Τετάρτη 5 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ
Απαιτούν μέτρα στήριξης για να καταφέρουν να επιβιώσουν

Σήμερα Τετάρτη στις 7.30 μ.μ. η συγκέντρωση στο υπουργείο Οικονομικών. Δεκάδες οι συμμετοχές από συνδικαλιστικούς φορείς

Τις 35 έφτασαν οι αποφάσεις Ομοσπονδιών και πρωτοβάθμιων Σωματείων αυτοαπασχολούμενων για συμμετοχή στη σημερινή κινητοποίηση στο υπουργείο Οικονομικών στις 7.30 μ.μ. Πολλοί είναι επίσης οι μεμονωμένοι συνδικαλιστές που δηλώνουν στήριξη στην κινητοποίηση, η οποία οργανώνεται με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας και έχει στο επίκεντρο την ουσιαστική στήριξη των μικροεπαγγελματιών, την προστασία από τις συνέπειες της ακρίβειας και της ενεργειακής φτώχειας, το σταμάτημα της φορολογικής αφαίμαξής τους και την προστασία από κατασχέσεις κατοικιών και καταστημάτων, οι οποίες τελευταία όλο και πληθαίνουν.

«Οι επαγγελματίες απαντάμε στον εμπαιγμό της κυβέρνησης. Κλιμακώνουμε τη δράση μας. Συμμετέχουμε στην πανελλαδική απεργία στις 9 Νοέμβρη», σημειώνουν οι επαγγελματίες στο κάλεσμά τους, στο οποίο μέχρι στιγμής έχουν ανταποκριθεί:

Ομοσπονδίες: Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, Βιοτεχνών Κατεργασίας Ξύλου, Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, Βιοτεχνών Υποδηματοποιών.

Κλαδικά Σωματεία - Ενώσεις: Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ), Εκτελωνιστών Πειραιώς - Αθηνών, Κομμωτών «Η Αδελφότητα», Επιπλοποιών, Βιοτεχνών Μετάλλου Αττικής (ΕΒΜΑ), Ιδιοκτητών Συνεργείων Αυτοκινήτων (ΣΙΣΕΜΑ), Υδραυλικών, Ιδιοκτητών Φορτηγών, Ιδιοκτητών Καθαριστηρίων, Καλλιτεχνών Φωτογράφων, Εργολάβων Ηλεκτρικών Εργων Αττικής (ΣΕΗΕΑ), Βιβλιοχαρτοπωλών - Εκδοτών Αθηνών, Συνταξιούχων ΟΑΕΕ και ο Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων και Μικρών Εμπόρων Δήμου Αθήνας.

Ενώσεις ΕΒΕ: Καλλιθέας, Περιστερίου, Αγίου Δημητρίου, Ηλιούπολης, Βύρωνα, Ελευσίνας, Φυλής, Καισαριανής, Μενιδίου, Μεταμόρφωσης, Νέου Ηράκλειου και οι Επιτροπές Αγώνα Εστίασης και Ιδιοκτητών Κυλικείων.

Την αγωνιστική πρωτοβουλία των συνδικαλιστικών οργανώσεων των επαγγελματιών στηρίζει και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.

Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων, χθες η Ενωση ΕΒΕ Καλλιθέας πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας σε τοπικό κατάστημα της ΔΕΗ, απαιτώντας μέτρα στήριξης για τους μικρούς επαγγελματίες, μείωση της τιμής του ρεύματος και να μη γίνει καμία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υπέρογκες αυξήσεις. Παράλληλα, κάλεσε τους επαγγελματίες στη σημερινή κινητοποίηση στο υπουργείο Οικονομικών.

Αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος που ξεπερνούν το 100%

«Οι τιμές της Ενέργειας, που έχουν εκτοξευτεί, δεν έχουν επίπτωση μόνο στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά έχουν συμπαρασύρει και τις τιμές μιας σειράς άλλων προϊόντων, απαραίτητων για τη λειτουργία των μαγαζιών μας», υπογραμμίζει ο Δημήτρης Φλώκος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου, μιλώντας για τη σημερινή κινητοποίηση.

Συγκεκριμένα, αναδεικνύει ότι στον κλάδο «οι αυξήσεις στις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούμε, πολλές φορές ξεπερνούν και το 100%. Οι τεράστιες αυξήσεις στα καύσιμα έχουν μετατρέψει την απαραίτητη για τον κλάδο μας μετακίνηση από και προς τον πελάτη απαγορευτική. Επιπλέον, οι αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος έρχονται να προστεθούν στα ήδη υψηλά πάγια έξοδα της βιοτεχνίας μας (νερό, τηλέφωνο, ενοίκιο, κεφαλικοί φόροι κ.λπ.). Το αποτέλεσμα είναι για άλλη μια φορά να ροκανίζεται το ήδη μειωμένο από τις απανωτές κρίσεις εισόδημά μας. Αυτή δεν είναι η εικόνα μιας μικρής μόνο μερίδας συναδέλφων. Ολο και περισσότεροι συνάδελφοι διαμαρτύρονται ότι ακόμα και δουλειά να έχουν, είναι τόσες οι υποχρεώσεις του μαγαζιού αλλά και του σπιτιού, που δεν μένει τίποτα. Είναι μια κατάσταση που έχει γενικευτεί, και αυτό που μας ανησυχεί περισσότερο είναι ότι ακόμα δεν έχουμε δει τα χειρότερα».

«Η κυβέρνηση», συνεχίζει ο συνδικαλιστής, «γνωρίζει πολύ καλά σε τι κατάσταση έχουν περιέλθει οι αυτοαπασχολούμενοι. Παρ' όλα αυτά, κάνει πως δεν βλέπει. Πώς αλλιώς εξηγείται να μοιράζονται απλόχερα τα εκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, αλλά για τους αυτοαπασχολούμενους δεν είχε τίποτα να πει ο πρωθυπουργός στις εξαγγελίες του στην πρόσφατη ΔΕΘ; Ακόμα και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, που ανακοινώθηκε, αφορά μόνο τις δυναμικές επιχειρήσεις, μιας και αυτές μόνο έχουν τη δυνατότητα αύξησης θέσεων εργασίας».

«Η κατάσταση πλέον για όλους εμάς, ανεξαρτήτως κλάδου, έχει φτάσει στο απροχώρητο. Είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να πάρει μέτρα για την προστασία του εισοδήματος των αυτοαπασχολούμενων. Η τακτική της διαβούλευσης και η στάση αναμονής που ακολουθεί η ΓΣΕΒΕΕ έχουν χρεοκοπήσει. Τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται, μπαίνει επιτακτικά το καθήκον το συνδικαλιστικό κίνημα των ΕΒΕ, με τη δράση του, να αποτελέσει το πραγματικό αποκούμπι για κάθε συνάδελφο, να γίνει ο αναγκαίος εκείνος φορέας ανάσχεσης της επίθεσης που δεχόμαστε όλοι οι μικροί εμποροβιοτέχνες», καταλήγει, καλώντας στη σημερινή κινητοποίηση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ