Τετάρτη 23 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Εφυγε» από τη ζωή ο σπουδαίος Κουβανός τροβαδούρος Πάμπλο Μιλανές

«Εφυγε» από ζωή, τη Δευτέρα το βράδυ, ο Πάμπλο Μιλανές, μια από τις πιο αναγνωρισμένες φυσιογνωμίες της μουσικής στην Κούβα. Ο σπουδαίος Κουβανός τροβαδούρος άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο της Ισπανίας, όπου νοσηλευόταν.

Η μουσική του κληρονομιά καταγράφεται σε περισσότερα από 40 άλμπουμ που περιέχουν εμβληματικά τραγούδια, όπως El breve espacio, Yolanda, Cuba Va, Amo esta Isla και Comienzo y final de una verde manana, κατά τη διάρκεια μιας καριέρας που διήρκεσε περισσότερες από πέντε δεκαετίες.

Ο Π. Μιλανές γεννήθηκε στις 24 Φλεβάρη 1943, στην πόλη Μπαγιάμο. Ηταν το μικρότερο από τα πέντε παιδιά μιας εργατικής οικογένειας. Σπούδασε μουσική στο Δημοτικό Ωδείο της Αβάνας και ηχογράφησε το πρώτο του άλμπουμ το 1965, με τίτλο «Τα 22 μου χρόνια», που θεωρείται η «γέφυρα» για το πέρασμα στο μουσικό κίνημα nueva trova. Ο Μιλανές μαζί με τους Σίλβιο Ροντρίγκεζ και Νοέλ Νικολά ίδρυσαν το κουβανέζικο nueva trova, ένα είδος μουσικής που βασίζεται στην κιθάρα και έχει τις ρίζες του στις μπαλάντες που συνέθεσαν οι τροβαδούροι κατά τη διάρκεια των πολέμων για την ανεξαρτησία του νησιού. Με το nueva trova οι Κουβανοί μουσικοί επιχειρούν να χρησιμοποιήσουν την Τέχνη τους για να αναδείξουν κοινωνικά προβλήματα, για να στηρίξουν το Νησί της Επανάστασης.

Ο Γραμματέας του ΚΚ και Πρόεδρος της Κούβας, Μιγκέλ Ντίας - Κανέλ, αποχαιρέτησε τον μεγάλο καλλιτέχνη σημειώνοντας ότι είναι «αχώριστη φωνή από τους ήχους της γενιάς μας».

Αλλωστε, ο Π. Μιλανές υποστήριζε μια ζωή μέσα από την Τέχνη του και τη ζωή του την Επανάσταση. «Είμαι ένας εργάτης που εργάζεται με τραγούδια, κάνοντας με τον δικό μου τρόπο αυτό που ξέρω καλύτερα, όπως κάθε άλλος Κουβανός εργάτης», είχε πει στους «New York Times», προσθέτοντας ότι «είμαι πιστός στην πραγματικότητά μου, στην επανάστασή μου και στον τρόπο με τον οποίο μεγάλωσα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ