Σάββατο 24 Σεπτέμβρη 2022 - Κυριακή 25 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απλώνουμε το χέρι σε κάθε εξαντλημένο εργαζόμενο της τουριστικής σεζόν

Eurokinissi

Φέτος οι αφίξεις ξένων επισκεπτών στα τουριστικά νησιά του Αιγαίου ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Η κυβέρνηση πανηγυρίζει. Λέει ότι τα οφέλη είναι πολύ μεγάλα για την οικονομία και τη χώρα! Οι μεγαλοξενοδόχοι, τα μεγάλα τουριστικά πρακτορεία, οι εταιρείες που εκμεταλλεύονται τα αεροδρόμια, οι επιχειρήσεις τροφοδοσίας, τα σούπερ μάρκετ, πολυκαταστήματα κ.ά. μετράνε κέρδη που ούτε οι πιο αισιόδοξοι δεν υπολόγιζαν.

Οι μεγαλοξενοδόχοι ήδη βρίσκονται σε έναν επενδυτικό «παροξυσμό» για το πόσο θα αυξήσουν τις επενδύσεις τους, για νέα 5άστερα ξενοδοχεία, εφόσον υπολογίζουν επιπλέον να εισπράξουν και νέες μεγάλες κρατικές επιδοτήσεις. Το ίδιο υπολογίζουν και τα άλλα τμήματα του κεφαλαίου που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο.

Σε αντίθεση με αυτούς, οι δεκάδες χιλιάδες μισθωτοί «κωπηλάτες» του Τουρισμού, στο μεγαλύτερο μέρος τους εποχικοί, στα ξενοδοχεία, στον Επισιτισμό, στα αεροδρόμια, στα σούπερ μάρκετ και πολυκαταστήματα, στις Μεταφορές, στην τροφοδοσία κ.α., πριν ακόμα τελειώσει η σεζόν είναι «κομμάτια».

Είναι εξουθενωνόμενοι και ήδη η μεγάλη τους πλειοψηφία αγωνιά για το πώς θα αντιμετωπίσει τώρα το μεγάλο «θηρίο» της ακρίβειας. Πώς θα τα βγάλει πέρα με τα πολλά και αυξημένα έξοδα που έχει το φθινόπωρο, πώς δεν θα παγώσει η οικογένεια τον χειμώνα, τι θα κάνει με τα σχολεία - φροντιστήρια των παιδιών, πώς θα πληρώσει τα αναγκαία τρόφιμα, τους λογαριασμούς κ.λπ.

Ετσι, σήμερα στα τουριστικά νησιά έχουμε από τη μία το κεφάλαιο να βρίσκεται στον «παράδεισο» των αμύθητων κερδών, των μεγάλων επιδοτήσεων και των προκλητικών φοροαπαλλαγών, και από την άλλη τους εργαζόμενους σε σεζόν να βρίσκονται σε μια «κόλαση» κούρασης και ανασφάλειας!

Υπάρχει εξήγηση...

Η εξήγηση δεν είναι δύσκολη: Οι μισθωτοί στα τουριστικά νησιά μετράνε μεγάλες απώλειες στο εισόδημά τους.

Γιατί οι μισθοί τους είναι καθηλωμένοι. Για ένα μεγάλο τμήμα ο μισθός του είναι χαμηλότερος και από τον κατώτατο που υπήρχε στον κλάδο πριν από 10 χρόνια! Στα δύο χρόνια της πανδημίας, όσοι βρέθηκαν σε αναστολή έζησαν με επιδόματα επιβίωσης ή έμειναν εντελώς αβοήθητοι. Γιατί και φέτος, σε χρονιά «τουριστικού θαύματος», οι αυξήσεις - όπου δόθηκαν - για την πλειοψηφία δεν ξεπερνούν τον πληθωρισμό.

Την ίδια στιγμή όμως η ακρίβεια στα νησιά τσακίζει κόκαλα. Οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα είναι εξωφρενικές και η κρατική επιδότηση δεν μπορεί να δώσει ουσιαστική ανακούφιση. Μεγάλες είναι οι αυξήσεις στα καύσιμα, στα τρόφιμα, στα ενοίκια, στα εισιτήρια και ναύλα των πλοίων.

Σε ορισμένα ξενοδοχεία και επιχειρήσεις, αντί να δώσουν αυξήσεις έδωσαν μερικά κουπόνια για σούπερ μάρκετ ή για βενζίνη. Με αυτά όμως δεν καλύπτονται οι μεγάλες απώλειες, με αυτά κανείς δεν μπορεί να πληρώσει το ρεύμα, το ενοίκιο, τα φροντιστήρια των παιδιών!

Οι εργαζόμενοι σε σεζόν μετράνε επίσης μεγάλη εξάντληση και φθορές στην υγεία τους. Οι συνθήκες εργασίας φέτος ήταν χειρότερες από κάθε άλλη χρονιά. Οι επιχειρήσεις βγάλανε πολύ περισσότερη δουλειά με ακόμα λιγότερους εργαζόμενους, καθώς λόγω των μισθών και των άσχημων εργασιακών συνθηκών οι κενές θέσεις προσωπικού αυξήθηκαν.

Για να βγει φέτος η δουλειά έζησαν μια εργασιακή παράνοια. Με εξαντλητικά ωράρια, με φωνές και πίεση, με δουλειά σε διαφορετικά πόστα. Ενώ τους είχαν εντελώς απροστάτευτους από τον κορονοϊό, και ούτε λόγος για απουσία από τη δουλειά σε περίπτωση νόησης!

Πώς άντεξαν; Η απάντηση που οι ίδιοι δίνουν είναι ότι αν δεν είχαν τόσο μεγάλες και πιεστικές οικονομικές ανάγκες θα τα παρατούσαν! Ωστόσο πολλοί δεν άντεξαν και σταμάτησαν, πολλοί άλλαξαν μέσα στη σεζόν εργασιακό χώρο αναζητώντας - μάταια τις περισσότερες φορές - καλύτερες συνθήκες και μισθό.

Δεν πρόκειται για κάποιο «λάθος»

Τώρα, πριν τελειώσει η σεζόν, η πλειοψηφία των μισθωτών αγωνιά και είναι σημαντικό το τμήμα εκείνο που αναζητεί απαντήσεις και ένα χέρι να πιαστεί.

Αυτές τις απαντήσεις, αυτό το χέρι, μπορούμε να τα δώσουμε εμείς οι κομμουνιστές των τουριστικών νησιών. Και έχουμε χρέος να το κάνουμε ειδικά τώρα, που η περίοδος είναι κρίσιμη.

Παρά την κούραση που έχουν και οι κομμουνιστές μισθωτοί, με στράτευση και των άλλων συντρόφων μας στα νησιά, με τη βοήθεια των φίλων του Κόμματος και της ΚΝΕ, είναι ανάγκη να ξεδιπλωθεί μέσα στον Οκτώβρη μια μεγάλη προσπάθεια ώστε να βρεθούμε και να συζητήσουμε από κοντά με τους χιλιάδες εποχικούς εργαζόμενους.

Με εξορμήσεις και περιοδείες στους χώρους δουλειάς, προσωπικές συζητήσεις, συσκέψεις, εκδηλώσεις, έχουμε πολλά να ακούσουμε και πολλές απαντήσεις να δώσουμε!

Γι' αυτό χρειάζεται να εξοπλιστούμε και να εξοπλίσουμε τους φίλους μας με τα κατάλληλα επιχειρήματα, να αξιοποιήσουμε τον «Ριζοσπάστη» και τον «Οδηγητή» για να εξηγήσουμε με απλά λόγια το εξής:

Αυτά που ζούνε οι εργαζόμενοι στα τουριστικά νησιά δεν είναι αποτέλεσμα κάποιου «λάθους», αλλά της πολιτικής που στόχο έχει να διασφαλίσει τα υψηλά κέρδη των μεγάλων επιχειρηματιών.

Αυτή η πολιτική από τη μία εισπράττει από τους εργαζόμενους το 95% των φόρων και από την άλλη θεωρεί κόστος τις δαπάνες για να έχουν στελεχωμένα δημόσια νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, να έχουν δωρεάν μόρφωση τα παιδιά τους, να υπάρχουν υποδομές και μέσα που να τους προστατεύουν από φωτιές, πλημμύρες και σεισμούς.

Αυτή η πολιτική ευθύνεται για την ακρίβεια στο ηλεκτρικό ρεύμα και στην Ενέργεια. Είναι η πολιτική της λεγόμενης «πράσινης ανάπτυξης», της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας, του εμπορίου των ρύπων κ.λπ., προκειμένου να πληρώνει ο λαός με βαρείς φόρους και με πανάκριβη Ενέργεια τα κέρδη των πολυεθνικών, τα νέα «πράσινα» κίνητρα σε μεγαλοεπιχειρηματίες.

Είναι η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με την οποία συμφωνούν και η κυβέρνηση της ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Γι' αυτό υποκρίνεται η κυβέρνηση όταν λέει ότι νοιάζεται για το πώς θα βγάλουν οι μισθωτοί τον χειμώνα. Γι' αυτό είναι και πάλι ψεύτικες οι υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ ότι θα βοηθήσουν τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα αν γίνουν κυβέρνηση.

Αυτοί είναι συνένοχοι για όλα όσα γίνονται σε βάρος τους. Εργο των δικών τους κυβερνήσεων είναι οι 14 διαφορετικές μορφές «ευέλικτης» εργασίας που υπάρχουν στα ξενοδοχεία. Μαζί ψηφίζουν τα κίνητρα υπέρ των τουριστικών ομίλων και εταιρειών. Ακόμα κι όταν παριστάνουν ως αντιπολίτευση ότι διαφωνούν σε έναν αντιλαϊκό νόμο, όταν γίνουν κυβέρνηση τον εφαρμόζουν.

Οποια κυβέρνηση κι αν σχηματίσουν αυτά τα κόμματα, είτε αυτοδύναμη είτε συνεργασίας μεταξύ τους, η πολιτική που θα εφαρμόσει θα είναι υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου και κατά των μισθωτών.

Να βαδίσουν μαζί με το ΚΚΕ

Τώρα πρέπει να δείξουμε σε κάθε μισθωτό ότι μαζί μπορούμε! Γιατί μόνο εμείς οι εργαζόμενοι μπορούμε να διεκδικήσουμε και να επιβάλουμε πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, να βάλουμε φρένο στην εργασιακή ζούγκλα, να αποσπάσουμε μέτρα κατά της ακρίβειας, να ακυρώσουμε αντεργατικούς νόμους.

Η αλήθεια είναι ότι στα ξενοδοχεία και στις επιχειρήσεις όπου διεκδικήσαμε αγωνιστικά τα δικαιώματά μας είχαμε κάποια αποτελέσματα. Οπως στη Σαντορίνη, όπου το αγωνιστικό Σωματείο διεκδίκησε και απέσπασε αυξήσεις 20% στους μισθούς, αυξήσεις στα επιδόματα, 5ήμερο - 7ωρο. 'Η όπως στην Κέρκυρα, όπου το Σωματείο μαζί με τους εργαζόμενους απάντησε στην τρομοκρατία των ξενοδόχων με την οργάνωση μαζικών απεργιών, στην κορύφωση της σεζόν.

Ο,τι δεν μπορεί να αλλάξει μόνο, να το αλλάξουμε μαζί! Το ΚΚΕ απλώνει το χέρι με εμπιστοσύνη! Ακόμα κι αν κάποιος δεν συμφωνεί σε όλα μαζί μας, σίγουρα γνωρίζει ότι το ΚΚΕ δεν του είπε ψέματα, ότι είναι το κόμμα που έχει το θάρρος να στέκεται απέναντι στους μεγαλοεπιχειρηματίες και τις κυβερνήσεις τους, να υπερασπίζεται το δίκιο του.

Γι' αυτό τον καλούμε να βαδίσουμε μαζί, για να δυναμώσουμε τώρα την αγωνιστική δράση στα ξενοδοχεία, στις επιχειρήσεις, στον κλάδο. Να δυναμώσουμε τη διεκδίκηση και την αλληλεγγύη για τα ζητήματα που μας «καίνε» και δεν παίρνουν άλλη αναβολή.

Για να κάνουμε πιο ισχυρό το ΚΚΕ παντού, και στους χώρους δουλειάς και στις εκλογές όταν γίνουν. Μόνο έτσι μπορούμε να δώσουμε πλήγματα στη μοιρολατρία και να ανοίξουμε τον δρόμο στην ελπιδοφόρα λαϊκή αντεπίθεση.


Του
Παναγιώτη ΜΕΝΤΡΕΚΑ*
* Ο Π. Μεντρέκας είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της Κομματικής Επιτροπής Αιγαίου


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ