Σε Βελιγράδι και Σαράγεβο βρέθηκε αντιπροσωπεία πρέσβεων μελών του ΝΑΤΟ
«Ενέργειες για την προετοιμασία και υλοποίηση διαπραγματεύσεων» για τις σχέσεις με το Κόσοβο ενέκρινε προχτές η σερβική Βουλή, μετά από διήμερη συνεδρίαση που έγινε με φόντο τις απανωτές επισκέψεις Δυτικών αξιωματούχων στην περιοχή, με στόχο την άμεση επανέναρξη των συνομιλιών με τη Πρίστινα, ώστε να επιταχυνθεί η ευρωατλαντική πορεία της περιοχής.
Το σχετικό κείμενο εγκρίθηκε με 205 ψήφους υπέρ, ενώ 57 βουλευτές καταψήφισαν. Ο επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης (SSP), Μπόρκο Στεφάνοβιτς, είπε ότι οι εκπρόσωποι του κόμματός του καταψήφισαν επειδή λήφθηκαν αποφάσεις που συνιστούν «υποχώρηση υπό πίεση» και δεν συνιστούν ουσιαστικές προτάσεις για μια λύση στο πρόβλημα με το Κόσοβο.
Από τη μεριά του, ο Πρόεδρος της χώρας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, μεταξύ άλλων τάχθηκε υπέρ μιας «ρεαλιστικής λύσης» με το Κόσοβο και - σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ - είπε ότι η πολιτική στην πραγματικότητα δεν μπορεί να βασίζεται σε μύθους. Απαντώντας σε επικρίσεις της αντιπολίτευσης που κατηγορεί την κυβέρνηση για συμβιβασμό είπε ότι η κυβέρνησή του αντιμετωπίζει το θέμα ρεαλιστικά γιατί την τελευταία 28ετία έχουν αλλάξει πολλά πράγματα, «όχι μόνο εξαιτίας της δικής μας θέλησης, αλλά και εξαιτίας της θέλησης μεγάλων δυνάμεων».
Στο μεταξύ, τις προηγούμενες μέρες ΝΑΤΟική αντιπροσωπεία είχε επαφές στο Βελιγράδι, με τη συμμετοχή και των πρέσβεων ΗΠΑ, Γαλλίας, Γερμανίας, Βρετανίας, Νορβηγίας, Ιταλίας στη λυκοσυμμαχία. Σε δηλώσεις της η Αμερικανίδα πρέσβειρα στο ΝΑΤΟ, Τζούλιαν Σμιθ, χαρακτήρισε «γόνιμη» τη συνεργασία μεταξύ Σερβίας και ΝΑΤΟ και είπε ότι η Συμμαχία θεωρεί το Βελιγράδι «σημαντικό και ανεκτίμητο εταίρο», ενώ αναφερόμενη στην επίσκεψη είπε ότι «η στρατηγική αντίληψη (του ΝΑΤΟ) δίνει έμφαση στη σημασία των Βαλκανίων, στη σημασία της ειρήνης και της σταθερότητας και τη σημασία της περαιτέρω εργασίας γι' αυτό».
Αφού συνάντησε τη ΝΑΤΟική αντιπροσωπεία, ο υπουργός Αμυνας, Νεμπόισα Στεφάνοβιτς, είπε ότι τέτοιες συνομιλίες είναι σημαντικές για την ανταλλαγή απόψεων και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και αμοιβαίας κατανόησης. Χαρακτήρισε δε προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας του την ένταξη στην ΕΕ, χαρακτηρίζοντας ωστόσο «στρατηγική δέσμευση» και τη «στρατιωτική ουδετερότητα» του Βελιγραδίου. Από τη μεριά της, η ΝΑΤΟική αντιπροσωπεία υπογράμμισε - σύμφωνα πάντα με τα σχετικά ρεπορτάζ - ότι σέβεται τη στρατιωτική ουδετερότητα της Σερβίας αλλά παράλληλα εκτιμά ιδιαίτερα τη συμμετοχή στον ΝΑΤΟικό «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη».
Η ΝΑΤΟική αντιπροσωπεία επισκέφτηκε και το Σαράγεβο (πρωτεύουσα της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης - Β-Ε), όπου οι επαφές - σύμφωνα με την Σμιθ - «εστίασαν κυρίως στη βελτίωση της αμυντικής ετοιμότητας και της εργασίας για τη μεταρρύθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων». Βαλκανικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ο υπουργός Αμυνας της Β-Ε, Σίφετ Πόντζιτς, χαρακτήρισε «ενθαρρυντικό» το αυξανόμενο ενδιαφέρον του ΝΑΤΟ για την περιοχή και ειδικά τη χώρα του, αναφέροντας ότι η «στήριξη» αυτή μπορεί να ενισχυθεί, μεταξύ άλλων με αντικείμενο τον «αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία» και τις κυβερνοεπιθέσεις, όπως και την περαιτέρω οικοδόμηση των αμυντικών ικανοτήτων της χώρας.