Σάββατο 17 Σεπτέμβρη 2022 - Κυριακή 18 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
48ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελπιδοφόρο μήνυμα η μεγαλειώδης συμμετοχή και τη δεύτερη μέρα

Με τη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, το Φεστιβάλ ολοκληρώνεται το Σάββατο 17 Σεπτέμβρη

Λαοθάλασσα στις συναυλίες της πρώτης μέρας
Λαοθάλασσα στις συναυλίες της πρώτης μέρας
Με ενδιαφέρουσες συζητήσεις, μεγάλες συναυλίες στις μουσικές σκηνές που πλημμύρισαν από τον λαό και τη νεολαία της Θεσσαλονίκης και δραστηριότητες για κάθε ηλικία συνεχίστηκε την Παρασκευή 16 Σεπτέμβρη, δεύτερη μέρα, το 48ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη.

Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου κορυφώνονται το Σάββατο 17 Σεπτέμβρη στις 21.15, με την κεντρική πολιτική ομιλία από τον Δημήτρη Κουτσούμπα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Νέοι και νέες από όλη την πόλη, μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές, εργαζόμενοι και νέα ζευγάρια με τα παιδιά τους άρχισαν και την Παρασκευή να περνούν τις πύλες του Καρατάσιου από νωρίς. Η εικόνα των πλημμυρισμένων από κόσμο διαδρόμων, πριν καν αρχίσουν οι μεγάλες συναυλίες, αποτέλεσε την αντανάκλαση του συνθήματος του φετινού Φεστιβάλ, «Η νέα γενιά με το ΚΚΕ για "το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό" - Σοσιαλισμός, η απάντηση τον 21ο αιώνα».

Οι συζητήσεις και οι δραστηριότητες στα Στέκια, οι εκθέσεις, οι εκατοντάδες νεολαίοι που σχημάτιζαν πηγαδάκια σε όλα τα σημεία του Καρατάσιου μέχρι αργά το βράδυ, όπως και οι συγκλονιστικές συναυλίες, επισφράγισαν την επιτυχία του Φεστιβάλ, άρρηκτα συνδεδεμένη και συνέχεια της πρωτοπόρας δράσης των κομμουνιστών στους αγώνες της νεολαίας και του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Χιλιάδες νέοι και νέες, ερχόμενοι από κάθε γειτονιά της Θεσσαλονίκης, συναντήθηκαν και φέτος στο ήδη καθιερωμένο στο Καρατάσιου ραντεβού με την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, στο μεγαλύτερο πολιτικό - πολιτιστικό γεγονός της πόλης, που αναβαθμίζεται και εμπλουτίζεται χρόνο με τον χρόνο.

Συνεχίζονται οι μεγάλες συναυλίες με μουσικές από κάθε φάσμα


Στο τέλος της βραδιάς μπήκε ένα μεγάλο δίλημμα σε όλους τους επισκέπτες του Φεστιβάλ: Κλήθηκαν να επιλέξουν σκηνή συναυλιών, καθώς το γλέντι στη Λαϊκή κορυφωνόταν με την Ελένη Τσαλιγοπούλου, και την ίδια ώρα χιλιάδες τραγουδούσαν αγαπημένα τραγούδια μαζί με τον Μίλτο Πασχαλίδη.

Το πρόγραμμα της Κεντρικής Σκηνής άνοιξε με αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη από το συγκρότημα της Οργάνωσης Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, με θέμα «Τα τραγούδια του αγώνα», με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από τον θάνατο του μεγάλου δημιουργού.

Η μουσική του Μίκη συνέχισε να συντροφεύει τους επισκέπτες στην Κεντρική Σκηνή, στο αφιέρωμα του Σωτήρη Μπαλλά«Μίκης συναντά Τσιτσάνη», ενώ στη Λαϊκή Σκηνή ο Δημήτρης Ψαρράς παρουσίασε αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου.

Στο Μαθητικό Στέκι οι συναυλίες ξεκίνησαν νωρίς το βράδυ, με τον ΚΧΘ και στη συνέχεια τους MultiVision να ξεσηκώνουν τη νεολαία, που αργότερα γέμισε και την τρίτη Σκηνή, τη Φοιτητική, που στήθηκε για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης. Εκεί το πρόγραμμα άνοιξε με ροκ ήχους, με τα «Γουρούνια στο Διάστημα», ενώ τη σκυτάλη πήρε το καυστικό χιούμορ του Αποστόλη Μπαρμπαγιάννη ως «Τσολιά εντ δε τσόλια μπαντ». Το πρόγραμμα της Φοιτητικής Σκηνής έκλεισε με πάντρεμα ροκ και βαλκανικών ήχων με τους Baildsa.

«Η νέα γενιά με το ΚΚΕ»


Το Φοιτητικό Στέκι του Φεστιβάλ αποτέλεσε και φέτος τόπο συνάντησης, συζήτησης και προβληματισμού για τους φοιτητές από όλα τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Θεσσαλονίκης, που αυτό το διάστημα βρίσκονται σε αγωνιστικό αναβρασμό, παλεύοντας ενάντια στο προωθούμενο από τις κυβερνήσεις «πανεπιστήμιο ΑΕ», που τσακίζει τα εργασιακά και μορφωτικά τους δικαιώματα, αλλά και κατά της έντασης της καταστολής που το συνοδεύει.

Η εκδήλωση - συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στη Φοιτητική Σκηνή με ομιλήτρια την Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ, με θέμα «Αλήθειες και ψέματα πίσω από τη βιτρίνα της αστικής δημοκρατίας», προβλημάτισε ακριβώς πάνω στο ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα τη νεολαία, την προσπάθεια των επιτελείων του συστήματος να εξωραΐσουν τον χαρακτήρα της αστικής δημοκρατίας και να την προβάλλουν ως τη βέλτιστη μορφή λαϊκής κυριαρχίας και έκφρασης.

Μέσα από τη συζήτηση αναδείχθηκε η ανάγκη αγωνιστικής συμπόρευσης της νέας γενιάς με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών (σε μια περίοδο μάλιστα που η καταστολή εντείνεται), στον δρόμο της ανατροπής και της πάλης για τον σοσιαλισμό.

Το ενδιαφέρον των μαθητών κέντρισε και η συζήτηση που έγινε στο Μαθητικό Στέκι με θέμα «Ελεύθερος χρόνος: #_ρίξε άκυρο_ στις επιλογές που σου πλασάρουν! Διεκδίκησε τη ζωή που σου αξίζει!». Πραγματοποιήθηκε συζήτηση με πλήθος ερωτήσεων με τον Κώστα Σιδηρόπουλο, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Στην «καρδιά» της «κόκκινης πολιτείας» το βιβλιοπωλείο

Πόλος έλξης και το βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής»
Πόλος έλξης και το βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής»
Στο κέντρο της «κόκκινης πολιτείας» του Καρατάσιου δεσπόζει το βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής», όπου οι επισκέπτες του Φεστιβάλ έχουν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν τις προσφορές και τις μεγάλες εκπτώσεις, να ξεφυλλίσουν νέες και παλαιότερες εκδόσεις.

Αρκετοί επισκέπτες, αφού παρακολούθησαν ξεναγήσεις στην Κεντρική Εκθεση του Φεστιβάλ, αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, κίνησαν για το βιβλιοπωλείο ώστε να προμηθευτούν την έκδοση «1922 - Ιμπεριαλιστική Εκστρατεία και Μικρασιατική Καταστροφή», όπως και τη νέα έκδοση που έχει επιμεληθεί η Ιδεολογική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ, «Aλήθειες & ψέματα για τον καπιταλισμό. 1. Για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο», που απευθύνεται σε όλους όσοι σήμερα προβληματίζονται για το αν υπάρχει διέξοδος από τον κόσμο των πολέμων και ανησυχούν για τις επικίνδυνες διεθνείς εξελίξεις.


Ξενάγηση στην έκθεση
Ξενάγηση στην έκθεση



Από τη συζήτηση με την Αλέκα Παπαρήγα το απόγευμα της Παρασκευής
Από τη συζήτηση με την Αλέκα Παπαρήγα το απόγευμα της Παρασκευής

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αισιοδοξία για τις μάχες που έρχονται δίνει η επιτυχία του Φεστιβάλ (2022-09-20 00:00:00.0)
Το πρόγραμμα του Σαββάτου 17 Σεπτέμβρη (2022-09-17 00:00:00.0)
Στον χώρο του Φεστιβάλ ο Δ. Κουτσούμπας (2021-09-17 00:00:00.0)
Από αύριο το μεγάλο νεολαιίστικο ραντεβού στην Αθήνα (2019-09-18 00:00:00.0)
Εγινε πιο όμορφο το Κάστρο με το Φεστιβάλ (2004-09-04 00:00:00.0)
Μεγάλο πολιτιστικό - πολιτικό γεγονός (2002-09-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ