Τετάρτη 26 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
«Οχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη»!

Σήμερα, Τετάρτη, στις 6.30 μ.μ. η συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας. Ωμή παραδοχή της κυβέρνησης για «αύξηση των εργατικών ατυχημάτων»

«Οχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των εργοδοτών»: Να παρθούν τώρα μέτρα για να μπει τέρμα στον «φόρο αίματος» που πληρώνει η εργατική τάξη για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, απαιτούν εργατικά συνδικάτα από μια σειρά κλάδων και χώρων δουλειάς της Αττικής με τη συγκέντρωση που οργανώνουν σήμερα, στις 6.30 μ.μ., στο υπουργείο Εργασίας.

Το αρχικό κάλεσμα για τη συγκέντρωση απηύθυνε το Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας, ενώ τη συμμετοχή τους έχουν αποφασίσει επίσης η Πανελλαδική Ενωση Ελαιουργοσαπωνοποιών και Εργαζομένων Χημικής Βιομηχανίας Αττικής, το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής, το Συνδικάτο Φαρμάκου, το Συνδικάτο Τύπου - Χάρτου, σωματεία και φορείς της Ελευσίνας.

Σημειώνεται ότι από τις αρχές του χρόνου η εργατική τάξη μετρά πάνω από 50 νεκρούς και ακόμα περισσότερους τραυματισμένους, σε εργατικά «ατυχήματα» που στην πραγματικότητα αποτελούν εργοδοτικά εγκλήματα γιατί τα μέτρα για την υγεία και ασφάλεια είναι κόστος, γιατί στο ζύγι του καπιταλιστή το κέρδος του βαραίνει περισσότερο από τη ζωή του εργάτη.

Τα σωματεία καταγράφουν την έξαρση των «ατυχημάτων» στους κλάδους τους αλλά και το έδαφος πάνω στο οποίο αυξάνονται οι τραυματισμοί, ακόμα και η απώλεια ανθρώπινων ζωών, στο μεροκάματο. Η έλλειψη μέτρων ασφάλειας, η εντατικοποίηση, τα εξαντλητικά ωράρια, οι «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις, όπως η εργολαβική εργασία, είναι μερικοί από τους παράγοντες που συντελούν στην όξυνση του προβλήματος.

Τα σωματεία απαιτούν: Μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, με ευθύνη της εργοδοσίας. Κατάργηση της εργολαβικής εργασίας και πρόσληψη των εργολαβικών με συμβάσεις αορίστου χρόνου και πλήρη δικαιώματα. Στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών ώστε να γίνονται ουσιαστικοί έλεγχοι και να λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα. Καταγραφή των επαγγελματικών ασθενειών.

Υπεύθυνες οι κυβερνήσεις και η εργοδοσία για τους χώρους δουλειάς - ναρκοπέδια

Τη μεγάλη έξαρση των εργατικών «ατυχημάτων» έφερε στο μεταξύ για μια ακόμα φορά στη Βουλή το ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσε ύστερα από το πρόσφατο περιστατικό στο κατάστημα «Jumbo» στο Παγκράτι. Οπως είπε ο βουλευτής του Κόμματος Χρ. Κατσώτης, οι χώροι δουλειάς αποτελούν ναρκοπέδιο για τους χιλιάδες εργαζόμενους που τραυματίζονται και σακατεύονται, ενώ παρουσιάζοντας τα στατιστικά του μακελειού, σημείωσε ότι από το 1999 έως σήμερα, οι νεκροί από εργατικά δυστυχήματα ξεπερνούν τους 2.200, αν και τα στοιχεία είναι ελλιπή.

Υπενθυμίζεται ότι στο «Jumbo», στο Παγκράτι, τρεις εργαζόμενοι τραυματίστηκαν ύστερα από πτώση του ανελκυστήρα, στον οποίο είχαν επιβιβαστεί. Οι εργαζόμενοι, παρά την αρχική ενημέρωση της εργοδοσίας που κατέγραφε τον «ελαφρύ» τραυματισμό τους, βρίσκονται έως σήμερα σε νοσοκομεία, αναρρώνουν ύστερα από χειρουργεία, έχουν κατάγματα, κακώσεις, αιματώματα, όπως ανέφερε.

Ο Χρ. Κατσώτης κατήγγειλε ότι μετά το ατύχημα η εργοδοσία επιδίωξε προκλητικά να διατηρήσει το κατάστημα ανοιχτό, με τη συνδρομή μάλιστα της αστυνομίας που της παρείχε κάλυψη για να μην κλείσει το μαγαζί, φτάνοντας στο σημείο να επιτεθούν λεκτικά σε συνδικαλιστές.

Σχετικά με την Επιθεώρηση Εργασίας, είπε ότι δεν υπήρχε υπάλληλός της να πάει στο σημείο, με αποτέλεσμα να βρεθεί ένας επιθεωρητής από τον Πειραιά, που έφτασε με το αυτοκίνητό του στο σημείο, τέσσερις ώρες μετά το «ατύχημα».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ απαίτησε από την κυβέρνηση να γίνει ολοκληρωμένη διερεύνηση του εργατικού «ατυχήματος», να αποδοθούν οι ευθύνες στην εργοδοσία, να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες των τραυματισμένων εργαζομένων και να προστατευτούν συνολικά η υγεία και η ασφάλεια όλων των εργαζομένων της επιχείρησης, σε όλα τα καταστήματά της.

Στην απάντησή του ο υφυπουργός Εργασίας, Π. Τσακλόγλου, αφού έχυσε μερικά κροκοδείλια δάκρυα, κάνοντας λόγο για την «ανεκτίμητη ανθρώπινη ζωή» και για το «βαρύ φορτίο» των απωλειών, προσπάθησε να αντιστρέψει πλήρως την πραγματικότητα.

Αρχικά, είπε ότι διενεργήθηκε αυτοψία από το ΣΕΠΕ, χωρίς μεγάλη καθυστέρηση. Ανέφερε ότι η Επιθεώρηση έχει ζητήσει περισσότερα στοιχεία από την εργοδοσία για το συμβάν, λέγοντας όμως ότι δεν μπορεί να δώσει περισσότερα στοιχεία, γιατί «η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη»... Μάλιστα, προκλητικά, έκανε λόγο για «έντεχνη εργαλειοποίηση των δυστυχημάτων με προφανή κίνητρα», ενώ υποστήριξε ότι η κρατική παρέμβαση έχει αναβαθμιστεί με την ανεξαρτητοποίηση του ΣΕΠΕ και ότι η Επιθεώρηση «αποτελεί καταφύγιο των εργαζομένων»!

Ωμή παραδοχή της κυβέρνησης για αύξηση των «ατυχημάτων»

Στη συνέχεια υπέπεσε σε αντιφάσεις λέγοντας αρχικά ότι έχει μειωθεί ο αριθμός των εργατικών «ατυχημάτων» στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και στη συνέχεια προχώρησε στην κυνική και συνάμα αποκαλυπτική παραδοχή ότι η επανεκκίνηση της οικονομίας είναι παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη, μιας και «φέτος όντως υπάρχει σημαντική αύξηση».

Στη δευτερολογία του ο Χρ. Κατσώτης ξεκαθάρισε ότι υπάρχουν μεγάλες ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση, οι οποίες αντιστοιχούν σε όλες τις κυβερνήσεις που στόχο της πολιτικής τους έχουν την ικανοποίηση των αναγκών των επιχειρηματικών ομίλων. Θύμισε δε τη διάταξη που ψηφίστηκε πρόσφατα για τη δυνατότητα χρήσης κλαρκ από εργαζόμενους χωρίς να έχουν σχετική άδεια.

Ταυτόχρονα, τόνισε ότι προσανατολισμός των ελέγχων είναι η μετατόπιση της εργοδοτικής ευθύνης στις πλάτες των εργαζομένων. Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε πως για το ΚΚΕ και τους εργαζόμενους δεν θα γίνουν ανεκτές η εγκληματική αδιαφορία και η κρατική συνενοχή στα εργοδοτικά εγκλήματα.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ