Από απεργιακή διαδήλωση υγειονομικών μαζί με συνδικάτα άλλων κλάδων τον Νοέμβρη στη Μαδρίτη: «Η υγειονομική περίθαλψη υπερασπίζεται, δεν πουλιέται» |
Στις απεργίες που έχουν ξεκινήσει από τα μέσα Νοέμβρη ξεχωρίζει η συμμετοχή των παιδιάτρων, οι οποίοι - σύμφωνα με σχετικά ρεπορτάζ - καταγγέλλουν «εξοντωτικό φόρτο εργασίας», «ατέλειωτες λίστες με ραντεβού» για εξέταση παιδιών και «ανεπαρκή χρόνο για να αφιερωθεί στους ασθενείς».
Σχολιάζοντας τις συνέπειες νέων αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων που προχωρούν στον κλάδο, ένας γιατρός σημείωσε πρόσφατα: «Είναι πολύ, πολύ πιεστικό να καλούμαστε να περιμένουμε έναν ασθενή που θα μπει στα Επείγοντα (έχοντας ανάγκη δηλαδή για άμεση ιατρική βοήθεια) χωρίς να υπάρχει η απαραίτητη στήριξη από το ιατρικό προσωπικό». Αλλοι, διαδηλώνοντας, τόνιζαν ότι το λειτούργημά τους αφορά την προστασία και ανακούφιση ανθρώπινων ζωών, δεν μπορεί να συνθλίβεται στη λογική του «κόστους»: «Ζητάμε αξιοπρέπεια για να μπορούμε να παρακολουθούμε την υγεία του πληθυσμού». «Σήμερα αυτό που μας αφήνουν να διαθέτουμε», προσθέτουν, «είναι λιγότερο από δέκα λεπτά για έναν ασθενή! Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να δουλεύουμε έτσι, λες και βιδώνουμε βίδες...».
Μεταξύ άλλων, στις κινητοποιήσεις ξεχώρισε η συμμετοχή των γιατρών στα Επείγοντα Περιστατικά και την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη στη Μαδρίτη, με απόφαση του συνδικάτου Amyts. Μετά τις αλλαγές που προώθησε η τοπική κυβέρνηση της ισπανικής πρωτεύουσας, η εξυπηρέτηση επειγόντων περιστατικών πέρασε και στα Κέντρα Υγείας, προκαλώντας τους νέα «υπερφόρτωση» και περιπλέκοντας κι άλλο την παροχή υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Οι εργαζόμενοι ζητούν επίσης αξιοπρεπείς μισθούς, με δεδομένο ότι η ακρίβεια καλπάζει και στην Ισπανία: Οι πρωτοετείς ειδικευόμενοι αμείβονται με 900 - 1.100 ευρώ, ανάλογα με την ειδικότητα. Κι αυτό όταν, για παράδειγμα, τα ενοίκια στη Μαδρίτη υπολογίζεται ότι διαμορφώνονταν τον Οκτώβρη σε 15,33 ευρώ/τετραγωνικό μέτρο, αυξημένα κατά 14% από πέρυσι.
Πολλοί εστιάζουν επίσης στην απουσία ουσιαστικής ανάπαυσης, με τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους τους ασθενείς. Οπως κατήγγειλε μία ειδικευόμενη, κάθε μήνα οι περισσότεροι καλούνται να κάνουν μέχρι και τέσσερις ή πέντε 24ωρες βάρδιες. «Οι περίοδοι ανάπαυσης δεν τηρούνται πάντα, παρόλο που ο νόμος απαιτεί ανάπαυση μετά από 24 ώρες συνεχούς εργασίας (...) Υπάρχουν τμήματα στα οποία δεν επιτρέπεται ρεπό για εφημερίες. Η έλλειψη γιατρών είναι τέτοια που υπάρχουν υπηρεσίες που δεν λειτουργούν χωρίς τους ειδικευόμενους», ενώ η δική τους απασχόληση θα έπρεπε να είναι υποστηρικτική, για να διαθέτουν σωστή, σχεδιασμένη και ασφαλή επίβλεψη, αλλά και εξέλιξη στην ειδίκευσή τους.