Τρίτη 25 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΑΘΑΙΝΕΙ Η ΕΜΠΛΟΚΗ
Μεγάλες αμερικανοΝΑΤΟικές ασκήσεις στα δυτικά της χώρας

Μεγάλη η ανησυχία για τον λαό της περιοχής από την παρουσία εκατοντάδων ΝΑΤΟικών που έχουν κατακλύσει Αραξο και Ανδραβίδα

Εκατοντάδες ΑμερικανοΝΑΤΟικοί έχουν κατακλύσει τις μέρες αυτές Αραξο και Ανδραβίδα, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία στους φαντάρους αλλά και στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων των στρατοπέδων, όπως και στον λαό στην ευρύτερη περιοχή.

Και πώς αλλιώς εφόσον σε εξέλιξη βρίσκεται άλλη μια μεγάλη αμερικανοΝΑΤΟική άσκηση - πρόβα πολέμου στις παρυφές του Ιονίου και την Αδριατική, δείγμα ότι και αυτή η περιοχή έχει μπει για τα καλά στο «μάτι του κυκλώνα» των ανταγωνισμών.

Πρόκειται για τη «Neptune Strike» (NEST 22-2), που οργανώθηκε και διεξάγεται από τις ναυτικές δυνάμεις κρούσης και υποστήριξης του ΝΑΤΟ (Naval Striking and Support Forces NATO - STRIKFORNATO), στο διάστημα 14-28 Οκτωβρίου στη Μεσόγειο Θάλασσα, και έχει στον πυρήνα της το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS George H.W. Bush» με την ομάδα πλοίων συνοδείας του. Η εν λόγω ΝΑΤΟική διοίκηση έχει στον ευρωατλαντικό καταμερισμό την ευθύνη να σχεδιάζει και να εκτελεί θαλάσσιες επιχειρήσεις πλήρους φάσματος, κυρίως μέσω της ενσωμάτωσης ναυτικών και αμφίβιων δυνάμεων των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του 6ου Στόλου των Αμερικανών (επιχειρεί σε Ευρώπη και Αφρική), η NEST 22-2 είναι «η όγδοη φάση της μακροπρόθεσμης σειράς του ΝΑΤΟ Project Neptune, που βασίζεται σε προηγούμενες φάσεις της σειράς, όπως το Neptune Challenge τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2021, το Neptune Strike τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2022 και το Neptune Shield τον Μάιο του 2022».

«Συμμαχικά» και «έθνη - εταίροι» που συμμετέχουν στο NEST 22-2 περιλαμβάνουν Αλβανία, Καναδά, Κροατία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Λιθουανία, Βόρεια Μακεδονία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Tουρκία, Βρετανία και ΗΠΑ.

Κατά πληροφορίες, η ελληνική συμμετοχή δεν αφορά μόνο μέσα και προσωπικό (άλλωστε ελληνικά F-16 μετείχαν και στην προηγούμενη φάση της «Neptune Strike», NEST 22-1, τον Φλεβάρη), αλλά και τις υποδομές, με την έντονη παρουσία και κινητικότητα ΑμερικανοΝΑΤΟικών στελεχών στις Αεροπορικές Βάσεις Ανδραβίδας και Αραξου.

Διόλου τυχαία και σε συνδυασμό με τα παραπάνω, στο διάστημα 17-21/10 διεξήχθη στην ευρύτερη περιοχή δυτικά της Πελοποννήσου και νότια του Ιονίου Πελάγους η άσκηση Ηλεκτρονικού Πολέμου (ΗΠ) μεσαίας κλίμακας με την επωνυμία «ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ - 2022».

Σε άλλη μια γενικευμένη πρόβα πολέμου, από τον Στρατό Ξηράς συμμετείχε το σύνολο των διαθέσιμων συστημάτων και μέσων επικοινωνιών, ηλεκτρονικού πολέμου και ηλεκτρονικής επιτήρησης, αντιαεροπορικά συστήματα, επιθετικά και μεταφορικά ελικόπτερα. Από την Πολεμική Αεροπορία, αντιαεροπορικά συστήματα, μαχητικά αεροσκάφη καθώς και ιπτάμενο ραντάρ. Συμμετείχαν επίσης πλοία και ομάδες Ειδικών Επιχειρήσεων.

Η άσκηση πραγματοποιήθηκε παράλληλα με την τρέχουσα Εκπαιδευτική Σειρά του Σχολείου Οπλων Τακτικής (ΣΟΤ), που λαμβάνει χώρα στην έδρα του Κέντρου Αεροπορικής Τακτικής (KEAT) στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας. Το ΣΟΤ έχει αποστολή, μεταξύ άλλων, την πρακτική εκπαίδευση των στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας στην τακτική των αεροπορικών επιχειρήσεων και στη χρήση των οπλικών συστημάτων και μέσων ΗΠ, την παροχή θεωρητικής εκπαίδευσης στα στελέχη της ΠΑ στα οπλικά συστήματα, τα μέσα ΗΠ και τις τακτικές Αέρος - Αέρος και Αέρος - Επιφανείας.

Πού το πάνε με τα πυρηνικά στον Αραξο;

Στο μεταξύ, τεράστια ανησυχία προκαλεί και το ότι σύμφωνα με άλλες πληροφορίες ορισμένοι τουλάχιστον από τους ΝΑΤΟικούς ανήκουν σε μονάδες Τεχνικής Υποστήριξης Πυρηνικών Οπλων.

Θυμίζουμε ότι οι εν λόγω βάσεις της Δυτικής Ελλάδας είναι αναπόσπαστο κομμάτι του αμερικανοΝΑΤΟικού σχεδιασμού και καταμερισμού, ακόμα και για τα πιο φρικιαστικά σχέδιά του, που φτάνουν μέχρι τον πυρηνικό όλεθρο.

Π.χ. στον Αραξο συνεχίζουν να υπάρχουν 6 «θόλοι» («vaults») τύπου WS3 (Weapons Storage and Security System) - κατασκευές συνήθως βυθιζόμενες στο έδαφος, που χρησιμοποιούνται για «ασφαλή αποθήκευση "ειδικών όπλων", συνήθως για τακτικές πυρηνικές βόμβες B61», όπως αναφέρεται στη σχετική διεθνή ορολογία.

Οι υποδομές αυτές όχι μόνο δεν σταμάτησαν να λειτουργούν μετά το 2001, οπότε και οι πυρηνικές βόμβες που βρίσκονταν εκεί με τον αγώνα και την πίεση του εργατικού - λαϊκού κινήματος απομακρύνθηκαν από τη χώρα με μυστική επιχείρηση των ΗΠΑ, αλλά αντίθετα τα συστήματα αποθήκευσης WS3 παραμένουν σε «κατάσταση φύλαξης» («caretaker status»). Εχουν δηλαδή «μπει στη ναφθαλίνη ("mothballed") με τέτοιον τρόπο,ώστε αν επιλέξουμε να επιστρέψουμε σε αυτές τις βάσεις, να μπορούμε να το κάνουμε», όπως είπε παλιότερα ο Χάρολντ Σμιθ, πρώην βοηθός υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, υπεύθυνος για τα προγράμματα Πυρηνικής, Χημικής και Βιολογικής Αμυνας.

Και πράγματι, τα τελευταία χρόνια, όπως έχει καταγγείλει το ΚΚΕ, στον Αραξο έχουν γίνει εργασίες για τη συντήρηση και αναβάθμιση των πυρηνικών εγκαταστάσεων. Ενώ μόνο «εφησυχασμό» δεν προκαλούν οι κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι οι υποδομές αυτές δεν παίρνουν μέρος και στις ΝΑΤΟικές πυρηνικές πρόβες πολέμου, όπως αυτή που ξεκίνησε την περασμένη βδομάδα με την ονομασία «SteadFast Noon».

Και νέα εξοπλιστικά στο τραπέζι

Στο μεταξύ, και καθώς ολόκληρη η χώρα έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο πεδίο βολής των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, στο διάστημα 3-6 Οκτωβρίου Πολυεθνικός Σχηματισμός που συγκροτούνταν από Μονάδες Κατευθυνόμενων Βλημάτων της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Νορβηγίας, πραγματοποίησε αντιαεροπορικές και αντιβαλλιστικές βολές, με την ονομασία «SPARTAN ARROW 2022», στο Πεδίο Βολής Κρήτης (ΠΒΚ). Οπως λέγεται αρμοδίως, «πολυάριθμο προσωπικό των συμμετεχουσών χωρών εκπαιδεύτηκαν και αξιολογήθηκαν σε αμυντικές επιχειρήσεις αντιμετώπισης αεροπορικών και πυραυλικών απειλών με απόλυτη επιτυχία».

Κατά τη διάρκεια των βολών, το ΠΒΚ επισκέφθηκαν ο αρχηγός των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατηγός Εberhard Zorn, o διοικητής των Δυνάμεων Υποστήριξης της Πολεμικής Αεροπορίας, Ταξίαρχος Gerhard Hewera και το μέλος του Γερμανικού Κοινοβουλίου Johannes Arlt.

Αλλωστε, την Πέμπτη αναμένεται στην Αθήνα ο Γερμανός καγκελάριος Ο. Σολτς.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης έλεγε σχετικά την Παρασκευή ότι θα είναι «μία επίσκεψη εφ' όλης της ύλης, που θα μας επιτρέψει να αξιολογήσουμε το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων, αλλά και να συζητήσουμε για τις σημαντικές ευρωπαϊκές προκλήσεις που από κοινού αντιμετωπίζουμε». Εβαζε ψηλά στην ατζέντα «τα ζητήματα της Ενέργειας, τις διμερείς μας σχέσεις συνολικά, το πλαίσιο των εμπορικών μας συναλλαγών, τις ελληνικές επενδύσεις στη Γερμανία, γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα». Οπως ξεκαθάρισε, συζήτηση θα γίνει και για τα Ελληνοτουρκικά, αν και ο πρωθυπουργός έσπευσε να απαξιώσει πληροφορίες ότι επίκεινται «αμυντικές συμφωνίες».

Θυμίζουμε πάντως πως πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «Die Welt» αναφερόταν αναλυτικά σε σχέδια συμπαραγωγής αρμάτων μάχης «Leopard» του γερμανικού εξοπλιστικού κολοσσού «Kraus-Maffei-Wegman» με τη ΜΕΤΚΑ του ομίλου Μυτιληναίου, «με φόντο τον πόλεμο της Ουκρανίας και μια πολύπλοκη εκστρατεία κυκλικής ανταλλαγής οπλικών συστημάτων» όπως λεγόταν, ενώ ενδιαφέρον για την Ελλάδα φαίνεται ότι έχει και η «Rheinmetal», που «ελπίζει ότι η Ελλάδα θα παραγγείλει το νέο Τεθωρακισμένο Οχημα Μάχης "Lynx" τον επόμενο χρόνο, όπως και η Ουγγαρία, επίσης ΝΑΤΟικός εταίρος».

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα αναφέρθηκε πρόσφατα και ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος στη Βουλή, μιλώντας για «δυνητική - θα το εξετάσουμε κι αυτό - είσοδό μας στο πρόγραμμα πρόσκτησης του νέου Τεθωρακισμένου Οχήματος Μάχης "Lynx"».

Σε αυτό το πλαίσιο, πληροφορίες αναφέρουν ότι επίκειται ενημέρωση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής ακριβώς για τα προγράμματα αρμάτων Leopard 2A4 και Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης KF41 Lynx. Λέγεται ότι το πρόγραμμα της Διεύθυνσης Ιππικού Τεθωρακισμένων (ΓΕΣ/ΔΙΤ) έχει κόστος περίπου 570 εκατ. ευρώ για μερική αναβάθμιση 123 από σύνολο 183 αρμάτων Leopard 2A4, με δικαίωμα προαίρεσης για μελλοντική μερική αναβάθμιση και των υπολοίπων 60 αρμάτων. Το πρόγραμμα της Διεύθυνσης Πεζικού (ΓΕΣ/ΔΠΖ) αφορά την προμήθεια 205 Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης KF 41 Lynx και είναι ύψους περίπου 2,2 δισ. ευρώ, με συμπερίληψη πρόνοιας για Εν Συνεχεία Υποστήριξη (FOS).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ