Σάββατο 16 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ
Δεμένη στα άρμα των πολυεθνικών

Νέες διαστάσεις παίρνει το... φρακάρισμα του συστήματος ΤΑΧΙS, του υπουργείου Οικονομικών, καθώς όπως αποκαλύπτεται, πίσω από τα προβλήματα που μπορεί να εμφανίστηκαν στο Μηχανογραφικό Κέντρο του υπουργείου, φαίνεται να κρύβεται αφενός η τακτική των κυβερνώντων να εκχωρούν κάθε κερδοφόρα δραστηριότητα του δημοσίου σε ιδιώτες, αφετέρου η σύγκρουση τεράστιων οικονομικών συμφερόντων και εταιριών που διαγκωνίζονται να «βάλουν πόδι» στα ηλεκτρονικά υπολογιστικά συστήματα που εγκαθιστά το δημόσιο σε διάφορες υπηρεσίες. Από αυτή την άποψη δεν είναι τυχαία η χτεσινή προβολή του θέματος από εφημερίδες που έχουν ανοιχτό μέτωπο στον όμιλο της ΙΝΤΡΑΚΟΜ, αλλά και η στάση που τηρούν παράγοντες που εμπλέκονται στην επιλογή των συγκεκριμένων συστημάτων από το υπουργείο Οικονομικών. Ετσι, ο μέχρι πρόσφατα γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, δήλωνε χτες ότι οι σημερινοί υπεύθυνοι στη Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων δεν ξέρουν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες του συστήματος που έχει τοποθετήσει ο όμιλος Κόκκαλη, ενώ άλλοι σημειώνουν τη μεγάλη καθυστέρηση της εταιρίας να τοποθετήσει τα συστήματα.

Την ουσία πάντως του όλου προβλήματος, σε ό,τι αφορά το ΤΑΧΙS την αποκάλυψε χτες ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων Ν. Ρουμελιώτης, ο οποίος όταν ρωτήθηκε για το «διά ταύτα» καταλόγισε τις ευθύνες στην κυβέρνηση επειδή «με μεγάλη ευκολία δίνει δουλιές σε τρίτους και σε ιδιώτες» για να τονίσει : «Η Γενική Γραμματεία είναι δεμένη στο άρμα κάποιων ιδιωτών... Της ΙΝΤΡΑΣΟΦΤ σε ό,τι αφορά τις εφαρμογές, της ΜΠΟΥΛ σε ό,τι αφορά τον εξοπλισμό».

Οι λογιστές

Για φιάσκο του TAXIS και για σοβαρές ευθύνες του υπουργείου Οικονομικών κάνει λόγο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (ΠΟΛ) με χτεσινή ανακοίνωση που έστειλε στον υφυπουργό Οικονομικών Απ. Φωτιάδη, στο ΓΓ του υπουργείου Γ. Κανελλόπουλο και τα Μέσα Ενημέρωσης.

Στην ανακοίνωσή τους οι λογιστές αναφέρουν πως «για μια ακόμη φορά οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών αποδείχτηκαν αναξιόπιστες και η πολιτική ηγεσία ανίκανη να πατάξει τη γραφειοκρατία και να αξιοποιήσει τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών, παρά τα δισεκατομμύρια που έχει δαπανήσει για το TAXIS». Η ΠΟΛ επισημαίνει τις αδυναμίες υποδομής του συστήματος, που αντί να διευκολύνει τις συναλλαγές των φορολογουμένων, των λογιστών και των ΔΟΥ τις έκανε ακόμα πιο δύσκολες και γραφειοκρατικές τονίζοντας πως είχε ζητήσει από το υπουργείο να μην προχωρήσει στην υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων ΦΠΑ διότι δεν υπήρχε η κατάλληλη υποδομή.

Για την αδυναμία του TAXIS να ανταποκριθεί στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος οι λογιστές κάνουν λόγο για κατασπατάληση τεράστιων ποσών για τη διαφημιστική καμπάνια, που απέδειξε ότι το υπουργείο δεν ήταν γνώστης της πραγματικότητας. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι το υπουργείο Οικονομικών «στο εξής θα πρέπει να αντιμετωπίζει υπεύθυνα και σοβαρά τις επισημάνσεις και τις προτάσεις της ΠΟΛ, η οποία αντιμετωπίζει τα προβλήματα στη βάση ουσιαστικής εξυπηρέτησης των πολιτών και μακριά από συντεχνιακές αντιλήψεις».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ