Οι δικαστικοί υπάλληλοι είναι με τη σειρά τους βασικός κρίκος της αστικής δικαιοσύνης, που θα πρέπει και αυτοί να προσαρμοστούν αναλόγως με τα θέλω του κεφαλαίου. Ετσι προβλέπεται η πρόσληψη δικαστικών υπαλλήλων μέσω της Σχολής Δικαστών, όπου θα περνούν από «κόσκινο» μέχρι να φτάσουν να διοριστούν. Πρόκειται για διαδικασίες που όπως ανέδειξε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, «στοχεύουν πρώτα και κύρια στη διαμόρφωση και της ανάλογης συνείδησης».
Γι' αυτό, για να μπορέσει κάποιος να γίνει δικαστικός υπάλληλος θα πρέπει πρώτα να πετύχει σε γραπτές εξετάσεις σε τρία αντικείμενα, να εξεταστεί προφορικά στα ίδια αντικείμενα και να λάβει βαθμό τουλάχιστον 8. Αρχικά να φοιτήσει για τρεις μήνες στη Σχολή της Θεσσαλονίκης, θα πρέπει δηλαδή να εγκατασταθεί υποχρεωτικά εκεί για το διάστημα αυτό και στη συνέχεια να εγκατασταθεί στην Αθήνα ώστε να κάνει πρακτική για άλλους τρεις μήνες, προκειμένου να αξιολογηθεί.
«Ακόμη κι αν τα καταφέρει όλα αυτά, θα πρέπει να αξιολογηθεί για την καταλληλότητά του, το ήθος του, τα προβλήματα συμπεριφοράς, ενώ θα έχει περάσει ήδη δύο φορές από ψυχιατρική διερεύνηση της προσωπικότητάς του» ανέφερε η Μ. Κομνηνάκα, για να προσθέσει «μπορούν τελικά όλη αυτήν την απαιτητική διαδικασία να την ακολουθήσουν, να αντεπεξέλθουν οι άνεργοι ή εργαζόμενοι με μισθούς πείνας μέχρι να φτάσουν στο σημείο να επιλεγούν για την πρόσληψη; Ουσιαστικά αποκλείονται από την ίδια τη διαδικασία, ενώ καταργείται και κάθε κοινωνικό κριτήριο για τις προσλήψεις».
Επισήμανε ότι «μια δικαιοσύνη προσαρμοσμένη στις ανάγκες των επενδύσεων και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, στις αντιλαϊκές στοχεύσεις του κράτους και των κυβερνήσεων, απαιτεί και τους αντίστοιχους υπαλλήλους, όπως φυσικά - τηρουμένων των αναλογιών - και δικαστές εθισμένους σε μια διαδικασία συνεχούς αξιολόγησης, ανταγωνισμού και πειθάρχησης. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι σε ανάλογη κατεύθυνση κινείται και ο νέος Κώδικας Δικαστηρίων που ψηφίστηκε πριν από λίγους μήνες».
Η Μ. Κομνηνάκα ανέδειξε πως όσο κι αν η κυβέρνηση διατείνεται το αντίθετο, το νομοσχέδιο είναι φανερό ότι δεν «ήρθε» για να αντιμετωπίσει το εκρηκτικό πρόβλημα της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης των δικαστικών υπηρεσιών. Δεν ικανοποιεί κανένα από τα δίκαια αιτήματα των δικαστικών υπαλλήλων, οι οποίοι χτες είχαν κηρύξει στάση εργασίας αντιδρώντας στο νομοσχέδιο.
Ενώ σημείωσε την ανάγκη της άμεσης προκήρυξης θέσεων εργασίας για να καλυφθούν τουλάχιστον οι 800 θέσεις που άδειασαν μόνο την τελευταία τριετία.