Σάββατο 16 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ

- Ποιοι αγρότες έχουν την υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης;

  • Δηλώσεις υποβάλλουν οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες όταν το ετήσιο καθαρό γεωργικό εισόδημα ξεπερνά το 1 εκατ. δρχ.
  • Οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες (ανεξάρτητα από το εισόδημά τους) που παίρνουν επιδοτήσεις πάνω από 500.000 δρχ. για προϊόντα φυτικής παραγωγής ή πάνω από 750.000 δρχ. για προϊόντα ζωικής παραγωγής.
  • Οσοι έχουν πάρει καλλιεργητικά δάνεια πάνω από 2.000.000 δρχ. ή όταν το χρεωστικό υπόλοιπο του καλλιεργητικού δανείου στην τράπεζα, στις 31 Δεκέμβρη του 2001, ήταν πάνω από 2.000.000 δρχ.
  • Οσοι είναι κύριοι ή επικαρπωτές ή νομείς γεωργικής γης και την καλλιεργούν με τη μορφή θερμοκηπίων σε έκταση πάνω από 2 στρέμματα.
  • Οσοι μέσα στο 2001 εισέπραξαν επιστρεφόμενο ΦΠΑ από 300.000 δρχ. και πάνω.

- Πώς βρίσκεται το εισόδημα του αγρότη;

Το καθαρό γεωργικό εισόδημα προσδιορίζεται με τα λεγόμενα αντικειμενικά κριτήρια. Από το υπουργείο Οικονομικών καταρτίζονται κάθε χρόνο πίνακες με το καθαρό εισόδημα για κάθε περίπτωση αγροτικής δραστηριότητας. Οι πίνακες αυτοί μπορεί να αναζητηθούν στις Εφορίες, στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στις συνεταιριστικές οργανώσεις και στους αγροτικούς συλλόγους.

- Πότε και πώς μπορεί να μειωθεί το γεωργικό εισόδημα που προκύπτει με τα «αντικειμενικά κριτήρια»;

Η διαδικασία που προβλέπει το υπουργείο Οικονομικών είναι η εξής: Μετά την παραλαβή του εκκαθαριστικού σημειώματος ο αγρότης μπορεί να προσκομίσει στην Εφορία στοιχεία από τα οποία να αποδεικνύεται ότι από γεγονότα απρόβλεπτα ή οφειλόμενα σε ανώτερη βία δεν αποκτήθηκε εισόδημα ή αυτό που αποκτήθηκε ήταν χαμηλότερο από τον «αντικειμενικό» προσδιορισμό. Ο προϊστάμενος της ΔΟΥ έχει δικαίωμα να μειώσει το ποσό.

- Ποιες είναι οι ημερομηνίες υποβολής των δηλώσεων για τα αγροτικά εισοδήματα;

Οι καταληκτικές ημερομηνίες για όσους δηλώνουν αγροτικό εισόδημα, ανεξάρτητα από το αν είναι ή δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, ξεκινούν από την 1η Απρίλη και φτάνουν, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ, μέχρι τις 15 Απρίλη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ