Παρασκευή 21 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να αποζημιωθούν στο 100% οι πλημμυροπαθείς της Κρήτης

Από τις μεγάλες καταστροφές στην Κρήτη

Eurokinissi

Από τις μεγάλες καταστροφές στην Κρήτη
Ακόμα δύο άνθρωποι προστέθηκαν στον μαύρο κατάλογο όσων έχουν χάσει τη ζωή τους στην Κρήτη τα τελευταία χρόνια από τις πλημμύρες, με το Λασίθι και το Ηράκλειο να βρίσκονται αυτήν τη φορά στο επίκεντρο των τεράστιων καταστροφών, υπογραμμίζει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, σε Ερώτηση που κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Εκτός από τους δύο νεκρούς, η κακοκαιρία άφησε πίσω της εκατοντάδες σπίτια και επιχειρήσεις πλημμυρισμένα, ενώ για ώρες διακόπηκε η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε διάφορες περιοχές.

Είναι η πολλοστή φορά που τέτοιες καταστροφές πλήττουν το νησί της Κρήτης, που σε λιγότερο από μία τετραετία έχει θρηνήσει 6 ανθρώπους μόνο από πλημμύρες, ενώ οι κάτοικοι των περιοχών που πλήττονται έχουν χάσει κόπους μιας ολόκληρης ζωής.

Αποτελεί πρόκληση η επίρριψη των ευθυνών εκ μέρους των κυβερνητικών επιτελείων στα «ακραία καιρικά φαινόμενα», στις μετεωρολογικές προγνώσεις ή την «κλιματική αλλαγή».

Και σε αυτήν την κακοκαιρία, όπως και στις προηγούμενες, οι αιτίες των καταστροφών είναι οι ίδιες: Παντελής έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων, υποδομών, απαραίτητων έργων συντήρησης. Ενώ ακόμα και οι σχετικές μελέτες βρίσκονται σε πολλές περιπτώσεις στα συρτάρια, αφού δεν ιεραρχούνται - όπως παραδέχτηκαν και δήμαρχοι των πληγεισών περιοχών - βάσει της «πράσινης στρατηγικής μετάβασης» και της λογικής κόστους - οφέλους που διαπνέει τις εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις, αλλά και την ίδια την ΕΕ, όπως και τις χρηματοδοτήσεις της.

Παράλληλα, τα μέτρα άμεσης ανακούφισης που διεκδικούν οι πληγέντες, όπως οι αποζημιώσεις, δεν είναι... επιλέξιμα για την ΕΕ, όπως κυνικά απαντά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάθε φορά στις αντίστοιχες παρεμβάσεις της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, ενώ οι ελληνικές κυβερνήσεις δίνουν αποζημιώσεις - ψίχουλα, και αυτά με καθυστέρηση ετών, εμπαίζοντας τους πληγέντες.

Με βάση τα παραπάνω ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης υπέβαλε τα εξής ερωτήματα:

«Πώς τοποθετείται η Επιτροπή:

- Στο αίτημα να ενεργοποιηθεί το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ για τους πληγέντες της Κρήτης αίροντας τους απαράδεκτους όρους που αφορούν στην κινητοποίησή του.

- Στο αίτημα για 100% αποζημίωση σε όλους τους πληγέντες άμεσα, χωρίς χρονοβόρα γραφειοκρατική διαδικασία για την απώλεια ή τις καταστροφές περιουσιών, οικιακού εξοπλισμού, τη στήριξη κι αποζημίωση αυτοαπασχολούμενων, μικροεπαγγελματιών και βιοπαλαιστών αγροτών.

- Στην ανάγκη να υπάρξουν άμεσα έκτακτες χρηματοδοτήσεις για την αποκατάσταση οδοποιίας, δημόσιων κτιρίων, μεταξύ άλλων του νοσοκομείου και της σχολικής στέγης, τοιχίων, φρακτών κι άλλων αναγκαίων υποδομών με γρήγορες διαδικασίες».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να αποζημιωθούν στο 100% οι πληγέντες από τις τελευταίες πλημμύρες(2023-10-12 00:00:00.0)
Φύκια για μεταξωτές κορδέλες και πάτημα για νέα χαράτσια(2023-09-16 00:00:00.0)
Παρεμβάσεις σε Βουλή και Ευρωβουλή(2023-09-12 00:00:00.0)
Ερώτηση για την άμεση και πλήρη αποζημίωση των πλημμυροπαθών στην Κρήτη(2020-11-13 00:00:00.0)
Παρέμβαση για να αποζημιωθούν οι πληγέντες της Δυτικής Αττικής(2017-12-09 00:00:00.0)
Να αποζημιωθούν οι πληγέντες από την κακοκαιρία(2015-02-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ