Αγώνα επιβίωσης θα δώσουν χιλιάδες αναπληρωτές και νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί που θα αναλάβουν υπηρεσία από 1η Σεπτέμβρη και λόγω αυτού εκπαιδευτικά σωματεία παίρνουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες για το ζήτημα της στέγασής τους και για ενίσχυση του εισοδήματός τους.
Να σημειωθεί ότι οι περίπου 8.500 μόνιμοι διορισμοί και οι περίπου 32.000 αναπληρωτές που προσλήφθηκαν φέτος σε πρώτη φάση, και πάλι υπολείπονται των 50.000 αναπληρωτών που δούλεψαν πέρσι στην Εκπαίδευση, χώρια που υπήρξαν και περίπου 4.000 συνταξιοδοτήσεις, όπως υπολογίζουν οι εκπαιδευτικοί. Ετσι, παρά τους διορισμούς είναι φανερό ότι τα σχολεία θα ανοίξουν για άλλη μια χρονιά με χιλιάδες κενά.
Την ίδια στιγμή, οι νεοδιόριστοι και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που μετακινούνται αυτό το διάστημα αρχικά για αναζήτηση στέγης και στη συνέχεια για ανάληψη υπηρεσίας, συχνά μακριά από τις οικογένειές τους, βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρές οικονομικές δυσκολίες. Ο μισός μισθός τους αναλώνεται στα έξοδα στέγασης, ενώ σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και η ανεύρεση στέγης είναι Γολγοθάς.
Για το ζήτημα της στέγασης νεοδιόριστων και αναπληρωτών η ΕΛΜΕ Κέρκυρας έκανε παρέμβαση την περασμένη βδομάδα στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ζητώντας να βρεθούν λύσεις και παράλληλα, σε συντονισμό με τις υπόλοιπες ΕΛΜΕ των Ιονίων Νήσων (Κεφαλονιάς, Ζακύνθου και Λευκάδας), κατατέθηκε κοινό υπόμνημα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων. Σχετικές παρεμβάσεις σχεδιάζει η ΕΛΜΕ Κέρκυρας και στους τρεις δήμους του νησιού, ενώ αντίστοιχη παρέμβαση έκανε στον δήμο και η ΕΛΜΕ Ζακύνθου, ζητώντας να παραχωρηθούν χώροι στέγασης στους εκπαιδευτικούς (π.χ. οικοτροφείο στον χώρο του Μουσικού Σχολείου) και να προωθηθούν μονιμότερες λύσεις (π.χ. ανακατασκευή και διαμόρφωση του χώρου του παλιού Νοσοκομείου Ζακύνθου).
Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ «Γ. Σεφέρης» επίσης καλεί τα μέλη του να ενημερώνουν το ΔΣ για διαθέσιμα σπίτια προς ενοικίαση, προκειμένου να βοηθήσει στην εγκατάσταση των εκπαιδευτικών που ήρθαν στην περιοχή του, ενώ την προηγούμενη βδομάδα έκανε παρέμβαση για το θέμα και στην οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης.
Ειδικά δε για τους αναπληρωτές, το ζήτημα της στέγασης πάει «πακέτο» με τις άλλες οικονομικές δυσκολίες (απόλυση το καλοκαίρι, ταμείο ανεργίας - και όχι για όλους, συνεχείς μετακινήσεις με προσωπικά έξοδα κ.ά.), σε μια περίοδο που η ακρίβεια γίνεται δυσβάσταχτη. Και όπως καταγγέλλει η «Πρωτοβουλία Αναπληρωτών - Ωρομισθίων και Ελαστικά Εργαζόμενων Εκπαιδευτικών»: «Το υπουργείο, αντί να μεριμνήσει για όλα αυτά τα ζητήματα διαβίωσης των συμβασιούχων, "τρώει" 4 ημερομίσθια από τον μισθό του Σεπτεμβρίου, αφού, ενώ έχουν ανακοινωθεί οι προσλήψεις, η μισθοδοσία θα ξεκινήσει 5 Σεπτεμβρίου! Η έκπτωση 50% στα ακτοπλοϊκά μόνο ως κοροϊδία εκλαμβάνεται, τη στιγμή που στην καλύτερη περίπτωση ένας νέος συνάδελφος χρειάζεται να έχει στην άκρη τουλάχιστον 1.500 ευρώ για τα έξοδα της διαμονής, τα ενοίκια, τους μεσίτες και όλα τα υπόλοιπα!».
Απέναντι σε αυτά η «Πρωτοβουλία» καθώς και πολλά εκπαιδευτικά σωματεία υιοθετούν και προβάλλουν ως διεκδικητικό πλαίσιο για τους αναπληρωτές:
- Η μισθοδοσία να ξεκινήσει κανονικά από την 1η Σεπτεμβρίου.
- Αύξηση μισθού κατά 20% στο εισαγωγικό κλιμάκιο και αντίστοιχα σε όλα τα υπόλοιπα. Καταβολή 13ου και 14ου μισθού και αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ.
- Δωρεάν μετακίνηση στην περιοχή πρόσληψης και 50% έκπτωση σε όλα τα ΜΜΜ για όλο το έτος.
- Επιδότηση ενοικίου στα 300 ευρώ τον μήνα. Αξιοποίηση διαθέσιμων διαμερισμάτων, δωματίων, εστιών και ξενοδοχείων για τη δωρεάν στέγαση αναπληρωτών και νεοδιόριστων.
- Δωρεάν σίτιση για τους εκπαιδευτικούς σε στρατιωτικές και φοιτητικές λέσχες. Δημιουργία λεσχών σίτισης σε περιοχές με μεγάλη συγκέντρωση εκπαιδευτικών.
- Αύξηση του ποσού της χιλιομετρικής αποζημίωσης για ανάγκες της υπηρεσίας και διεύρυνση των κατηγοριών που δικαιούνται αποζημίωση.
- Αμεσα να γίνει η β' φάση προσλήψεων για να καλυφθούν όλα τα κενά.