Στις 14.30 η προσυγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη. Θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
Πιο συγκεκριμένα, στην Αθήνα θα βρεθούν αύριο μηλοπαραγωγοί από τη Λάρισα, την Καστοριά, την Εορδαία, τη Νάουσα, τη Μαγνησία.
Με προσυγκέντρωση στις 14.30 στην πλατεία Καραϊσκάκη, οι μηλοπαραγωγοί θα διαδηλώσουν προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου θα συναντηθούν με τον αρμόδιο υπουργό, προκειμένου να πάρει θέση απέναντι στις διεκδικήσεις τους.
Οι μηλοπαραγωγοί παλεύουν για να υπερασπίσουν το εισόδημά τους, που συρρικνώνεται καθημερινά εξαιτίας των χαμηλών τιμών παραγωγού - ακόμα και κάτω από το κόστος - που επιβάλλουν οι εμποροβιομήχανοι με τις πλάτες και τους νόμους όλων των τελευταίων κυβερνήσεων, αλλά και εξαιτίας της εκτίναξης του κόστους παραγωγής ως απόρροια της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας και της «πράσινης μετάβασης».
Είναι χαρακτηριστικό ότι το κόστος παραγωγής για τα μήλα είναι διαμορφωμένο περίπου στα 0,35 ευρώ/κιλό, η τιμή πώλησης των μήλων στους μεγαλέμπορους διαμορφώνεται κυρίως στα 0,15 ευρώ - 0,20 ευρώ/κιλό, ενώ πολλές φορές δίνονται και με το αίσχος των ανοιχτών τιμών, χωρίς δηλαδή να ξέρει ο παραγωγός πόσο και πότε θα πληρωθεί. Βέβαια, στα σούπερ μάρκετ οι τιμές είναι 5 με 10 φορές πάνω από την τιμή στην οποία τα παραδίδει ο παραγωγός.
Το «κερασάκι στην τούρτα» έβαλε η απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να θέσει εκτός συνδεδεμένης ενίσχυσης όλες τις μηλοπαραγωγικές περιοχές της χώρας οι οποίες δεν έχουν «ΠΟΠ προϊόν», μέσα από Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τη νέα ΚΑΠ 2023 - 2027. Σημειωτέον, πλην των ενισχύσεων στα μήλα χάνονται και οι ενισχύσεις στους καρπούς με κέλυφος, όπως αμύγδαλα, καρύδια, κάστανα, φιστίκια.
Τα αιτήματα που προβάλλουν και τα οποία έχουν διαμορφωθεί μέσα από τις μαζικές και συλλογικές διαδικασίες του οργανωμένου αγροτικού κινήματος όλο το προηγούμενο διάστημα, είναι αυτά που θα τους δώσουν μια ανάσα ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν να παράγουν και να ζουν από τη δουλειά τους. Απαιτούν να ισχύουν μέχρι το 2027 οι συνδεδεμένες ενισχύσεις, μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής, όπως αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν 0,07 ευρώ/KWh στο αγροτικό ρεύμα κ.ά. Ακόμα, τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα στους αγρότες και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση, αλλαγή κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους.
«Δεν μας πτοούν οι απειλές τους και τα δικαστήρια, τον δρόμο μάς τον δείχνουν οι αγώνες μας, μόνο μέσα από αυτούς είχαμε αποτελέσματα. Το έδειξαν και οι πρόσφατες εκλογές του συλλόγου μας που εκατοντάδες μικρομεσαίοι αγρότες ήρθαν να οργανωθούν», αναφέρει ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Μεσσήνης, με αφορμή τις κλήσεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα απ' την αστυνομία σε αγρότες, για τις κινητοποιήσεις που πήραν μέρος στις αρχές της χρονιάς, διεκδικώντας την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.
«Σε μια χρονιά που οι περισσότεροι παραγωγοί δεν μπορούν να καλλιεργήσουν λόγω του τεράστιου κόστους παραγωγής, που οι λαϊκές οικογένειες ψάχνουν στα "καλάθια" να φάνε, που έρχονται "δύσκολοι χειμώνες", η κυβέρνηση δείχνει το αληθινό της πρόσωπο, σέρνει τους συνδικαλιστές του αγροτικού κινήματος στα αστυνομικά τμήματα και στα δικαστήρια για άλλη μια φορά», επισημαίνει ο Σύλλογος, καλώντας σε ενίσχυση των αγροτικών συλλόγων και με την ίδρυση της Ομοσπονδίας τους στον νομό. «Τα τρακτέρ μας είναι η δύναμη για να διεκδικήσουμε μια ζωή με αξιοπρέπεια για μας και τα παιδιά μας», τονίζουν.