Τρίτη 23 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Για «λογική απάντηση» του Ιράν στο σχέδιό της κάνει λόγο η ΕΕ

Ασταμάτητα συνεχίζονται τα παζάρια ΗΠΑ - ΕΕ - Ιράν γύρω από την «αναβίωση» της διεθνούς Συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα (JCPOA), στο φόντο του σχεδίου που έχει κατατεθεί από τους μεσολαβητές της ΕΕ.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Κυριακή οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, πέρα από τις εξελίξεις στην Ουκρανία συζήτησαν και για τα παζάρια για την JCPOA. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο «συζήτησαν τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, την ανάγκη να ενισχυθεί η στήριξη για τους εταίρους στη Μέση Ανατολή και τις κοινές προσπάθειες να αποτραπούν και να περιοριστούν οι αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες του Ιράν στην περιοχή».

Από την πλευρά της Τεχεράνης, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Ν. Καναανί κατηγόρησε χτες τις ΗΠΑ ότι «χρονοτριβούν» στις συνομιλίες. Ισχυρίστηκε δε ότι οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Ιράν για την ανταλλαγή κρατουμένων δεν σχετίζονται με τις συνομιλίες για την αναβίωση της Συμφωνίας.

Κάλεσμα του Μπορέλ στις ΗΠΑ για θετική ανταπόκριση

Από την πλευρά του ο Ζ. Μπορέλ, επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, εξέφρασε χτες την ελπίδα ότι οι ΗΠΑ θα ανταποκριθούν θετικά, ακόμα και αυτήν τη βδομάδα, στο σχέδιο συμφωνίας που έχουν παρουσιάσει οι Βρυξέλλες για τη διατήρηση της JCPOA. Ανέφερε επίσης ότι το Ιράν έχει ήδη δώσει μία «λογική απάντηση» στο σχέδιο, η οποία διαβιβάστηκε στις ΗΠΑ αλλά αυτές δεν έχουν απαντήσει ακόμα.

Την περασμένη βδομάδα, ΕΕ και ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι «μελετούν» την απάντηση της Τεχεράνης στην πρόταση της ΕΕ για την αναβίωση της Συμφωνίας, με βάση την οποία το Ιράν είχε δεχτεί να περιορίσει το πυρηνικό πρόγραμμά του με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων (ωστόσο οι ΗΠΑ αποχώρησαν μονομερώς από τη Συμφωνία το 2018, επί διακυβέρνησης Τραμπ).

Το ίδιο διάστημα το αμερικανικό δίκτυο CNN, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές, μετέδωσε ότι το Ιράν παραιτήθηκε από την αρχική απαίτησή του για άρση της ένταξης των Ιρανών «Φρουρών της Επανάστασης» στη «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ για την «τρομοκρατία». Οι ίδιες πηγές υποστήριξαν ότι οι ΗΠΑ ξεκαθάρισαν για μια ακόμα φορά στο Ιράν πως μία νέα συμφωνία «δεν μπορεί να δεσμεύσει» μελλοντικές αμερικανικές κυβερνήσεις, ούτε μπορεί η Ουάσιγκτον να υποσχεθεί αποζημιώσεις σε περίπτωση που ένας νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ αποφασίσει να αποσυρθεί ξανά από αυτή.

Ξαναγυρνά στο Ιράν ο Εμιρατινός πρέσβης

Για πρώτη φορά εδώ και έξι χρόνια τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) αποφάσισαν να αποκαταστήσουν πλήρως τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν, καθώς την Κυριακή ανακοίνωσαν ότι ο πρέσβης Σαΐφ Μοχάμεντ αλ Ζάαμπι θα επιστρέψει στην Τεχεράνη «τις επόμενες μέρες».

Σύμφωνα με τις εμιρατινές αρχές η κίνηση είναι ευθυγραμμισμένη με τις πρότερες προσπάθειες για αποκατάσταση των σχέσεων με το Ιράν, όπως και με άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής του Περσικού Κόλπου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ