Σάββατο 26 Νοέμβρη 2022 - Κυριακή 27 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΓΥΝΑΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΑΛΛΑ ΑΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Επετειακές διαβεβαιώσεις για ... «μηδενική ανοχή»

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία της 3ης τακτικής ετήσιας έκθεσης για τις γυναίκες - θύματα κακοποίησης

Οι συνήθεις ανούσιες διαβεβαιώσεις για τη «μηδενική ανοχή» στο φαινόμενο της βίας και η αναπαραγωγή των χιλιοειπωμένων προτροπών στα θύματα να «σπάσουν τη σιωπή τους» συνόδευσαν τις παρεμβάσεις των κυβερνητικών στελεχών με αφορμή την 25η Νοέμβρη, Παγκόσμια Μέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Σε αυτό το μήκος κύματος, η υφυπουργός Εργασίας, Μ. Συρεγγέλα, χαρακτήρισε την Παγκόσμια Μέρα «μία ευκαιρία να αναλογιστούμε την ατομική ευθύνη σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα», προτρέποντας τα θύματα «να μιλάνε και να καταγγέλλουν» και «όλοι μαζί να σπάσουμε τον κύκλο της βίας».

Αλλά και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, επισκεπτόμενος το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών στον δήμο Κερατσινίου - Δραπετσώνας, προέταξε την ανάγκη «να σπάσει η σιωπή, να υπάρξει το θάρρος στις γυναίκες να καταγγείλουν περιστατικά έμφυλης βίας» και άφησε σε δεύτερο πλάνο την ανάγκη «να φτιάξουμε δομές».

Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία της 3ης ετήσιας έκθεσης, που έδωσε στη δημοσιότητα η αρμόδια Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΔΟΠΙΦ) του υπουργείου Εργασίας, αποτυπώνουν - αν και όχι στην πλήρη διάσταση - την έκταση του προβλήματος.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, ο αριθμός των γυναικών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας που προχώρησαν σε καταγγελία έφτασε το 2021 τις 7.375, καταγράφοντας ραγδαία αύξηση σε σύγκριση με το 2020 (4.264 καταγγελίες γυναικών). Το μεγαλύτερο ποσοστό των δραστών αποτελούσαν οι σύζυγοι των θυμάτων (34,9%), ακολουθούσαν οι μόνιμοι σύντροφοι (11,7%), οι τέως σύζυγοι (6,5%) και οι τέως σύντροφοι (6,3%).

Ο αριθμός των γυναικών που δολοφονήθηκαν από άνδρες του οικογενειακού τους περιβάλλοντος ανήλθε σε 23 (ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει καταγραφεί από το 2010 που συλλέγονται σχετικά στοιχεία). Μάλιστα, οι γυναικοκτονίες αποτέλεσαν, για πρώτη φορά μέσα σε αυτά τα 12 έτη, τη συντριπτική πλειοψηφία των καταγεγραμμένων ανθρωποκτονιών με θύματα γυναίκες (69,7%). Οι δράστες ήταν στο 65,3% των δολοφονιών αυτών νυν ή πρώην σύντροφοι ή σύζυγοι των θυμάτων.

Οσον αφορά τη στατική καταγραφή των βιασμών, τα στοιχεία της Αστυνομίας για το 2021 καταγράφουν 353 περιστατικά εξιχνιασθέντων και μη εξιχνιασθέντων βιασμών (330 κακουργήματα και 23 πλημμελήματα). Ωστόσο, η έκθεση επισημαίνει πως τα στοιχεία δεν αποτυπώνουν το πραγματικό μέγεθος του εγκλήματος του βιασμού, ενώ διαφεύγουν της στατιστικής αποτύπωσης περιστατικά σεξουαλικών επιθέσεων ή άλλων μορφών σεξουαλικής βίας.

Από τα Συμβουλευτικά Κέντρα του δικτύου δομών της ΓΓΔΟΠΙΦ υποστηρίχθηκαν πανελλαδικά 5.295 γυναίκες (περίοδος αναφοράς από 1/11/2021 έως 30/9/2022). Οσον αφορά τα αιτήματά τους, το 31,2% αναζήτησε νομική στήριξη, το 29,7% ψυχολογική στήριξη - συμβουλευτική, το 13,1% πληροφόρηση, το 11,4% κοινωνική στήριξη και το 4,6% φιλοξενία στους ξενώνες. Σε ποσοστό 41,4% ήταν άνεργες.

Την περίοδο αναφοράς στους Ξενώνες του Δικτύου φιλοξενήθηκαν 223 γυναίκες και 251 παιδιά, εκ των οποίων οι 53 γυναίκες και τα 81 παιδιά ήταν πρόσφυγες. Οι φιλοξενούμενες γυναίκες σε ποσοστό 83% ανέφεραν ότι ήταν άνεργες. Τέλος, η τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 δέχθηκε 10.324 κλήσεις, εκ των οποίων οι 6.969 αφορούσαν σε περιστατικά βίας.

Από τα στοιχεία για το 2021 επιβεβαιώνεται η επιτακτική ανάγκη για συγκεκριμένα μέτρα προστασίας, υποστήριξης, ουσιαστικής βοήθειας των γυναικών που βρίσκονται αντιμέτωπες με βίαιες, παθογόνες διαπροσωπικές και οικογενειακές σχέσεις. Επιβεβαιώνεται επίσης η ανάγκη για εκτεταμένο δίκτυο δημόσιων και δωρεάν κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών, χωρίς εμπλοκή ΜΚΟ, με γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ