Σάββατο 1 Οχτώβρη 2022 - Κυριακή 2 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΝΤΕΛΗ
Το γνώριμο σκηνικό εγκατάλειψης των πυρόπληκτων

Η πλειοψηφία τους δεν έχει πάρει ακόμα ούτε τα 600 ευρώ της πρώτης έκτακτης «αρωγής»! | Αλλάζουν «χρώματα» στον χαρακτηρισμό των σπιτιών για να «πέσουν» οι αποζημιώσεις

Καμένο σπίτι στον λόφο της Παλλήνης
Καμένο σπίτι στον λόφο της Παλλήνης
Πάνω από δύο μήνες μετά την καταστροφική πυρκαγιά στην Παλλήνη και τις γύρω περιοχές, οι πυρόπληκτοι βιώνουν τώρα την άλλη όψη της εγκατάλειψης από τον κρατικό μηχανισμό, που δρα γρήγορα και «γενναιόδωρα» όταν πρόκειται για τα συμφέροντα των ομίλων, αδιαφορεί όμως και βάζει «κόφτες» και εμπόδια, όταν πρόκειται για τις ανάγκες του λαού, ακόμα και τις πιο στοιχειώδεις.

Τόσο καιρό μετά την πυρκαγιά, που ξεκίνησε στην Πεντέλη στις 19 - 20 Ιούλη, δεν έχει παρθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία των πυρόπληκτων, με την κυβέρνηση, τον δήμο, την Περιφέρεια, συνολικά τον κρατικό μηχανισμό να αποδεικνύονται «μάστορες» στα «παχιά λόγια», αλλά οι πυρόπληκτοι να βρίσκονται ακόμα στον «αέρα».

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τον δήμο, η πόλη «μετρούσε» στα τέλη Ιούλη 43 οικήματα με ελαφρές ζημιές, 56 που χρήζουν επισκευών και 72 που έχουν υποστεί ολική καταστροφή και χρήζουν ανακατασκευής. Ωστόσο, όπως καταγγέλλουν πυρόπληκτοι στον «Ριζοσπάστη», μέχρι και τις 18 Σεπτέμβρη δεν είχε δοθεί ούτε καν η εφάπαξ έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 600 ευρώ. Η καταβολή του, δε, θα ξεκινήσει την ερχόμενη βδομάδα.

Οσον αφορά την οικονομική ενίσχυση έως 6.000 ευρώ ανά νοικοκυριό που έχει πληγεί για απλές επισκευαστικές εργασίες ή/και αντικατάσταση οικοσκευής, αυτή «αγνοείται», ενώ μόλις στις 12 Σεπτέμβρη εκδόθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την επιδότηση ενοικίου.

«Κόφτες» για να περιορίζουν τις αποζημιώσεις

Σωροί από καμένα δέντρα και κλαδιά που δεν έχουν μαζευτεί

RIZOSPASTIS

Σωροί από καμένα δέντρα και κλαδιά που δεν έχουν μαζευτεί
Στην οδό Μπάλσα μένει ο Σπύρος Πέτσας, εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα, με τη σύζυγό του και τα δυο ανήλικα αγόρια τους, 7 και 10 χρόνων. Οπως θα μας πει, «δεν έχουμε πάρει τίποτα μέχρι στιγμής από την πολιτεία. Το σπίτι μας, ισόγειο, σε αρκετά σοβαρό τμήμα του έχει πάθει ζημιές, αφού η φωτιά μπήκε μέσα. Μαζί με τα έπιπλα κ.ά. η ζημιά πρέπει να ξεπερνά τα 15.000 ευρώ. Την ώρα της φωτιάς έφυγα από το σπίτι γιατί το μέτωπο ήρθε καταπάνω μας. Επέστρεψα και μόνοι μας παλέψαμε να σβήσουμε τη φωτιά που έκαιγε μέσα στο σπίτι. Μετά από μια ώρα πέρασε μια υδροφόρα και γλιτώσαμε τα χειρότερα».

Στην αυτοψία του υπουργείου Υποδομών, το σπίτι χαρακτηρίστηκε «κίτρινο». «Τώρα ζούμε στο υπόγειο, το οποίο τροποποιήσαμε, που κατ' αυτούς δεν έπαθε ζημιά. Εχω υποβάλει τα σχετικά χαρτιά για το 600άρι και τα 6.000 ευρώ για την καταστροφή της οικοσκευής και ακόμα περιμένω. Το υπουργείο "πηγαίνει" με τους δικούς του ρυθμούς αντί με τους δικούς μας. Εμείς έχουμε το πρόβλημα. Δεν αντιδρούν, τουλάχιστον για το 600άρι. Για πολλούς αυτό το ποσό είναι σημαντικό για τις ανάγκες μιας οικογένειας. Θα έπρεπε να δοθεί άμεσα».

Ο Σπ. Πέτσας έχει ξεκινήσει εργασίες επισκευής. Οπως θα προσθέσει, «μέχρι να πάρω τα χρήματα για την επισκευή και να γίνει αυτή, θα πρέπει να περάσει "Γολγοθάς" 2 - 3 χρόνων. Αν αυτά τα χρόνια πληρώνω νοίκι για να μένω κάπου με την οικογένειά μου (...) τα πρώτα χρήματα για την επιδότηση ενοικίου θα δοθούν τον Γενάρη του 2023. Ποιος ιδιοκτήτης θα περιμένει 6 μήνες τα νοίκια;

Στάχτη και αποκαΐδια στην Ανθούσα
Στάχτη και αποκαΐδια στην Ανθούσα
Για την επισκευή δίνονται 480 ευρώ το τετραγωνικό. Μαζεύω τα τιμολόγια και έχω και φωτογραφίες. Συνεχίζω γιατί δεν μπορώ να περιμένω. Εχω υποβάλει, βέβαια, στις υπηρεσίες τα σχετικά έγγραφα για τις επισκευές. Τα ποσά που χορηγούνται δεν φτάνουν. Στα 1.000 ευρώ το τετραγωνικό που δίνονται π.χ. για ανέγερση νέου σπιτιού δεν υπολογίζονται τα 25.000 που χρειάζονται για τα γκρεμίσματα, χώρια η αμοιβή του πολιτικού μηχανικού. Η δυσκολία να επανέρθουμε στην καθημερινότητά μας κοστίζει και όχι μόνο υλικά».

Ούτε παίρνουν λεφτά ούτε τους φτάνουν

Εδώ πρέπει να επισημανθεί ότι το 2018, η αποζημίωση στεγαστικής συνδρομής στις ανακατασκευές πυρόπληκτων κτιρίων στο Μάτι ορίστηκε στα 1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Η άνοδος, όμως, των τιμών στην οικοδομή ήδη από τον Δεκέμβρη 2021, έφερε το κόστος πάνω από 1.300 - 1.400 ευρώ το τ.μ. Λόγω των ανατιμήσεων το κόστος, πλέον, υπολογίζεται σε 1.500 - 1.700 ευρώ το τ.μ., πολύ πίσω από το ποσό που δίνεται.

Η Μαρία έμενε στην οδό Προμηθέως με τον σύζυγό της και τρία παιδιά. Ο πρώτος όροφος όπου έμεναν οι γονείς της κάηκε και το ισόγειο όπου έμενε η οικογένειά της έπαθε ζημιές από τις εναέριες ρίψεις νερού.

«Το πάτωμα του 1ου ορόφου έχει σπάσει και τα νερά εισέβαλαν στο ισόγειο. Από τις ρίψεις έπεσαν τα παράθυρα, το ταβάνι έχει ρηγματώσεις, η κουζίνα, οι γυψοσανίδες, τα πάντα. Καταστράφηκαν όλα από τα νερά. Στην πρώτη αυτοψία το κράτος (...) περνά το πρώτο κλιμάκιο και βγάζει το σπίτι "κόκκινο" και μετά περνά το δεύτερο και το βγάζει "κίτρινο". Για να μη δώσει αποζημιώσεις. Ετσι έγινε και με εμάς. Στη δεύτερη αυτοψία το "κόκκινο" - ο καμένος 1ος όροφος - μετατράπηκε σε "κίτρινο" και το "κίτρινο" σε "πράσινο". Δεν μας έδωσαν κάποια εξήγηση γι' αυτό. Στο μεταξύ, εμείς δεν έχουμε δει καμιά αρωγή από το κράτος, την Περιφέρεια, τον δήμο και φιλοξενούμαστε σε συγγενείς».

Τραγικές ιστορίες

Την τεράστια ταλαιπωρία τους περιγράφει στην εφημερίδα μας ο Νίκος Ρηγούλης, 54 χρόνων, που είναι ΑμεΑ, με 85% αναπηρία, ύστερα από τροχαίο με εγκατάλειψη το οποίο υπέστη μόλις στα 17 του. Στην πορεία, εκτός από τα ορθοπαιδικά προβλήματα, έχει υποστεί εγκεφαλικά και μια μορφή λευχαιμίας. Μάλιστα, σε λίγες μέρες θα πρέπει να χειρουργηθεί στο κεφάλι για να αφαιρέσει έναν εξωτερικό όγκο.

Εδώ και δύο μήνες φιλοξενείται από φίλο του και όπως καταγγέλλει, μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί κάποια δομή φιλοξενίας γι' αυτόν, ενώ το σπίτι του έχει καταστραφεί από τη φωτιά. Η αναπηρική του σύνταξη είναι μόλις 450 ευρώ, αφού πριν από 3 χρόνια είχε περικοπεί.

Οπως μας λέει, «το σπίτι όπου ζούσα στη Μάριζα χτίστηκε από τον παππού μου με τα χρόνια, δωμάτιο δωμάτιο. Για σκεπή είχε σιδηροκατασκευή με ελλενίτ και ραμποτέ. Την πρώτη φορά το χαρακτήρισαν "κόκκινο", τη δεύτερη φορά "κίτρινο" επειδή επέμενε ο μηχανικός. Οπως μου έχουν πει, στο "κόκκινο" δίνονται κλιμακούμενα 14.000 ευρώ για αποζημίωση. Οταν είναι "κίτρινο" κατεβαίνει στα 8.000. Το σπίτι, όμως, καταστράφηκε ολοσχερώς, έμεινα μόνο με τα ρούχα που φορούσα και τα φάρμακά μου. Από τότε δεν έχω πού να μείνω».

Ο φίλος του Σπύρος Ξένος - Κοκολέτσης, που τον φιλοξενεί σε κάποιο διαμέρισμα, μας λέει ότι ο Νίκος δεν έχει κανέναν και χρειάζεται βοήθεια. «Τον έφεραν γείτονες την Τετάρτη 20 Ιούλη τα ξημερώματα. Για πάνω από έναν μήνα προσπαθούσα να μαζέψω τα απαραίτητα έγγραφα και να τον μεταφέρω σε πέντε διαφορετικούς γιατρούς για εξετάσεις, προκειμένου να συνταχθεί ο σχετικός φάκελος στον δήμο, ο οποίος πριν από λίγες μέρες θα προωθούνταν στην Περιφέρεια προκειμένου να βρεθεί δομή για να τον φιλοξενήσει.

Οσον αφορά τη βοήθεια του δήμου, μοίραζε στους πυρόπληκτους είδη ...καθαρισμού. Πήγα στο σημείο που ο δήμος μοίραζε τρόφιμα, αφού πριν από λίγα χρόνια σταμάτησε τα συσσίτια. Εκεί μου έδωσαν για τον Νίκο μια σακούλα με λίγες κονσέρβες, φακές, ένα πακέτο φρυγανιές και μακαρόνια. Στην αρχή έδιναν μια σακούλα τη βδομάδα, μετά κάθε δύο βδομάδες. Τα ρούχα που του έδωσαν δεν του έκαναν. Μου έλεγαν να μείνει μια βδομάδα σε ξενοδοχείο. Και μετά; Αργότερα πρότειναν ένα ίδρυμα στον ...Βόλο. Ποιος θα τον βοηθά εκεί; Αυτό το διάστημα δυσκολεύομαι κι εγώ γιατί έχω μείνει χωρίς δουλειά λόγω ζητημάτων υγείας».

Ανάγκη να δυναμώσει η διεκδίκηση

Ο Βαγγέλης Αντωνιάδης, 57 χρόνων, εργαζόμενος στο Δημόσιο, ζει στην Ανθούσα από το 2002. «Το σπίτι μου στην οδό Ιτέας χάθηκε μέσα σε 3 ώρες στις 20/7 τα ξημερώματα», θα μας πει. «Είμαι φιλοξενούμενος στο σπίτι φίλου στο Περιστέρι. Ακόμα δεν έχω δει καμιά βοήθεια από την πολιτεία. Ούτε καν το 600άρι, την ώρα που για να γλιτώσω έφυγα με τη μηχανή μου από το σπίτι με λίγα ρούχα και τα χαρτιά μου. Η φωτιά έφτανε στην Αττική Οδό. Είμαι μετέωρος...

Πρέπει να πιέσουμε, αλλιώς δεν θα γίνει τίποτα ή θα "βγουν" τα ελάχιστα. Εγώ περιμένω ακόμα την επιδότηση ενοικίου (σ.σ. δίνονται 350 ευρώ για μεμονωμένα άτομα και 500 για οικογένειες άνω των 4 ατόμων) να δω πού θα μείνω, αλλά και την ΚΥΑ για την ανακατασκευή του σπιτιού».

Τη συζήτηση «κλείνει» ο Κώστας Συμεωνίδης, στην περιοχή του Αγ. Αθανασίου, όπου υπάρχουν πολλά πεύκα καμένα και ετοιμόρροπα που δεν έχουν ακόμα κοπεί! «Μέχρι τις 7/9 δεν είχε γίνει τίποτα. Τίποτα δεν έχει γίνει και για τα αντιπλημμυρικά. Στις αυγουστιάτικες βροχές η οδός Αγ. Αθανασίου κατέβαζε ποτάμι πολλά φερτά υλικά»...


Γ. Α.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ