Στην Ευρωβουλή φέρνει το θέμα το ΚΚΕ
Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ αναδεικνύουν ότι οι ομαδικές απολύσεις βασίζονται στην αντεργατική νομοθεσία και νομολογία της ΕΕ (Οδηγία 98/59/ΕΚ, απόφαση C201/15 του ΔΕΕ για τις ομαδικές απολύσεις στη «Lafarge» - ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ - Τσιμέντα Χαλκίδας) και στην αντίστοιχη ελληνική νομοθεσία όλων των προηγούμενων και της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ (Ν. 1387/1983, τροποποιήσεις των Ν. 2874/2000, 3863/2010 και άρθρου 17 Ν. 4472/2017). Είναι αποτέλεσμα της νέας «επενδυτικής σύμβασης» που υπέγραψε η εταιρεία το προηγούμενο έτος με την κυβέρνηση της ΝΔ, που συνεχίζει το έγκλημα της παράδοσης ενός κρίσιμου και μη ανανεώσιμου ορυκτού πόρου στους επιχειρηματικούς ομίλους από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις.
Η ομαδική απόλυση των εργαζομένων πραγματοποιείται μάλιστα σε περίοδο εκτίναξης των κερδών της «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ», που θησαυρίζει πουλώντας σε τιμές στα ύψη τα μεταλλεύματα (χρυσό, άργυρο κ.ά.) που εξορύσσουν οι εργαζόμενοι με σκληρή δουλειά, σε εξαιρετικά αντίξοες, επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες.
Η «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ», με τη στήριξη του κράτους, αν και είναι η πραγματική εργοδότρια, αναθέτει την εξόρυξη σε διάφορες εταιρείες - εργολάβους που επιβάλλουν στους εργαζόμενους συνθήκες εργασιακής ζούγκλας, ενώ παραμένει στο απυρόβλητο, απαλλαγμένη από τις υποχρεώσεις της.
Με βάση τα παραπάνω, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης ρωτάει πώς τοποθετείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα εξής:
-- Στις μεθοδεύσεις της επιχείρησης «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ», που συνδέεται με το Ελληνικό Δημόσιο με «επενδυτική συμφωνία» και που μέσω εργολαβικών συμβάσεων καταστρατηγεί τα εργασιακά δικαιώματα, εντείνει την εκμετάλλευση των εργαζομένων και απαλλάσσεται από τις υποχρεώσεις της απέναντί τους.
-- Στο δίκαιο αίτημα των 92 εργαζομένων και των οικογενειών τους να μην απολυθεί κανείς από το έργο, να διασφαλιστούν άμεσα όλες οι θέσεις εργασίας με πλήρη δικαιώματα και να απορροφηθούν στην «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ».