Παρασκευή 9 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Εκτός προϋπολογισμού της ΔΥΠΑ οι ανάγκες των ανέργων

Την πλήρη αντίθεση των ανέργων και των εργαζομένων σε έναν ακόμα προϋπολογισμό του πρώην ΟΑΕΔ (νυν ΔΥΠΑ), που αγνοεί τις ανάγκες τους, μετέφερε στην τελευταία συνεδρίασή του ο Θανάσης Γκώγκος, μέλος του ΔΣ εκ μέρους των εργαζομένων.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στα επιδόματα ανεργίας, τα οποία αντιστοιχούν μόνο στο 30% των εσόδων της ΔΥΠΑ, με τα 900 εκατομμύρια που προϋπολογίζονται γι' αυτά να είναι 74 εκατομμύρια λιγότερα από το περσινό αντίστοιχο κονδύλι. «Αν και ο αριθμός των ανέργων δεν μειώνεται παρά τα διάφορα εργαλεία που έρχονται στο προσκήνιο για να μετριάσουν τα ποσοστά ανεργίας, μειώνονται τα κονδύλια της ανεργίας και των κοινωνικών παροχών», ανέφερε.

Κόντρα στην κυβερνητική προπαγάνδα αποκάλυψε το ταξικό αντεργατικό περιεχόμενο του προϋπολογισμού, υπογραμμίζοντας για το ύψος ορισμένων δαπανών:

«Παρά τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για τη μεγάλη απορρόφηση των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού, οι παροχές σε χρήμα και σε αριθμό "ωφελούμενων" παραμένουν πολύ πίσω από τις ανάγκες αλλά και από τα αντίστοιχα νούμερα που καταγράφονταν πριν την κατάργηση των Οργανισμών του ΟΕΚ και του ΟΕΕ. Τα εισοδηματικά κριτήρια στα προγράμματα (τουρισμός, βιβλία, θέατρο, κατασκηνώσεις) αλλά και στους βρεφονηπιακούς σταθμούς πετούν χιλιάδες δικαιούχους εκτός λιστών. Το κατασκευαστικό πρόγραμμα παρά τις οξυμένες στεγαστικές ανάγκες του λαού παραδίδεται στις τράπεζες και σε μεγάλες κατασκευαστικές ως ένα ακόμα κίνητρο για την κερδοφορία τους».

Ο Θ. Γκώγκος αναφέρθηκε ακόμα στο «ποινολόγιο» της κυβέρνησης που αντιμετωπίζει τους ανέργους ως εν δυνάμει ψεύτες, στα περίφημα «προγράμματα απασχόλησης» που δημιουργούν θέσεις εργασίας για λίγους μήνες ανακυκλώνοντας την ανεργία, στους «εργασιακούς συμβούλους», που υποτίθεται πως με εξατομικευμένη προσέγγιση θα βρίσκονται δίπλα στους ανέργους για να τους βοηθούν να βρουν δουλειά ή να τους στείλουν σε βραχύβια προγράμματα υποτιθέμενης κατάρτισης, που κι αυτοί είναι εργαζόμενοι που έχουν προσληφθεί για 8μηνα εργασίας και στη συνέχεια θα επιστρέψουν στα ηλεκτρονικά μητρώα των ανέργων. Επίσης στους εργαζόμενους στην καθαριότητα και στη φύλαξη της ΔΥΠΑ, που παραμένουν σε καθεστώς εργολάβων με τις γνωστές απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις.

Και, κατέληξε, δικαιολογώντας την καταψήφιση εκ μέρους του του προϋπολογισμού: «Με βάση τα παραπάνω είναι σαφές πως ένας προϋπολογισμός δεν είναι μια παράθεση αριθμών, αλλά το αποτέλεσμα μιας πολιτικής πρότασης και κατεύθυνσης. Με αυτήν την πρόταση δεν διαφωνούμε απλά, αλλά εναντιωνόμαστε με κάθε τρόπο, επιδιώκουμε μέσω της οργανωμένης λαϊκής πάλης να ακυρωθούν στην πράξη αντεργατικές διατάξεις, να πεταχτούν νόμοι στα σκουπίδια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ