Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Εξυπνη»...

Εκατομμύρια εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά σε όλη την Ευρώπη αδυνατούσαν να πληρώσουν τους πανάκριβους λογαριασμούς του ρεύματος ακόμα και πριν από τη λεγόμενη «ενεργειακή κρίση», που ήρθε να «απογειώσει» τα τιμολόγια και την ενεργειακή φτώχεια... Ακόμα περισσότεροι παγώνουν εδώ και χρόνια τον χειμώνα με κλειστά καλοριφέρ και λιώνουν το καλοκαίρι με κλειστά κλιματιστικά, γιατί τα λεφτά δεν φτάνουν να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες τους... Ανθρωποι χάνουν με τραγικό τρόπο τη ζωή τους κάθε χειμώνα, στη χώρα μας και αλλού, προσπαθώντας να ζεσταθούν όπως - όπως, με αυτοσχέδια μαγκάλια και συσκευές της κακιάς ώρας... Οι λογαριασμοί της Ενέργειας ανεβαίνουν συνεχώς, ενώ οι διάφορες «έκτακτες» επιδοτήσεις όπως ήδη προαναγγέλλεται όλο και θα «στενεύουν» με κριτήρια - κόφτες... Κι ενώ οι λαοί βιώνουν αυτή την τραγική κατάσταση, έρχονται με θράσος η Κομισιόν και οι αστικές κυβερνήσεις της ΕΕ να μιλήσουν για «έξυπνη εξοικονόμηση Ενέργειας» - λες και φταίει η... «σπατάλη» των λαϊκών νοικοκυριών - την ίδια ώρα που μπουκώνουν με νέα «πακέτα διάσωσης» ενεργειακά μονοπώλια και «ενεργοβόρες» βιομηχανίες.

... εξοικονόμηση

Την... «εξυπνάδα» που επικαλούνται βέβαια την βλέπουμε ήδη στα μέτρα εξειδίκευσης αυτής της «εξοικονόμησης» που ανακοινώνουν οι κυβερνήσεις: Μειώνουν τη θέρμανση στους χώρους δουλειάς και σε υπηρεσίες, όπως σε Γερμανία και Ιταλία, ακόμα και στους 12 βαθμούς Κελσίου μέσα στο καταχείμωνο. Χαμηλώνουν τους θερμοστάτες σε συγκροτήματα κατοικιών. Στη Γαλλία κλείνουν ήδη πισίνες και άλλους χώρους άθλησης, ενώ προαναγγέλλουν το ενδεχόμενο εκ περιτροπής διακοπών ρεύματος «γειτονιά με γειτονιά». Στην Ελλάδα έφτασαν με τις χτεσινές ανακοινώσεις να συνδέσουν τα κονδύλια σε δημόσιους φορείς, ακόμα και στις Σχολικές Επιτροπές, με τους στόχους μείωσης της κατανάλωσης...

Νύχτα

Σελίδες επί σελίδων αφιερώνονται (ξανά) αυτές τις μέρες στα αστικά ΜΜΕ για την πανεπιστημιακή αστυνομία, ύστερα από την «εν κρυπτώ» απόπειρα εγκαθίδρυσής της σε ΕΚΠΑ και ΕΜΠ και την αγωνιστική απάντηση των φοιτητικών συλλόγων. Στο διά ταύτα, τα μεγάλα συγκροτήματα του Τύπου διαμηνύουν στην κυβέρνηση ότι είναι στο πλάι της και ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να υποχωρήσει από τον σχεδιασμό της «ομαλής λειτουργίας των πανεπιστημίων» (λες και είχε η κυβέρνηση καμιά τέτοια πρόθεση...). Ομως, ποια «ομαλή λειτουργία» εννοούν; Εκείνη που περιέγραψε αποκαλυπτικά στα άρθρα του ο νέος νόμος - πλαίσιο: Την επιχειρηματική λειτουργία των ιδρυμάτων, τη δημιουργία λογής λογής εταιρειών, την προσέλκυση «επενδυτών» που θα παραγγέλνουν έρευνα υψηλού επιπέδου, το «μπάσιμο» επιχειρήσεων ακόμα και στα αμφιθέατρα για να διδάξουν... Θέλουν την «ομαλή λειτουργία» ενός πανεπιστημίου, που την ακίνητη περιουσία του θα την αξιοποιεί για εμπορικούς σκοπούς, προκειμένου να αντλεί πόρους, και όχι βέβαια για να παρέχει δωρεάν στέγαση σε όλους τους φοιτητές, όπως υπάρχει ανάγκη. Αυτό το πανεπιστήμιο θέλουν να λειτουργεί «ομαλά», μακριά από τις διαμαρτυρίες και τις διεκδικήσεις των φοιτητών, τη συλλογική οργάνωση και πάλη για τις μορφωτικές ανάγκες τους. Γι' αυτό θέλουν και την Πανεπιστημιακή Αστυνομία μέσα στα ΑΕΙ, κάνοντας επανειλημμένες (αλλά αποτυχημένες) προσπάθειες να την μπάσουν «νύχτα» στα πανεπιστήμια.

Λαγωνικά

Εναν νέο μηχανισμό λανσάρει η κυβέρνηση για να ...ξεσκεπάσει όσες επιχειρήσεις δεν αποδίδουν ΦΠΑ, χρησιμοποιώντας παράνομες ή μη συνδεδεμένες ταμειακές μηχανές. Το ...καινοτόμο «όπλο» ακούει στο όνομα «appodixi» και πρόκειται για μια εφαρμογή στο κινητό τηλέφωνο, με την οποία ο κάτοχος θα «σκανάρει» την απόδειξη για να ελέγξει αν είναι νόμιμη. Αν όχι, θα ενημερώνει την Εφορία (επώνυμα ή ανώνυμα) και στη συνέχεια θα ανταμείβεται από το κράτος με ένα ποσοστό επί του προστίμου που θα επιβάλλεται στον παραβάτη. Το κράτος «στρατολογεί» «κυνηγούς κεφαλών» και τους εξοπλίζει με τα πιο σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία, στο όνομα της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής. Το δικαιολογεί μάλιστα με το επιχείρημα ότι «όλοι έχουμε υποχρέωση να περιφρουρούμε τα κρατικά έσοδα», από τα οποία υποχρηματοδοτούνται ακόμα και οι πιο στοιχειώδεις λαϊκές ανάγκες, για να ξεκοκαλίζουν οι μεγαλοεπιχειρήσεις προνόμια και χρήμα για τη στήριξη των κερδών τους. Αλήθεια, όμως: Γιατί δεν καταργούν τις αμέτρητες «νόμιμες» φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι; Γιατί χαρίζουν στους μεγαλοκαρχαρίες τα φορολογικά τους χρέη, την ώρα που ξεπατώνουν στο κυνηγητό όποιον χρωστάει ακόμα και μερικές πενταροδεκάρες; Αντί γι' αυτά, βάζουν τον μεροκαματιάρη βιοπαλαιστή, που πληρώνει το 95% των φόρων, να ξετρυπώνει τη φοροδιαφυγή και μάλιστα επ' αμοιβή! Χώρια που το χρηματικό δέλεαρ για να γίνει κανείς «λαγωνικό» του κράτους δεν απέχει πολύ από το να επεκταθεί και σε άλλες αποστολές, αν ευδοκιμήσει η χαφιέδικη εφαρμογή.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1828 Γεννιέται ο μεγάλος Ρώσος συγγραφέας Λέον Τολστόι.

1882 Γεννιέται ο Μίλτος Μανάκης, που μαζί με τον αδερφό του Γιαννάκη υπήρξαν από τους πρωτοπόρους του ελληνικού κινηματογράφου.

1901 Πεθαίνει ο Γάλλος ζωγράφος, χαράκτης, σχεδιαστής και εικονογράφος Ανρί ντε Τουλούζ Λοτρέκ.

1926 Εκδηλώνεται στρατιωτικό κίνημα υπό τους αξιωματικούς Ν. Ζέρβα και Β. Ντερτιλή, το οποίο αποτυγχάνει έπειτα από την επέμβαση του κυβερνητικού στρατού και τις λαϊκές αντιδράσεις, στις οποίες κάλεσε και πρωτοστάτησε το ΚΚΕ.

1932 Δύο χιλιάδες εργάτες της Αθήνας απαντούν με συγκέντρωση έξω από το θέατρο «Αλάμπρα» στην απαγόρευση της προεκλογικής συγκέντρωσης του Ενιαίου Μετώπου Εργατών - Αγροτών (ΚΚΕ) από την κυβέρνηση Βενιζέλου. Η αστυνομία επιτίθεται και ακολουθούν συγκρούσεις.

1941 Ιδρύεται στην Αθήνα ο Εθνικός Δημοκρατικός Ελληνικός Σύνδεσμος (ΕΔΕΣ) με επικεφαλής τον συνταγματάρχη Ν. Ζέρβα. Ο ΕΔΕΣ υπήρξε το κυριότερο ένοπλο στήριγμα της ελληνικής αστικής τάξης και του βρετανικού ιμπεριαλισμού στον ελλαδικό χώρο την περίοδο της Κατοχής. Βασικός του στόχος δεν ήταν οι δυνάμεις Κατοχής, αλλά ο ΕΑΜ-ΕΛΑΣ.

1941 Γεννιέται ο Αμερικανός προγραμματιστής Ντένις Ρίτσι, δημιουργός μεταξύ άλλων της γλώσσας προγραμματισμού C κ.ά.

1943 Με την αναγγελία της συνθηκολόγησης της Ιταλίας ξεσπούν στον Βόλο λαϊκές διαδηλώσεις. Οι διαδηλωτές ανοίγουν τις φυλακές και απελευθερώνουν τους πολιτικούς κρατούμενους. Ολος σχεδόν ο οπλισμός και τα εφόδια της ιταλικής φρουράς της πόλης στάλθηκαν με τη συνδρομή του λαού στους αντάρτες του ΕΛΑΣ στο βουνό.

1944 Τμήματα του 16ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ και της Εθνικής Πολιτοφυλακής απελευθερώνουν τη Νάουσα.

1950 Εκδίδεται απόφαση για τους 118 συνδικαλιστές που δικάζονταν από τις 13 Αυγούστου στο Στρατοδικείο Αθηνών (παραμονές του 10ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ). Από αυτούς καταδικάστηκαν σε θάνατο οι Ν. Βοργίας, Ε. Μπαϊράμογλου, Ν. Μπαϊράμογλου, Γ. Δαλέζιος, Ν. Μπαζίγου, Β. Καλαϊτζής, Γ. Καβουλάκου και Α. Βενεδίκογλου.

1955 Συγκρούσεις ξεσπούν στην Κομματική Οργάνωση του ΚΚΕ στην Τασκένδη ανάμεσα στους φραξιονιστές και την πλειοψηφία των πολιτικών προσφύγων που υποστήριζε τις θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ. Αμεση ήταν η ανάμειξη κομματικών και κρατικών αξιωματούχων του Ουζμπεκιστάν υπέρ των φραξιονιστών. Οι συγκρούσεις κράτησαν έως τις 11 του Σεπτέμβρη.

1976 Πεθαίνει ο Μάο Τσε Τουνγκ, ηγέτης της Κινεζικής Επανάστασης, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Κίνας (1943-1976) και Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (1949-1976).

2003 Πεθαίνει ο Αμερικανός φυσικός Εντουαρντ Τέλερ, «πατέρας» της αμερικανικής βόμβας υδρογόνου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ