Από τις καταστροφές στην Αγία Πελαγία |
Στην Αγία Πελαγία Ηρακλείου βρήκαν τραγικό θάνατο το Σάββατο ένας 50χρονος άνδρας μέσα στο αυτοκίνητό του και μια 48χρονη γυναίκα που θα καθάριζε το σπίτι του (η γυναίκα εντοπίστηκε την Κυριακή στην θάλασσα), καθώς η περιοχή πλημμύρισε όταν υπερχείλισε το τσιμεντοποιημένο ρέμα. Σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων, είναι η τρίτη φορά που σημειώνονται καταστροφές στην Αγία Πελαγία από μια κακοκαιρία. Πλημμύρισαν καταστήματα, ισόγεια και υπόγεια σπιτιών, δεκάδες αυτοκίνητα παρασύρθηκαν και κατέληξαν στη θάλασσα. Στον Βόρειο Οδικό Αξονα σημειώθηκαν κατολισθήσεις και δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια ακόμα και στο κέντρο του Ηρακλείου.
Το κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή του Μανώλη Συντυχάκη στην Αγία Πελαγία |
Κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Μανώλη Συντυχάκη επισκέφτηκε την Αγία Πελαγία και άλλες περιοχές του Ηρακλείου, όπως Λυγαριά και Παλαιόκαστρο, που υπέστησαν μεγάλες καταστροφές. Απαίτησε άμεσα μέτρα ανακούφισης και προστασίας, ταχύτατη καταγραφή των ζημιών, αποκατάσταση και αποζημίωση των πληγέντων στο 100% των ζημιών, καθώς και υλοποίηση ολοκληρωμένων έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης και προστασίας των περιοχών. Σημείωσε ότι απαραίτητο είναι οι ίδιοι οι πληγέντες να οργανώσουν τον αγώνα για τις διεκδικήσεις τους, καθώς όπως έχει αποδειχθεί σε ανάλογες περιπτώσεις, μόλις σβήσουν τα φώτα της δημοσιότητας οι κυβερνητικές υποσχέσεις και οι εξαγγελίες για αποκατάσταση εξανεμίζονται ή «ψαλιδίζονται» δραστικά, μετακυλίοντας το κόστος αποκατάστασης στους πληγέντες.
Σητεία: Η στεριά ενώθηκε με τη θάλασσα |
Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή παρενέβη τηλεφωνικά στον αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου και στους δημάρχους Μαλεβιζίου και Ηρακλείου, μέσω του βουλευτή του, Μανώλη Συντυχάκη, του επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κρήτης Αλέκου Μαρινάκη και των εκλεγμένων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» δημοτικών συμβούλων Μαλεβιζίου, Μιχάλη Χουστουλάκη, και Ηρακλείου, Δημήτρη Βρύσαλη.
Μεγάλες ήταν οι ζημιές στη Σητεία από την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων. Σπίτια και καταστήματα πνίγηκαν στα νερά και τις λάσπες, αυτοκίνητα κατέληξαν στη θάλασσα.
Κλιμάκια της ΚΟ Λασιθίου του ΚΚΕ αποτελούμενα από τους Νίκο Μανουσάκη, περιφερειακό σύμβουλο Κρήτης, Σίμο Συμεωνίδη, δημοτικό σύμβουλο Σητείας, και Ανδρέα Κοκοσάλη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης του Κόμματος, επισκέφτηκαν εμπορικές και επισιτιστικές επιχειρήσεις που καταστράφηκαν από τις πλημμύρες. Απαίτησαν να κηρυχθεί ο δήμος Σητείας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και άμεσα, με ευθύνη Περιφέρειας και δήμου, να παρθούν μέτρα προστασίας της ζωής και της περιουσίας του σητειακού λαού, να γίνει καταγραφή όλων των καταστροφών και ζημιών. Επιπλέον, 100% αποζημίωση σε όλους τους πληγέντες, με συνοπτικές διαδικασίες, και έκτακτες χρηματοδοτήσεις για επισκευή οδοποιίας, τοιχίων, φρακτών, δημοσίων κτιρίων και εξοπλισμού.
Η κυβέρνηση και τα επιτελεία της, μαζί με τα αστικά ΜΜΕ, για άλλη μια φορά έσπευσαν να ρίξουν όλες τις ευθύνες στην κλιματική κρίση και στο ...ακραίο καιρικό φαινόμενο που συμβαίνει κάθε 100 χρόνια. Επειδή όμως η γύμνια των ουσιαστικών αντιπλημμυρικών έργων δεν κρύβεται, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου είπε χαρακτηριστικά: «Η ένταση των φαινομένων είναι σαφώς πια εκτός των προδιαγραφών που έχουν κατασκευαστεί τα πιο πολλά δημόσια έργα, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο, και χρειαζόμαστε πολλή δουλειά και τεράστιες επενδύσεις από τη μια, και από την άλλη πολιτικές άμεσης αναστροφής της κλιματικής κρίσης». Μόνο που την έλλειψη των ουσιαστικών έργων οι κομμουνιστές και το οργανωμένο ταξικό εργατικό κίνημα τη θέτουν χρόνια τώρα, αλλά αυτά δεν χρηματοδοτούνται, γιατί δεν έχουν αποδοτικότητα για το κεφάλαιο και τους επιχειρηματικούς ομίλους, τους οποίους υπηρετούν όλες οι αστικές κυβερνήσεις.
Ετσι, μετά τις καταστροφές έρχονται οι γνωστές υποσχέσεις για «βοήθεια» στους πληγέντες, με τις αποζημιώσεις - ψίχουλα, αντί πραγματικών έργων για τις λαϊκές ανάγκες, όπως αντιπλημμυρική, αντιπυρική, αντισεισμική προστασία. Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκε και το κυβερνητικό κλιμάκιο που πήγε στην Κρήτη, με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα και τον υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο.
Υποσχέθηκαν 400.000 ευρώ στον δήμο Μαλεβιζίου, για «να προχωρήσει στους καθαρισμούς και σε όλες τις απαραίτητες παρεμβάσεις προκειμένου να είναι λειτουργική η πόλη και οι κοινότητες που έχουν πληγεί», και αποζημιώσεις στους πληγέντες. Η εμπειρία από τα σεισμόπληκτα χωριά του Ηρακλείου πάντως είναι δυσάρεστη, καθώς ακόμα δεν έχουν πάρει όλοι τις αποζημιώσεις, ούτε έχουν καταφέρει να επισκευάσουν τα κατεστραμμένα σπίτια τους.