Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Προτεραιότητες μακριά και απέναντι από τις πραγματικές ανάγκες

Η απόσταση που χωρίζει τις πραγματικές ανάγκες και αγωνίες της εκπαιδευτικής κοινότητας από τις προτεραιότητες που θέτει η κυβέρνηση αναδείχτηκε για μία ακόμα φορά, κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου της υπουργού Παιδείας μπροστά στην έναρξη μίας νέας σχολικής χρονιάς.

Τη στιγμή που τα ερωτηματικά χτυπούν κόκκινο για το ζήτημα της λειτουργίας του σχολείου σε συνθήκες ενεργειακής κρίσης και αποφάσεων για μείωση της κατανάλωσης Ενέργειας στο Δημόσιο, για το πώς οι οικογένειες θα ανταποκριθούν στα φροντιστήρια και τις άλλες δαπάνες για τη μόρφωση των παιδιών τους, για το αν φέτος θα έχουν η κάθε τάξη - το κάθε μάθημα τον εκπαιδευτικό τους, το υπουργείο εξαντλεί τον «σεβασμό σε μαθητές, φοιτητές, καταρτιζόμενους, εκπαιδευτικούς, στελέχη, γονείς» σε κάτι ανέξοδο, στην ανακοίνωση ημερομηνιών των πανελλαδικών εξετάσεων της έναρξης και λήξης της χρονιάς πριν ξεκινήσει... Ωστόσο, η λαϊκή οικογένεια δεν πάσχει από έλλειψη προγραμματισμού και γνωρίζει καλά πότε πρέπει να πληρώσει από το πενιχρό εισόδημα τους φουσκωμένους λογαριασμούς, τα φροντιστήρια, τις εξωσχολικές δραστηριότητες, τα σελφ τεστ από την τσέπη της...

Η υπουργός Παιδείας απαρίθμησε για μία ακόμα φορά τις «καινοτομίες» που εισάγονται στα σχολεία, δηλαδή την εφαρμογή του νέου προσανατολισμένου ακόμα περισσότερο στις δεξιότητες αυτόνομου σχολείου. Μεταξύ αυτών η αξιολόγηση σχολικής μονάδας και εκπαιδευτικού έργου, του εκπαιδευτικού συστήματος (Ελληνική PISA) και εκπαιδευτικών, η Τράπεζα Θεμάτων, τα νέα προγράμματα σπουδών, η λειτουργία του ολοήμερου σχολείου με διευρυμένο ωράριο, η αυτονομία σχολικών μονάδων, το νέο πρόγραμμα υπό τον τίτλο «ΦΙΛΙΑ» που αφορά την προστασία από κάθε μορφής σχολικό εκφοβισμό.

Κατά τ' άλλα, στις «προκλήσεις του φετινού χειμώνα» που αναγνώρισε ότι είναι μεγάλες, η απάντηση του υπουργείου Παιδείας είναι ότι το υπουργείο Εσωτερικών χρηματοδοτεί τις σχολικές επιτροπές και έχει προγραμματίσει έκτακτα κονδύλια, χωρίς βέβαια κάτι τέτοιο να καθησυχάζει, αφού οι ανάγκες είναι τεράστιες σε σχέση με τη χρηματοδότηση. Δήλωσε πως το υπουργείο παρακολουθεί τις εξελίξεις της πανδημίας, ωστόσο στην πράξη ανοίγει τα σχολεία χωρίς καν τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας και επιτήρησης και χωρίς δωρεάν τεστ.

Για τις συνθήκες διαβίωσης των εκπαιδευτικών, η υπουργός παρέπεμψε στο στοιχειώδες μέτρο των εκπτώσεων στη μετακίνηση των αναπληρωτών στις περιοχές ανάληψης υπηρεσίας που ανακοινώθηκε, έκανε λόγο για πρωτοβουλίες που υπάρχουν σε επίπεδο Τοπικής Διοίκησης και σημείωσε ότι εξετάζεται ένα σχέδιο για κίνητρα και για άλλες κατηγορίες δημόσιων λειτουργών να υπηρετήσουν σε ακριτικές και δυσπρόσιτες περιοχές και θα γίνουν ανακοινώσεις όταν υπάρχουν σχετικές αποφάσεις.

Σε ό,τι αφορά την προσπάθεια επιβολής της παρουσίας της αστυνομικής αστυνομίας παρά τις άμεσες κινητοποιήσεις φοιτητών, πανεπιστημιακών και εργαζομένων στα πανεπιστήμια απέναντι στην πανεπιστημιακή αστυνομία, τον αντιδραστικό χαρακτήρα του μέτρου και τη σύνδεσή του με την ένταση της επιχειρηματικής λειτουργίας του πανεπιστημίου, η υπουργός Παιδείας απάντησε πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει «στην ουσιαστική αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος», απέναντι σε «νέες μειοψηφίες που μπορεί να είναι θορυβώδεις». Σημείωσε πως οι Ομάδες Προστασίας των Ιδρυμάτων εντάσσονται σε μία σειρά μέτρων με πρώτο την «αποκατάσταση του ασύλου στην πραγματική του έννοια», με έναν από τους πρώτους νόμους που ψήφισε η κυβέρνηση τον Αύγουστο του 2019, χωρίς βέβαια έκτοτε να δόθηκε καμία απάντηση στα αδιέξοδα, στα προβλήματα και τις ελλείψεις που αντιμετωπίζουν οι νέοι που σπουδάζουν, αλλά αντίθετα να εντείνονται...

Οπως ανακοινώθηκε χτες υπό τον τίτλο «Ολα πιο νωρίς», το διδακτικό έτος ξεκινά στις 12 Σεπτέμβρη και ολοκληρώνεται στις 15 Ιούνη για Νηπιαγωγεία και Δημοτικά. Στα Γυμνάσια τα μαθήματα ολοκληρώνονται 30 Μάη με εξετάσεις από 15 Ιούνη, στα Λύκεια στις 19 Μάη με τις ενδοσχολικές εξετάσεις να ξεκινούν στις 30 Μάη για τη Γ' τάξη και στις 15 Ιούνη για τις υπόλοιπες. Οι πανελλαδικές εξετάσεις θα γίνουν σε ημερήσια και εσπερινά Γενικά Λύκεια στις 2 - 12 Ιούνη, σε ημερήσια και εσπερινά Επαγγελματικά Λύκεια στις 1 - 16 Ιούνη και τα ειδικά μαθήματα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ θα εξεταστούν από 17 έως και 29 Ιούνη. Στα ΑΕΙ, οι εγγραφές των επιτυχόντων ολοκληρώνονται στις 9 Σεπτέμβρη ηλεκτρονικά, ενώ, όπως ανακοινώθηκε, νωρίτερα θα ολοκληρωθούν οι μετεγγραφές.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org