Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΛΑΡΚΟ
Είμαστε εδώ, συνεχίζουμε τον αγώνα!

Νέες παρεμβάσεις διεκδίκησης για ενιαία λειτουργία, για τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων

Από τη χθεσινή συνεδρίαση των Σωματείων
Από τη χθεσινή συνεδρίαση των Σωματείων
«

Είμαστε εδώ. Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για την ενιαία λειτουργία της ΛΑΡΚΟ, τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά μας». Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλαν οι εκπρόσωποι των Σωματείων Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ από τη συνεδρίαση του Συντονιστικού, που πραγματοποιήθηκε χθες στη Λάρυμνα.

Με τους εγκληματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης να βρίσκονται στην τελική τους ευθεία, τα μέλη των ΔΣ των Σωματείων που συμμετείχαν στη χθεσινή κοινή συνεδρίαση προχώρησαν σε μια πρώτη εκτίμηση των τελευταίων εξελίξεων με την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών στους δύο διαγωνισμούς εκποίησης, ενώ παράλληλα ανέδειξαν την ανάγκη να διατηρηθούν η ενότητα όλων των εργαζομένων, η συσπείρωση στα Σωματεία και η αγωνιστικότητα που υπήρξε όλο το προηγούμενο διάστημα.

Τονίστηκε ότι μόνο μέσα από τη συνέχιση του αγώνα και την ενεργή συμμετοχή στις εξελίξεις μπορούν οι εργαζόμενοι να ασκήσουν πίεση για την ικανοποίηση των δικαίων αιτημάτων τους και να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους. Οπως εκτιμούν οι εργαζόμενοι, δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό, και έτσι αποφάσισαν να στείλουν αίτημα στο υπουργείο Οικονομικών για συνάντηση. Και στην περίπτωση που δεν γίνει αποδεκτό το αίτημα, να προχωρήσουν σε παραστάσεις διαμαρτυρίας στα αρμόδια υπουργεία, ενώ παράλληλα τα Σωματεία να συγκαλέσουν Γενικές Συνελεύσεις σε όλες τις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ.

Στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου της Λάρυμνας, Παναγιώτης Πολίτης, επεσήμανε καταρχάς ότι οι εγκληματικοί σχεδιασμοί της κυβέρνησης, που αποτελούν την τελειωτική απαξιωτική πράξη στη ΛΑΡΚΟ, είναι συνέχεια της πολιτικής που εφάρμοσαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, σε συνεργασία με την ΕΕ.

Κέρδη στις πλάτες των εργαζομένων

«Η ΛΑΡΚΟ και η παραπέρα ιδιωτικοποίησή της είναι κομμάτι της γενικής αντιλαϊκής πολιτικής που βιώνει ο λαός της χώρας μας. Διαχρονικά, όλοι όσοι κυβέρνησαν, στη ΛΑΡΚΟ εφαρμόζουν πολιτική που την αξιοποιούν επιχειρηματικοί όμιλοι και οι επόμενες κυβερνήσεις, σε κάθε χώρο δουλειάς, σε όλη τη χώρα», ανέφερε ο Π. Πολίτης και προχώρησε σε μία αποτίμηση του μεγαλειώδους αγώνα δίνουν οι εργαζόμενοι εδώ και 31 μήνες. Σημείωσε τα όσα πέτυχαν, όπως οι αποζημιώσεις και η παραμονή στην εργασία μέχρι σήμερα όλων των εργαζομένων, και τόνισε πως εξίσου σημαντικό είναι ότι μέσα από τον αγώνα οι εργαζόμενοι βρίσκονται ακόμα στις εργασίες τους και σχεδιάζουν την περαιτέρω συνέχισή του.

Πρόσθεσε ότι οι εξελίξεις στους δύο διαγωνισμούς εκποίησης επιβεβαιώνουν για μια ακόμα φορά τις τεκμηριωμένες προτάσεις και θέσεις των εργαζομένων για τις τεράστιες δυνατότητες της ΛΑΡΚΟ και το έγκλημα που συντελείται. «Τα μεταλλεύματά μας είναι αξιοποιήσιμα, μοναδικά στην ΕΕ, η ΛΑΡΚΟ δεν είναι "βαρέλι δίχως πάτο", έχει δυνατότητες. Στο πλαίσιο όμως αυτής της πολιτικής δεν μπορούμε να γνωρίζουμε για το ποια θα είναι η προοπτική της», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι το μέλλον της ΛΑΡΚΟ επηρεάζεται άμεσα από τις διεθνείς εξελίξεις και ανταγωνισμούς, ιδιαίτερα στον τομέα της «πράσινης ανάπτυξης» και της ηλεκτροκίνησης.

Τόνισε επίσης ότι τα επιχειρηματικά συμφέροντα και η διευκόλυνση της κερδοφορίας τους θα καθορίσουν τη μορφή και τον παραγωγικό χαρακτήρα που θα έχει η ΛΑΡΚΟ μετά την ολοκλήρωση των διαγωνισμών, επισημαίνοντας ότι αυτοί που θα πληρώσουν τα «σπασμένα» σε κάθε περίπτωση θα είναι οι εργαζόμενοι και ο λαός των περιοχών όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία. «Ολα τα σενάρια κοινό παρονομαστή έχουν ότι σε κάθε περίπτωση τα κέρδη θα επιδιωχθεί να βασιστούν στην υπερεκμετάλλευση των δυνατοτήτων της ΛΑΡΚΟ αλλά και της εργασίας των εργαζομένων, με μείωση των θέσεων εργασίας, εντατικοποίηση αυτής και συρρίκνωση των αποδοχών και των δικαιωμάτων», είπε χαρακτηριστικά.

«Είμαστε εδώ, συνεχίζουμε τον αγώνα»

Στο πλαίσιο αυτό, ο Π. Πολίτης τόνισε την ανάγκη να συνεχιστούν ο αγώνας και η άσκηση πίεσης προς την κυβέρνηση για διασφάλιση της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, όπως τα χρήματα που οφείλονται από το ασφαλιστήριο συμβόλαιο και το πετσόκομμα των αποζημιώσεων. «Είμαστε εδώ. Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για την ενιαία λειτουργία της ΛΑΡΚΟ, τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά μας», υπογράμμισε και πρότεινε να επιδιωχθούν συναντήσεις με το υπουργείο Οικονομικών και με οποιονδήποτε άλλο φορέα κριθεί απαραίτητο, να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι μέσα από Γενικές Συνελεύσεις και να υπάρξει ετοιμότητα για άμεση αγωνιστική απάντηση σε κάθε εξέλιξη.

Να συνεχιστεί η πίεση για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας για όλους τους εργαζόμενους, είτε απορροφηθούν από το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς είτε όχι, καθώς και για την καταβολή των χρημάτων από το ασφαλιστήριο συμβόλαιο της αποζημίωσης, σημείωσε από την πλευρά του ο Γιώργος Σελεβάκος από το Σωματείο Εργαζομένων στα μεταλλεία της Εύβοιας.

Τον προβληματισμό του για το ποια θα είναι τελικά η εξέλιξη των διαγωνισμών εκποίησης εξέφρασε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην έδρα της ΛΑΡΚΟ, Κώστας Σαμαράς, τονίζοντας ότι ο αγώνας θα πρέπει να συνεχιστεί και να γίνει ξεκάθαρο ότι οι εργαζόμενοι απαιτούν εργασία, όχι προγράμματα φτώχειας και επιδόματα.

«Πετύχαμε σημαντικά πράγματα με τον αγώνα μας. Θα πρέπει να έχουμε ψηλά το κεφάλι και να συνεχίσουμε», ανέφερε ο Δημήτρης Καραγιάννης από τη διοίκηση του Σωματείου Εργαζομένων στα μεταλλεία του Αγίου Ιωάννη Βοιωτίας. Σε αυτήν τη φάση, συμπλήρωσε, είναι σημαντικό να διατηρηθεί το αγωνιστικό φρόνημα στους εργαζόμενους, να συνεχιστεί η πίεση με κάθε μέσο και παράλληλα να τονωθεί η αλληλεγγύη, να χτυπηθεί η προσπάθεια συκοφάντησης των εργαζομένων και δημιουργίας «κοινωνικού αυτοματισμού».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ