Διαδηλωτές που ζητούσαν την παραίτηση της κυβέρνησης προσπάθησαν την περασμένη Δευτέρα να μπουν στο προεδρικό μέγαρο, ενώ ασιατικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι τραυματίστηκαν τουλάχιστον 13 αστυνομικοί.
Εκτός από τις καταγγελίες για υπεξαιρέσεις, μεγάλη είναι η αγανάκτηση για τον πληθωρισμό που καλπάζει. Στις διαδηλώσεις εντάσσονται και εργαζόμενοι από διάφορους κλάδους, που τονίζουν πως οι πενιχροί μισθοί τους εξανεμίζονται σε λίγες μέρες.
Στους δρόμους βγαίνουν επίσης και κτηνοτρόφοι που έφτασαν στην πρωτεύουσα, Ουλάν Μπατόρ, για να διαμαρτυρηθούν για τις χαμηλές τιμές παραγωγού.
Σημειωτέον ότι το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών άνθρακα (πάνω από 65%) κατευθύνεται στην Κίνα, που είναι γενικά ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Μογγολίας.
Από τη μεριά της η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει τη διεξαγωγή έρευνας για τις καταγγελίες, ενώ μέχρι στιγμής αρνείται να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως ζήτησε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.
Προχτές, ο πρωθυπουργός, Λουβσαναμράιν Ογιούν - Ερντενέ, απευθυνόμενους σε συγκεντρωμένους έξω από τη Βουλή, ανακοίνωσε ότι όλοι όσοι εμπλέκονται στο σκάνδαλο υπεξαίρεσης κρατικών εσόδων από την εξαγωγή άνθρακα θα παραπεμφθούν σε δίκη και θα τιμωρηθούν. Οπως έγινε γνωστό, μεταξύ άλλων συνελήφθη ο διοικητής της κρατικής εταιρείας άνθρακα των ορυχείων Tavan-Tolgoi (τα μεγαλύτερα ανθρακωρυχεία της χώρας, που εκτιμάται ότι «φιλοξενούν» άνθρακα υψηλής ποιότητας), ενώ σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης υπάρχουν επιβαρυντικά στοιχεία για 40 πρόσωπα.
Η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Μάο Νινγκ απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι «η Κίνα είναι φίλη γείτονας της Μογγολίας και πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση θα χειριστεί κατάλληλα και θα ερευνήσει το θέμα».
Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο 9μηνο σειρά καταγγελιών για σκάνδαλα διαφθοράς έχουν συνδεθεί με αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε μια σειρά από χώρες της Κεντρικής και Νότιας Ασίας (Σρι Λάνκα, Πακιστάν κ.τ.λ.), εν μέσω όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τη γεωπολιτική επιρροή στην ευρύτερη περιφέρεια.