Σάββατο 22 Οχτώβρη 2022 - Κυριακή 23 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Δακτύλιοι υλικών από τον «χορό» ζευγαριού άστρων Γουλφ - Ράγιετ

Τουλάχιστον 17 ομόκεντροι δακτύλιοι σκόνης και αερίων που προήλθαν από ένα ζευγάρι άστρων 5.000 έτη φωτός μακριά από τη Γη, φαίνονται σε αυτήν τη φωτογραφία που κατέγραψε το διαστημικό τηλεσκόπιο «Γουέμπ». Καθένας από τους δακτυλίους, που μοιάζουν με τους ετήσιους δακτυλίους ανάπτυξης στον κορμό των δέντρων, σχηματίστηκε όταν τα άστρα, που περιφέρονται το ένα γύρω από το άλλο, πλησίασαν αρκετά, ώστε να συγκρουστούν οι αστρικοί τους άνεμοι (ρεύματα υλικών που εκλύουν στον διαστημικό χώρο). Τα υλικά αυτά στη συνέχεια συμπιέστηκαν και ψύχθηκαν, σχηματίζοντας σκόνη. Οι τροχιές των δύο άστρων τα φέρνουν κοντά κάθε 8 χρόνια και έτσι οι δακτύλιοι μετρούν το πέρασμα του χρόνου (άρα οι δακτύλιοι που φαίνονται αντιστοιχούν περίπου σε 125 χρόνια). Πριν από το «Γουέμπ», επίγεια τηλεσκόπια είχαν καταφέρει να καταγράψουν μόνο δύο από τους δακτυλίους του αστρικού ζεύγους.

Αυτό το ζεύγος των άστρων είναι γνωστό ως Wolf - Rayet 140, επειδή το ένα από τα δύο είναι αστέρας Γουλφ - Ράγιετ, δηλαδή άστρο τύπου Ο, με μάζα 25 φορές μεγαλύτερη της μάζας του Ηλιου, το οποίο καθώς πλησιάζει προς το τέλος της σύντομης ζωής του, κάποια στιγμή θα καταρρεύσει και θα σχηματίσει μια μαύρη τρύπα. Λάμποντας πιο ισχυρά από τη νιότη του, ο αστέρας Γουλφ - Ράγιετ παράγει ισχυρούς ανέμους, που σπρώχνουν μεγάλες ποσότητες αερίων στο Διάστημα. Το συγκεκριμένο άστρο υπολογίζεται ότι ήδη έχει αποβάλει το μισό της αρχικής του μάζας. Επειδή εκλύει τόσο μεγάλες ποσότητες υλικών, σε αυτά δεν περιέχεται μόνο υδρογόνο και ήλιο, αλλά και βαρύτερα χημικά στοιχεία, όπως ο άνθρακας, που όταν ψυχθούν και πυκνωθούν από τον αστρικό άνεμο ενός άλλου άστρου, σχηματίζουν τελικά σκόνη.

Το «Γουέμπ» είναι ειδικά εξοπλισμένο με το όργανο MIRI, προϊόν συνεργασίας της NASA και του ευρωπαϊκού ESA, που μπορεί να δει τις μεγαλύτερου μήκους κύματος υπέρυθρες ακτίνες, δηλαδή αυτές που εκπέμπονται από πιο ψυχρά υλικά, όπως η διαστρική σκόνη. Είναι η πρώτη φορά που επιβεβαιώνεται η παραγωγή πλούσιας σε άνθρακα σκόνης από αστέρες Γουλφ - Ράγιετ. Η σκόνη αυτή, σύμφωνα με μια θεωρία, συμβάλλει στον σχηματισμό νέων άστρων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ