηθεί τον Φλεβάρη του 2023 και μεταξύ άλλων ξεχώρισε από τις Θέσεις του ΚΣ την εκτίμηση για «τις δυνατότητες να εμφανιστούν μεγαλύτερες δυσκολίες στην αστική διαχείριση, μεγαλύτεροι τριγμοί στο στρατόπεδο του αντιπάλου, τους οποίους η εργατική τάξη και οι σύμμαχοί της μπορούν, υπό προϋποθέσεις, να αξιοποιήσουν για να περάσουν στην αντεπίθεση.

Το βλέπετε πολύ καλά αυτό - συνέχισε - και εδώ στη Βρετανία το τελευταίο διάστημα, με τις κυβερνήσεις να διαδέχονται η μία την άλλη, εκφράζοντας τους ανταγωνισμούς και τις δυσκολίες αυτές που υπάρχουν μέσα στους κόλπους της αστικής τάξης, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη το μεγαλύτερο απεργιακό κύμα των τελευταίων δεκαετιών.

Με άλλα λόγια, λέμε ότι δεν είναι τόσο ισχυροί όσο μπορεί να φαίνονται!

Αυτό, όμως, το εντοπίζει πριν από όλους ο ίδιος ο αντίπαλος και παίρνει τα μέτρα του, θωρακίζεται απέναντι στο ενδεχόμενο να δυναμώσει η λαϊκή παρέμβαση, πόσο μάλλον να αποκτήσει αυτή ανατρεπτικό περιεχόμενο.

Αλλωστε, η επιχείρηση ωραιοποίησης αυτού του συστήματος έχει όρια.

Γκρεμίζεται μπροστά στα άδεια ντουλάπια λαϊκών οικογενειών, στα σπίτια - ψυγεία που αδυνατούν να ζεσταθούν, στον μισθό που τελειώνει στις 10 του μήνα, στους απλήρωτους λογαριασμούς, στο ξεσπίτωμα φτωχών ανθρώπων, στα περιστατικά κακοποίησης παιδιών.

Γκρεμίζεται μπροστά στην αξιοποίηση ενός ποδοσφαιρικού σημαντικού γεγονότος, του Μουντιάλ, προς όφελος συγκεκριμένων μονοπωλίων που τελικά χτες αποδείχτηκε και για όποιον δεν το 'χε καταλάβει από την αρχή ότι και δηλώσεις, όπως της Εύας Καϊλή, για το πόσο πρωτοποριακά είναι τα εργασιακά δικαιώματα στο Κατάρ των τουλάχιστον 6.500 νεκρών εργατών στα γήπεδά του, δεν ήταν απλώς προκλητική στήριξη αλλά κάτι παραπάνω. Αποδεικνύοντας για ακόμη μία φορά ότι η ΕΕ, οι ανταγωνισμοί των μονοπωλίων ακόμα και για αθλητικά γεγονότα, τα διάφορα λόμπι κ.λπ. είναι το φυτώριο της διαφθοράς όπου τα αστικά κόμματα είναι χωμένα ως τον λαιμό.

Μπροστά στις καθημερινές αποδείξεις της σαπίλας του σημερινού συστήματος, το θεσμικό - νομικό πλαίσιο της καταστολής και του αυταρχισμού εμπλουτίζεται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις, νεοφιλελεύθερες ή δήθεν προοδευτικές, θωρακίζοντας τη δικτατορία του κεφαλαίου και σφίγγοντας τον κλοιό της καταστολής, των παρακολουθήσεων και του φακελώματος γύρω από τον "εχθρό λαό", τους αγώνες και τις διεκδικήσεις του.

Ετσι εξηγούνται ειδήσεις, όπως ότι η βρετανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να βάλει τον στρατό να οδηγάει ασθενοφόρα και να δουλεύει στα τελωνεία, για να σπάσει τις απεργίες των αντίστοιχων εργαζομένων.

`Η η προτροπή του πρωθυπουργού Σούνακ προς τις δυνάμεις καταστολής να μη διστάσουν να διαλύσουν βίαια τις διαδηλώσεις που όλο και πληθαίνουν.

Ετσι οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια και σε περιστατικά όπως αυτό της Θεσσαλονίκης, όπου αστυνομικός πυροβόλησε στο κεφάλι 16χρονο παιδί επειδή έφυγε από το βενζινάδικο χωρίς να πληρώσει τα 20 ευρώ για τη βενζίνη που έβαλε, επειδή προφανώς δεν είχε!

Αλήθεια, πόσος καιρός πέρασε από όταν μαθαίναμε τέτοιες ειδήσεις από τις ΗΠΑ, που συνεχίζονται βεβαίως και με κυβέρνηση Μπάιντεν, και μπορεί να μας φαινόταν σαν κάτι μακρινό;

Αλήθεια, πώς ακούγεται κάτω από το πρίσμα αυτών των ειδήσεων το κλασικό αφήγημα ότι στα πλαίσια αυτού του συστήματος "καθένας είναι ελεύθερος να κάνει τις επιλογές του κι αν είναι ικανός θα πετύχει"; (...)

Εμείς παλεύουμε για έναν κόσμο όπου κάθε νέος άνθρωπος θα είναι πραγματικά ελεύθερος να δημιουργήσει, να αναπτύξει την προσωπικότητά του, να μορφωθεί, να ερωτευτεί και να ζήσει, ακριβώς γιατί θα είναι ο ίδιος κυρίαρχος του πλούτου που παράγει.

Γι' αυτό η ελευθερία για τον λαό και τα παιδιά του προϋποθέτει την απελευθέρωση από τα δεσμά της αστικής εξουσίας, την κατάργηση της μισθωτής σκλαβιάς και της ατομικής ιδιοκτησίας των μέσων παραγωγής από τους καπιταλιστές, δηλαδή την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής κοινωνίας. Σε αυτόν τον αγώνα σας καλούμε όλους!».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ