Σάββατο 27 Αυγούστου 2022 - Κυριακή 28 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
Δυναμώνει ο απεργιακός αγώνας στην Ευρώπη

Από την απεργία στα ταχυδρομεία της Βρετανίας
Από την απεργία στα ταχυδρομεία της Βρετανίας
Δυναμώνουν οι απεργιακές κινητοποιήσεις εργαζομένων στην Ευρώπη, απαιτώντας ουσιαστικές αυξήσεις μισθών ενάντια στην τεράστια ακρίβεια, καθώς και διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων και των θέσεων εργασίας.

Στη Βρετανία, ξεκίνησε την Παρασκευή η πρώτη (σε σύνολο τεσσάρων) 24ωρη απεργία από τους εργαζόμενους στα ταχυδρομεία («Royal Mail»), διεκδικώντας αξιοπρεπείς μισθούς. Η απεργία των περίπου 115.000 υπαλλήλων της εταιρείας «Royal Mail» έρχεται σε συνέχεια σειράς απεργιακών κινητοποιήσεων με αντίστοιχα αιτήματα, όπως στους σιδηροδρόμους, στο λονδρέζικο μετρό, στα αστικά λεωφορεία, ενώ έπονται και άλλες από σωματεία υγειονομικών, εκπαιδευτικών, δικηγόρων κ.α. Οι απεργοί διεκδικούν πραγματικές αυξήσεις, απέναντι στον πληθωρισμό που ήδη «τρέχει» με 10%, τις τεράστιες αυξήσεις κατά 80% στα τιμολόγια Ενέργειας κ.ο.κ.

Οι εργαζόμενοι στην «Royal Mail» και το κλαδικό Συνδικάτο (Communication Workers Union - CWU) απέρριψαν την πρόταση της διοίκησης για «αυξήσεις» - κοροϊδία μόλις 2%, ενώ πέρσι η εταιρεία είχε κέρδη 758 εκατ. λιρών και μοίρασε στους μετόχους 400 εκατ. λίρες.

Η απεργία θα επαναληφθεί στις 31 Αυγούστου και στις 8 και 9 Σεπτέμβρη.

Στο μεταξύ, τετραήμερο απεργιακό αγώνα με αντίστοιχα αιτήματα ξεκίνησαν την Παρασκευή στη Σκοτία και οι εργαζόμενοι στον τομέα καθαριότητας, καθώς και μέλη του σωματείου UNISON που είναι στον τομέα ανακύκλωσης. Υπάλληλοι του τομέα καθαριότητας σε 13 δήμους του Εδιμβούργου είχαν συμμετάσχει σε κινητοποιήσεις την περασμένη Τετάρτη.

Απεργίες σιδηροδρομικών στην Ολλανδία

Σε απεργιακή κινητοποίηση κατέβηκαν την Παρασκευή χιλιάδες σιδηροδρομικοί υπάλληλοι στη δυτική Ολλανδία, ζητώντας αυξήσεις στους μισθούς τους.

Η 24ωρη απεργία είναι η δεύτερη που πραγματοποιείται στον κλάδο σε διάστημα τριών ημερών, έπειτα από μια πρώτη που είχε γίνει στο βόρειο τμήμα της χώρας την Τετάρτη.

Τα συνδικάτα διαμαρτύρονται για τη στάση της εργοδοσίας που ανέστειλε τις συνομιλίες για τις Συλλογικές Συμβάσεις.

Τα συνδικάτα FNV, VVMC και CNV έχουν εξαγγείλει ακόμη τρεις 24ωρες απεργίες: Στις 29/8 στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, στις 30/8 στο κεντρικό και στις 31/8 στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ολλανδίας.

Απεργίες σε αεροδρόμια στην Πορτογαλία

Απεργιακές κινητοποιήσεις πραγματοποιεί και το προσωπικό εδάφους σε αεροδρόμια στην Πορτογαλία.

Περίπου 100 πτήσεις ακυρώθηκαν την Παρασκευή στα αεροδρόμια της Λισαβόνας και του Πόρτο από τη μαζική συμμετοχή στην απεργία, που προβλέπεται να διαρκέσει έως την Κυριακή το βράδυ.

Σύμφωνα με τα συνδικάτα, η απεργία των εργαζομένων της «Portway» αφορούσε το 90% των υπαλλήλων στο αεροδρόμιο της Λισαβόνας και το 85% σε αυτό του Πόρτο. Οι απεργοί και το συνδικάτο εργαζομένων της πολιτικής αεροπορίας (SINTAC) ζητούν άμεση αύξηση των μισθών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ