Η δέσμευση των ΗΠΑ, για ανατροπή πάση θυσία του Σαντάμ Χουσεΐν και του καθεστώτος του στο Ιράκ, είναι δεδομένη και ο αντιπρόεδρος ανέλαβε το έργο της διάδοσης της «επίθεσης» κατά του Ιράκ
Associated Press |
Ο Τ. Μπλερ και ο Ντ. Τσένεϊ έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ 10 |
Ο πρώτος σταθμός της περιοδείας του «ακριβοθώρητου» Αμερικανού αντιπροέδρου, Ντικ Τσένεϊ, δεν ήταν άλλος από «την καλύτερη φίλη και σύμμαχο» των ΗΠΑ, τη Βρετανία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, σκοπός της περιοδείας δεν είναι άλλος από «διαβουλεύσεις», όσον αφορά στην επίθεση στο Ιράκ, καθώς η απόφαση εκ μέρους των ΗΠΑ είναι ειλημμένη...
Πάντως, ο Ντικ Τσένεϊ φάνηκε διαλλακτικός απέναντι στον Βρετανό πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ. Σύμφωνα με το Ρόιτερς, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος άφησε το δικαίωμα να μη συμμετάσχει σε μία πιθανή στρατιωτική επίθεση, αναλογιζόμενος και συμμεριζόμενος πιθανώς την πολύ δύσκολη θέση, στην οποία έχει περιέλθει ο Μπλερ, κατ' αρχήν εντός της ΕΕ, όπου η πλειοψηφία των χωρών αντιτίθεται στην προοπτική επέκτασης του πολέμου και ειδικότερα σε μία επίθεση κατά του Ιράκ, αλλά και εντός του ίδιου του κόμματός του, του Εργατικού Κόμματος, καθώς του ασκείται δριμύτατη κριτική.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι δύο ηγέτες δε θα συζητήσουν συγκεκριμένα σχέδια για τη δεύτερη φάση του πολέμου - αυτά, μάλλον, θα συζητηθούν κατά τη βρετανο-αμερικανική σύνοδο, που θα γίνει στο Τέξας στις 5-7/4 - ωστόσο, οι συνομιλίες μεταξύ Μπλερ και Τσένεϊ αποτελούν την «πρώτη ύλη» για το υπόλοιπο της περιοδείας του Αμερικανού αντιπροέδρου, διαρκείας δέκα ημερών σε 12 χώρες, το Κουβέιτ, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, το Κατάρ, την Τουρκία, το Ομάν, την Ιορδανία, το Ισραήλ και την Υεμένη, καθώς και τα αμερικανικά στρατεύματα στην περιοχή.
Κατά τη διάρκεια των χθεσινών δηλώσεών του, ο Τσένεϊ τόνισε ότι δεν υπάρχει απόφαση για ανάληψη δράσης κατά του Ιράκ και διευκρίνισε, επίσης, ότι οι ΗΠΑ δε στοχεύουν με πυρηνικά όπλα καμία χώρα!
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος ανέφερε, επίσης, ότι θα χρησιμοποιήσει την αποστολή του για συνομιλίες και όχι για αποφάσεις. «Θα συζητήσω τις τρέχουσες ενέργειες της αντιτρομοκρατικής Συμμαχίας. Θα μιλήσουμε για την απειλή από τα όπλα μαζικής καταστροφής και τις σημαντικές επιλογές που μας περιμένουν τις επόμενες ημέρες. Στα θέματα αυτά, η Αμερική δεν ανακοινώνει αποφάσεις», δήλωσε ο Τσένεϊ και υπογράμμισε ότι «οι ΗΠΑ δε στοχεύουν σήμερα με τα πυρηνικά τους όπλα καμία συγκεκριμένη χώρα», σχολιάζοντας μάλιστα το δημοσίευμα των Los Angeles Times «ως υπερβολικό», υπονοώντας, όμως, ότι η επιλογή ενδεχόμενων στόχων θα γίνει ανάλογα με τις εξελίξεις..!
Πάντως, ο Ιρακινός αντιπρόεδρος, Τάχα Γιασίν Ραμαντάν, επέκρινε με δριμύτητα τον Αμερικανό αντιπρόεδρο και τον χαρακτήρισε «εγκληματία», καλώντας παράλληλα τους Αραβες ηγέτες που θα συναντηθούν μαζί του να αντισταθούν στις αμερικανικές απειλές και προσθέτοντας ότι η χώρα του δε θα επιτρέψει την επιστροφή των διεθνών επιθεωρητών όπλων.
Τέλος, από την Ουάσιγκτον, ο σύμβουλος του Αμερικανού Προέδρου σε αμυντικά θέματα, Ρίτσαρντ Περλ, κάλεσε χθες, μέσα από τη συνέντευξή του στο βρετανικό BBC, τις ευρωπαϊκές χώρες να υποστηρίξουν την Ουάσιγκτον στον αγώνα της εναντίον του Ιράκ, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες υπερασπίστηκαν την Ευρώπη απέναντι στη Σοβιετική Ενωση κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, προσθέτοντας πολύ χαρακτηριστικά: «Είμαι απογοητευμένος από ορισμένους από τους Ευρωπαίους φίλους μας, οι οποίοι αποδίδουν μεγάλη σημασία στις απειλές κατά της δικής τους ασφάλειας, αλλά είναι απόντες όταν απειλείται η ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών».