Τετάρτη 24 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ ΑΕΡΙΟΥ ΣΤΗ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ
«Δίκαιη κατανομή εσόδων» ζητά η Τουρκία

Νέα ώθηση στα παζάρια με την Τουρκία δίνουν οι ανακοινώσεις για σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου που εντόπισε η κοινοπραξία «Eni» - «Total» στην κυπριακή ΑΟΖ, σε μια περίοδο που ο πόλεμος στην Ουκρανία επιταχύνει τα σχέδια για «ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία» αλλά και τις σχετικές «διευθετήσεις» σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, που δρομολογούνται με την «υψηλή εποπτεία» των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ αλλά και της ΕΕ.

Την προθυμία της τουρκικής αστικής τάξης για κλιμάκωση των παζαριών εξέφρασε και ο ΥΠΕΞ της χώρας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ερωτηθείς για το νέο κοίτασμα στο «οικόπεδο 6» της κυπριακής ΑΟΖ, σχολίασε ότι «η λύση του ζητήματος της Ανατολικής Μεσογείου στην πραγματικότητα εξαρτάται από το μοίρασμα των εσόδων στην Κύπρο. Δηλαδή το 50% του ζητήματος: Η δίκαιη κατανομή των εσόδων». Παράλληλα επανέφερε τη δυσαρέσκεια της Αγκυρας για τη «μαύρη προπαγάνδα» της Ελλάδας, κάνοντας εκ νέου λόγο για «Τούρκους της Δυτικής Θράκης» οι οποίοι «καταδιώκονται και τα δικαιώματά τους παραβιάζονται», αλλά και ότι η Αθήνα παραβιάζει το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης νησιών του Αιγαίου. Κατέληξε δε ότι «όσο η Ελλάδα ασκεί αυτήν την πολιτική, δεν έχει νόημα να χαλαρώσουμε απέναντί τους (...) Δεν υπάρχει κανένα όφελος στον διάλογο όταν δεν υπάρχει ειλικρίνεια». Αναφερόμενος ειδικά στην περιοχή όπου «Eni» - «Total» λένε ότι εντόπισαν το νέο κοίτασμα (στο «6» της κυπριακής ΑΟΖ, του οποίου τμήματα διεκδικεί και η Τουρκία ως δικά της), ο Τσαβούσογλου προτίμησε να κρατήσει ήπιους τόνους και ανέφερε ότι «πράγματι η υφαλοκρηπίδα μας εκτείνεται μέχρι και αυτά τα τεμάχια, όμως το σημείο αυτό όπου γίνονται γεωτρήσεις είναι νοτιότερα από το νότιο όριο της υφαλοκρηπίδας μας».

Από την άλλη, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν έσπευσε να ξεκαθαρίσει για άλλη μια φορά ότι το πρόβλημα με την Ελλάδα δεν είναι η συμβολή της στην ισχυροποίηση του αμερικανοΝΑΤΟικού σχεδιασμού, αλλά η αναβάθμιση του τουρκικού κεφαλαίου.«Ουδείς κατακρίνει το γεγονός ότι υπάρχουν 10 - 15 αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα», είπε, προσθέτοντας: «Αλλά όταν ακούγεται το παραμικρό, λένε ότι η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα. Οχι! Οταν κάποιος μας κοιτάζει λοξά, συγγνώμη, κι εμείς δεν θα τον κοιτάμε ευθεία». Κατά τ' άλλα, προσπάθησε ξανά να εμφανίσει την κυβέρνησή του ως «υπέρμαχο των προσφύγων», μιλώντας για «εξαιρετικές προσπάθειες της ακτοφυλακής μας» που απέτρεψαν «θανάτους στο Αιγαίο» ενώ «η Ελλάδα τους άφησε να πεθάνουν».

Ακόμα, ο Ερντογάν υπεραμύνθηκε των προσπαθειών για αναδιαπραγμάτευση συνεργασιών με δυνάμεις όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος, εκφράζοντας ικανοποίηση για τη «βάση του αμοιβαίου οφέλους και σεβασμού» στην οποία αυτές προχωρούν.

Προκρίνονται οι εξαγωγές

Μιλώντας σε ΜΜΕ για το νέο κοίτασμα αερίου που εντοπίστηκε στην κυπριακή ΑΟΖ, η υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Νατάσα Πηλείδου είπε ότι το επόμενο διάστημα θα γίνουν μελέτες ώστε να αξιολογηθεί ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος αξιοποίησης συνολικά των ποσοτήτων αερίου που έχουν εντοπιστεί στην ΑΟΖ της χώρας.

«Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να υποβληθεί ένα πλάνο αξιοποίησης από την εταιρεία, το οποίο θα εγκριθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία, και εκεί θα φανούν τα ακριβή χρονοδιαγράμματα», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «βάσει των ποσοτήτων που έχουν εξευρεθεί σήμερα, άποψή μου είναι ότι το σενάριο που θα επικρατήσει είναι η μεταφορά του φυσικού αερίου στην Αίγυπτο».

Χτεσινά κυπριακά δημοσιεύματα υπενθύμιζαν ότι η συνολική δυνητική δυναμικότητα της Κύπρου σε φυσικό αέριο ανέρχεται στα 11,7 - 14,7 tcf (4,2 από το κοίτασμα «Αφροδίτη», 5-8 από τον «Γλαύκο» και 2,5 από τον «Κρόνο»). Από αυτά - πρόσθεταν οι ίδιες πηγές - μόνο τα 4,2 tcf του «Αφροδίτη» είναι μερικώς επιβεβαιωμένα, ενώ εκκρεμεί η δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση.

Επιστήμονες υπολογίζουν ότι θεωρητικά η ποσότητα αερίου που εκτιμάται πως βρίσκεται στα βάθη του «Κρόνου» αρκεί για να καλύψει τις σημερινές ανάγκες της Κύπρου σε καύσιμο ηλεκτροπαραγωγής για 60-70 χρόνια, ενώ για σχεδόν διπλάσια περίοδο θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες ηλεκτροπαραγωγής της χώρας το «Αφροδίτη». Ωστόσο, συνέχιζαν τα σχετικά δημοσιεύματα, εκτιμάται (από τις εταιρείες αλλά και τους ιθύνοντες) ότι «είναι οικονομικά ασύμφορη η μεταφορά του κυπριακού φυσικού αερίου αποκλειστικά στη στεριά για την παραγωγή ηλεκτρισμού στην ίδια τη χώρα, χωρίς να προηγηθεί η άντληση αποθεμάτων στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδιασμού εκμετάλλευσης, με πώληση των περισσότερων ποσοτήτων σε άλλους αγοραστές».

  • Στο μεταξύ σε 78 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου προχώρησε χτες η τουρκική Πολεμική Αεροπορία, δυο εκ των οποίων υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά, Διβούνια και Καμηλονήσι βορειοδυτικά της Κάσου, ενώ έγιναν και 8 εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ