Τρίτη 23 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟ-ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
«Λάδι στη φωτιά» με νέες επισκέψεις Αμερικανών αξιωματούχων στην Ταϊβάν

Ενώ ΗΠΑ και Νότια Κορέα άρχισαν μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια

Ο κυβερνήτης της Ιντιάνα έγινε ο νέος Αμερικανός αξιωματούχος που συνάντησε την Πρόεδρο της Ταϊβάν
Ο κυβερνήτης της Ιντιάνα έγινε ο νέος Αμερικανός αξιωματούχος που συνάντησε την Πρόεδρο της Ταϊβάν
Αλλεπάλληλες επισκέψεις Αμερικανών αξιωματούχων συνεχίζονται στην Ταϊβάν, παρά τις συνεχιζόμενες προειδοποιήσεις του Πεκίνου, τη νέα επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ - Κίνας και τη μεγάλη άνοδο της κινεζικής στρατιωτικής κινητικότητας στην περιοχή μετά την πρόσφατη επίσκεψη Πελόζι στο νησί.

Στην πιο πρόσφατη επίσκεψη αξιωματούχου των ΗΠΑ στην Ταϊπέι, ο κυβερνήτης της Ιντιάνα, Ερικ Χόλκομπ, εστίασε στη σημασία να «εδραιωθούν σημαντικές εταιρικές σχέσεις με την Ταϊβάν». Κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ-γουέν, ανέφερε ότι οι σχέσεις ΗΠΑ - Ταϊβάν είναι «ανθεκτικές όπως ο ασβεστόλιθος της Ιντιάνα» (πέτρωμα από το οποίο σχηματίζεται και το μάρμαρο), ενώ αναφερόμενος στη δράση ταϊβανέζικων ομίλων (που διακρίνονται διεθνώς στην παραγωγή μικροκυκλωμάτων όπως η «MediaTek Inc.») στην Ιντιάνα, πρόσθεσε ότι «με συνεργάτες όπως η Ταϊβάν είμαι πεπεισμένος ότι θα συνεχίσουμε την πορεία μας προς το μέλλον, να παρουσιάζουμε λύσεις παγκόσμιας εμβέλειας».

Από τη μεριά της η Τσάι είπε ότι «η οικονομική ασφάλεια αποτελεί σημαντικό πυλώνα για την εθνική και την περιφερειακή ασφάλεια. Η Ταϊβάν έχει τη βούληση και την ικανότητα να δυναμώσει τη συνεργασία με δημοκρατικούς εταίρους στην οικοδόμηση βιώσιμων εφοδιαστικών αλυσίδων ή "κυκλωμάτων (τσιπ) δημοκρατίας"».

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της προσπάθειας των ΗΠΑ να ενισχύσουν παραπέρα το στρατιωτικό αποτύπωμά τους στον Ινδο-Ειρηνικό, καταρχήν απέναντι στην Κίνα, ξεκίνησαν οι αναβαθμισμένες ετήσιες κοινές ασκήσεις ΗΠΑ - Νότιας Κορέας, με τον κωδικό «Ulchi Freedom Shield» που θα διαρκέσουν μέχρι την 1η Σεπτέμβρη.

Ασιατικά δημοσιεύματα έκαναν λόγο για τις μεγαλύτερες αμερικανο-κορεατικές ασκήσεις των τελευταίων ετών, που θα περιλαμβάνουν συνολικά 11 προγράμματα εκπαίδευσης και θα αφορούν δυνάμεις από όλα σχεδόν τα σώματα των δύο πλευρών.

Ιαπωνία: Σχέδια για ανάπτυξη 1.000 πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς

Ολα αυτά ενώ και ο άλλος ισχυρός σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή, η Ιαπωνία, μελετά συνεχώς πώς θα αναβαθμίσει το δικό της οπλοστάσιο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Γιομιούρι», το Τόκιο εξετάζει την ανάπτυξη μέχρι και 1.000 πυραύλων κρουζ, τροποποιημένων έτσι ώστε το βεληνεκές τους να επεκταθεί από τα 100 στα 1.000 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι πύραυλοι σχεδιάζεται να αναπτυχθούν κυρίως γύρω από τα νησιά Νανσέι, στο νότιο τμήμα της χώρας, ενώ με αυτό το μεγάλο βεληνεκές θα έχουν την ικανότητα να πλήξουν παράκτιες περιοχές της Βόρειας Κορέας και της Κίνας.

Μεγαλώνει η γερμανική «εξάρτηση» από την Κίνα

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, χτες έγιναν γνωστά νέα στοιχεία που καταγράφουν την αυξανόμενη σημασία της Κίνας για μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις.

Μελέτη του Γερμανικού Οικονομικού Ινστιτούτου (German Economic Institute - IW) κατέληξε ότι η γερμανική οικονομία αύξησε την εξάρτησή της από την Κίνα το πρώτο εξάμηνο του 2022, με τις άμεσες επενδύσεις και το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου να φτάνει σε νέα ύψη. Στην ίδια μελέτη αναφέρεται ότι η αύξηση των γερμανικών εξαγωγών προς την Κίνα περιορίστηκε σημαντικά.

«Η γερμανική οικονομία είναι πολύ πιο εξαρτημένη από την Κίνα από ό,τι το αντίστροφο», δηλώνει ο επικεφαλής της μελέτης. Προειδοποιώντας δε ότι η εξάρτηση αυτή θέτει ένα πολιτικό πρόβλημα, αναφέρει για παράδειγμα ότι τυχόν κυρώσεις της Δύσης κατά του Πεκίνου, σε περίπτωση π.χ. εισβολής στην Ταϊβάν, θα απειλήσουν με πτώχευση επιχειρήσεις με μεγάλη έκθεση στην Κίνα.

Η έρευνα δείχνει ότι οι γερμανικές επενδύσεις στην Κίνα έφτασαν στα 10 δισ. ευρώ μεταξύ Γενάρη - Ιούνη, ξεπερνώντας κατά πολύ το προηγούμενο ρεκόρ των 6,2 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2000.

Οι κινεζικές εισαγωγές γερμανικών προϊόντων αυξήθηκαν κατά 12,4% το πρώτο εξάμηνο του 2022, έναντι 3,4% το 2000, ενώ οι γερμανικές εισαγωγές κινεζικών προϊόντων εκτοξεύθηκαν κατά 45,7% σε σχέση με το 2000.

Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της Γερμανίας ως προς την Κίνα αυξήθηκε στα σχεδόν 41 δισ. ευρώ κατά την ίδια περίοδο, σύμφωνα με το IW, και το χάσμα αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω. Το Ινστιτούτο ζητεί ριζική αλλαγή πολιτικής, με μείωση κινήτρων στις επιχειρηματικές δραστηριότητες με την Κίνα και στροφή προς εμπορικές συναλλαγές με άλλες αναδυόμενες οικονομίες, κυρίως στην Ασία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ