Από την πρώτη στιγμή, από την παρουσίαση της εισήγησης, αλλά και κατά τις παρεμβάσεις των δεκάδων αντιπροσώπων που πέρασαν από το βήμα της Συνάντησης, το κλίμα ήταν ιδιαίτερα μαχητικό, στο πνεύμα του κεντρικού συνθήματός της: «Συντονιζόμαστε πανελλαδικά - Αγωνιζόμαστε συλλογικά! ΣπουδάΖΟΥΜΕ με δικαιώματα». Μεταφέρθηκε πείρα από όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, από το πώς βιώνουν την επιχειρηματική λειτουργία των ιδρυμάτων, καθώς εντείνεται, αλλά και από την προσπάθεια οργάνωσης της πάλης και μαζικοποίησης των φοιτητικών συλλόγων και το τι φοιτητικό κίνημα έχουμε ανάγκη σήμερα.
Σημαντικό γεγονός αποτελεί η έγκριση από την Πανελλαδική Συνάντηση καλέσματος προς όλους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες όλης της χώρας για την ανάγκη ανασύστασης της Εθνικής Φοιτητικής Ενωσης Ελλάδας (ΕΦΕΕ), του πανελλαδικού οργάνου των φοιτητικών συλλόγων, για πρώτη φορά μετά από 28 χρόνια, με τη διεξαγωγή Πανσπουδαστικού Συνεδρίου, με συμμετοχή αντιπροσώπων από όλους τους συλλόγους χωρίς νοθείες ή αποκλεισμούς. «Ηρθε η ώρα να δυναμώσει αποφασιστικά ο πανελλαδικός συντονισμός, η μαζική πάλη για το Πανεπιστήμιο που έχουμε ανάγκη» σημειώθηκε, τονίζοντας την αναγκαιότητα να ανοίξει η συζήτηση για τη δυνατότητα αυτή πλατιά σε όλους τους φοιτητικούς συλλόγους, μαζί με την προσπάθεια να δυναμώσουν ο αγώνας, η διεκδίκηση σε κάθε τμήμα και έτος.
Η Πανελλαδική Συνάντηση αποφάσισε να εγκρίνει το πλαίσιο πάλης και διεκδικήσεων που έχει επεξεργαστεί η ΕΓ του ΜΑΣ, να συζητηθεί πλατιά και να εμπλουτιστεί από τους συλλόγους, να γίνει υπόθεση χιλιάδων φοιτητών και η βάση για να αναπτυχθεί κοινός πανελλαδικός διεκδικητικός αγώνας για σύγχρονες και δωρεάν σπουδές, για πτυχία με αξία και δουλειά με δικαιώματα, κόντρα στην πολιτική της ΕΕ και των επιχειρηματικών ομίλων, που ακολουθούν πιστά όλες οι κυβερνήσεις. Για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης στο ύψος των αναγκών, ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών, πτυχίο μοναδική προϋπόθεση για πρόσβαση στο επάγγελμα, δωρεάν σπουδές για κάθε φοιτητή, να μην εφαρμοστούν ο νόμος - πλαίσιο και οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι, να καταργηθεί η πανεπιστημιακή αστυνομία.
Οι φοιτητικοί σύλλογοι που συμμετείχαν στη συνάντηση καθόρισαν ως πρώτο μεγάλο σταθμό για την κλιμάκωση της δράσης τους τη συμμετοχή στα μεγάλα συλλαλητήρια που διοργανώνουν εργατικά σωματεία και φορείς το Σάββατο 17 Δεκέμβρη σε μια σειρά πόλεις της χώρας και ειδικά στην Αθήνα στις 12.30 στο Σύνταγμα.
Στην έναρξη των εργασιών παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν εκπρόσωποι φορέων με τους οποίους οι φοιτητικοί σύλλογοι που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ έχουν συναντηθεί και πρόκειται να συνεχίσουν να συμβαδίζουν στις διεκδικήσεις και τους αγώνες.
Χαιρετισμό εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΑΜΕ απηύθυνε ο Μάρκος Μπεκρής, που αναφέρθηκε σε σταθμούς της δράσης του πρωτοπόρου ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, στους αγώνες των εργατών της COSCO, σημειώνοντας πως η μεγάλη συμμετοχή στην Πανελλαδική Συνάντηση του ΜΑΣ ανοίγει δρόμο για ένα φοιτητικό κίνημα που θα υψώνει το ανάστημά του, που θα παλεύει και θα μάχεται για τις δικές του ανάγκες και δεν θα είναι η ουρά της εκάστοτε κυβέρνησης.
Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νίκη Χρονοπούλου αναφέρθηκε στον κοινό αγώνα των φοιτητικών συλλόγων με τον αγώνα των εργαζομένων, τονίζοντας την ανάγκη φοιτητές και εργαζόμενοι να βγουν μπροστά, για νέες κατακτήσεις, θέτοντας στο προσκήνιο τις πραγματικές σύγχρονες ανάγκες.
Στη σημασία της κοινής δράσης φοιτητικών συλλόγων και της ΟΓΕ για τον ριζοσπαστικό προσανατολισμό στον προβληματισμό που αναπτύσσεται μέσα στις σχολές για την ανισότιμη θέση της γυναίκας, για όσα αντιμετωπίζουν οι φοιτητές στους όρους των σπουδών τους αλλά και στη ζωή τους, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων η Βάσω Λυμπερόγιαννη, χαιρετίζοντας εκ μέρους του προεδρείου της ΟΓΕ.
«Το σύνθημα "Μαθητές - φοιτητές ενωμένοι νικητές" έχει αγκαλιαστεί από πολλούς και το κάναμε πράξη με τους αγώνες και την αλληλεγγύη», σημείωσε εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας ο Γ. Παυλής, δηλώνοντας πως οι μαθητές «παίρνουμε παράδειγμα, δύναμη και αισιοδοξία όταν γίνουμε κι εμείς φοιτητές να συνεχίσουμε τους αγώνες».
Ο οργανωτικός γραμματέας της ΕΕΔΥΕ Γρηγόρης Αναγνώστου από το βήμα της Πανελλαδικής Συνάντησης αναφέρθηκε στο πλαίσιο μέσα στο οποίο πραγματοποιείται η Συνάντηση, με την κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και της επιθετικότητας, αλλά και στην πάλη των φοιτητών στο πλευρό του φιλειρηνικού κινήματος.
Χαιρετισμό στη Συνάντηση απηύθυνε ο Αλέξης Παναγιώτου από την Προοδευτική Κίνηση Κυπρίων Φοιτητών Αθήνας, που αναφέρθηκε στη δράση του ΜΑΣ και τους αγώνες του φοιτητικού κινήματος στη χώρα μας.
Τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς στους φοιτητές και τις φοιτήτριες, που, όπως είπε, αναδεικνύουν καθημερινά τα προβλήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, προβάλλοντας στόχους και ιδανικά για ριζικότερες αλλαγές σε επίπεδο κοινωνίας, μετέφερε ο Νίκος Παπαλεξίου, εκπρόσωπος της ΔΗΠΑΚ στην ΠΟΣΔΕΠ.
Εκ μέρους της ΣΕΑΑΝ, ο Χάρης Χουρδάκης σημείωσε μεταξύ άλλων πως όσο το φοιτητικό κίνημα έχει βρεθεί σε προοδευτική ριζοσπαστική κατεύθυνση, έχει τροφοδοτήσει με επιστήμονες, με παράδειγμα τον χώρο της Υγείας, ενώ ανέδειξε και τη διάσταση ανάμεσα στην πρόοδο της επιστήμης και την κατάσταση που αντιμετωπίζουν ειδικότερα οι φοιτητές ΑμεΑ.
Χαιρετιστήρια μηνύματα προς τη μεγάλη Πανελλαδική Συνάντηση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών έστειλαν το Μέτωπο Φοιτητών (FDE) στην Ισπανία, φοιτητές στο τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου του Manchester, φοιτητικές κοινότητες στην Τουρκία, φοιτητές και φοιτήτριες από το Πανεπιστήμιο Σαπιέντσα της Ρώμης, το Πανεπιστήμιο της Κατάνια, το Πανεπιστήμιο του Τορίνο.