Τρίτη 13 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΞΑΝΘΗ
Το ΚΚΕ στο πλευρό των παλιννοστούντων

Την Ξάνθη επισκέφτηκε το Σάββατο ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, όπου μίλησε σε σύσκεψη στη Γενισέα με παλιννοστούντες ομογενείς που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους, ενώ νωρίτερα, περιόδευσε μαζί με κλιμάκιο της ΤΕ Ξάνθης του ΚΚΕ, στο οποίο συμμετείχε και ο Κώστας Βογιατζής, εκλεγμένος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», στο παζάρι της πόλης.

Υπενθυμίζεται ότι στη Θράκη, αλλά και σε διάφορες άλλες περιοχές της Ελλάδας, οι ομογενείς που αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν στην Ελλάδα μετά τις ανατροπές του σοσιαλισμού οδηγήθηκαν στον τραπεζικό δανεισμό με την εγγύηση του Δημοσίου για να ανταποκριθούν στις στεγαστικές τους ανάγκες, με το κόστος εξυπηρέτησης δανείων να εκτοξεύεται αφού το επιτόκιό τους ήταν συνδεδεμένο με το επιτόκιο των έντοκων γραμματίων δωδεκάμηνης διάρκειας του Ελληνικού Δημοσίου, προσαυξημένο κατά 2 έως 2,5 μονάδες. Αντί όμως να βοηθηθούν για να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες, τόσο οι τράπεζες όσο και το Ελληνικό Δημόσιο προχώρησαν στην έκδοση διαταγής πληρωμών για τα χρέη τους.

Συγκεκριμένα, μόνο στην Ξάνθη και μόνο από την Εθνική Τράπεζα έχουν εκδοθεί 2.500 τέτοιες εντολές πληρωμής, από τις οποίες περίπου οι 1.000 έχουν αποσταλεί, ενώ σε πολλές περιπτώσεις τα νοικοκυριά απαρτίζονται από υπερήλικες που ζουν με τα επιδόματα παλιννοστούντων ομογενών, της τάξης των 150 - 250 ευρώ τον μήνα.

«Το ζήτημα έχει κακοφορμίσει», είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Δελής στη σύσκεψη, προσθέτοντας ότι το ΚΚΕ διαχρονικά έχει σταθεί στο πλευρό των παλιννοστούντων ομογενών και θα συνεχίσει να το κάνει με όλες του τις δυνάμεις ώστε να μη χάσει κανένας το σπίτι του.

«Για τα προβλήματά σας θα σας χτυπήσουν αρκετοί τις πλάτες», πρόσθεσε και αναφέρθηκε στη σχετική τροπολογία που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, την οποία, τόνισε, όχι μόνο η κυβέρνηση αλλά κανένα άλλο κόμμα δεν υπερψήφισε.

Με την τροπολογία, το ΚΚΕ ζητούσε τη διαγραφή των τόκων και το «κούρεμα» του 50% του εναπομείναντος κεφαλαίου, τη ρύθμιση του ετήσιου κόστους εξυπηρέτησης σε ύψος 10% του ετήσιου φορολογητέου εισοδήματος των δανειοληπτών αλλά και τη διακοπή των πλειστηριασμών.

«Η τροπολογία απορρίφθηκε αλλά τίποτα δεν τελειώνει», ανέφερε και κάλεσε τους παλιννοστούντες μέσα από τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς του κινήματος να διεκδικήσουν αγωνιστικά τα δίκαια αιτήματά τους και να μην εναποθέσουν τις ελπίδες τους στις εκλογές και την όποια κυβερνητική εναλλαγή.

Να σημειωθεί, επίσης, ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κατέθεσε ψήφισμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο προκειμένου αυτό να εκφράσει τη στήριξή του στο δικαίωμα των παλιννοστούντων να κρατήσουν τα σπίτια τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ