Εξωφρενικές ρυθμίσεις που ευνοούν μόνο τις τράπεζες
Σύμφωνα με τις χτεσινές ανακοινώσεις, οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι δεν έχουν καμία δυνατότητα να αποκτήσουν τη δική τους κατοικία. Η παρουσίαση που έκανε ο υφυπουργός Εργασίας Λ. Τζιόλας των προγραμμάτων του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) για δανειοδότηση αγοράς κατοικίας, επιδότηση ενοικίου και κατασκευή εργατικών κατοικιών, δεν αφήνει καμία αμφιβολία για το ποιους αφορούν αυτά τα προγράμματα. Προγράμματα που αν και χρηματοδοτούνται ουσιαστικά από τις εισφορές των εργαζομένων (μόνο 100 εκατομμύρια ανά έτος δίνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό), σε καμιά περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές τους ανάγκες. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι ΟΕΚ δε λειτουργεί ως οργανισμός υπέρ των εργαζομένων, αλλά ως ο μεσάζων που εξασφαλίζει στις τράπεζες πελάτες μεσαίων και υψηλών εισοδημάτων.
Το νέο δανειοδοτικό πρόγραμμα για αγορά κατοικίας του ΟΕΚ περιλαμβάνει τέσσερις κατηγορίες δικαιούχων. Στην πρώτη και τη δεύτερη κατηγορία υπάγονται κυρίως τα χαμηλά εισοδήματα. Η τρίτη κατηγορία απευθύνεται στα μεσαία εισοδήματα. Το ίδιο ουσιαστικά συμβαίνει και για τη νέα τέταρτη κατηγορία.
Το πρόγραμμα αυτό αποκλείει εξ ορισμού τους χαμηλόμισθους, γιατί τα ποσά που δίνονται από τον ΟΕΚ είναι πολύ χαμηλά σε σχέση με τις πραγματικές τιμές αγοράς κατοικίας. Για παράδειγμα, σύμφωνα με το πρόγραμμα, ένας έγγαμος εργαζόμενος με ένα παιδί και με εισόδημα μέχρι 4.000.000 δραχμές δικαιούται να πάρει δάνειο περίπου 20.000.000 δραχμών!!! Με αυτό το ποσό δεν υπάρχει καμία δυνατότητα αγοράς ενός σπιτιού που να καλύπτει τις στεγαστικές ανάγκες μιας οικογένειας με ένα παιδί. Στην απίθανη περίπτωση που ο εν λόγω εργαζόμενος αποφάσιζε να αξιοποιήσει την υποτιθέμενη δυνατότητα που του δίνει ο ΟΕΚ, τότε θα συμβεί το εξής: Ο εργαζόμενος παίρνει μισθό στην καλύτερη περίπτωση 285.000 δραχμές το μήνα. Από αυτές θα πρέπει - ύστερα και από την αφαίρεση του ποσοστού του επιτοκίου που επιδοτεί ο ΟΕΚ και το Ελληνικό Δημόσιο - να καταβάλλει ανά μήνα 100.000 δραχμές για τη δόση του δανείου. Με άλλα λόγια η οικογένεια θα πρέπει με 185.000 δραχμές να καλύψει τα έξοδά της. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ποσοστά επιδότησης του επιτοκίου από τον ΟΕΚ αυξήθηκαν για την πρώτη και δεύτερη κατηγορία από 1-5%. Ενώ τα ποσοστά επιδότησης επιτοκίου των μεσαίων εισοδημάτων - την τρίτη κατηγορία - αυξήθηκαν από 4 μέχρι και 10%!!!. Ουσιαστικά ο ΟΕΚ εξασφαλίζει στις τράπεζες «καλούς πελάτες».
Σε ό,τι αφορά την επιδότηση ενοικίου, αρκεί να σημειωθεί ότι για μια τριμελής οικογένεια ο ΟΕΚ δίνει 388.455 δραχμές ετησίως ή 32.370 δραχμές το μήνα. Τη στιγμή που στην καλύτερη περίπτωση ένα τριάρι νοικιάζεται περίπου 120.000 δραχμές το μήνα.
Αναφορικά με την κατασκευή εργατικών κατοικιών, ο υφυπουργός Εργασίας επιχείρησε να παρουσιάσει τον σχετικό προϋπολογισμό του ΟΕΚ για το 2002 αυξημένο, σχεδόν κατά 100%. Υποστήριξε ότι το αντίστοιχο κονδύλι για το 2001 ήταν 56,2 δισ. δραχμές και για το 2002 101 δισ. δραχμές. Ομως από τα 101 δισ. δραχμές τα 56,5 δισ. προορίζονται για την κατασκευή του Ολυμπιακού Χωριού που υποτίθεται ότι θα αποδοθεί στις εργατικές οικογένειες το έτος 2005. Αλλωστε, είναι γνωστό ότι η εξαγγελία κατασκευής εργατικών κατοικιών μέχρι το τελικό στάδιο απόδοσής τους στους δικαιούχους είναι μια διαδικασία το λιγότερο χρονοβόρα.