Η καφεΐνη, ως γνωστόν, διαλύεται στο νερό και η φωτογραφία αυτή δείχνει τους κρυστάλλους που σχηματίζει ακριβώς μέσα σε υδατικό διάλυμα. Ομως, το νερό έχει ισχυρή επιφανειακή τάση (τάση να σχηματίζει σταγόνες) και για να απλωθούν οι κρύσταλλοι ο φωτογράφος χρειάστηκε να χτυπήσει ελαφρά το δείγμα με τη μύτη μιας πιπέτας, βουτηγμένης σε σαπουνόνερο, το οποίο μειώνει την επιφανειακή τάση |
Η κρυσταλλοποίηση είναι η διαδικασία κατά την οποία σχηματίζονται στερεά υλικά στα οποία τα άτομα ή τα μόρια που τα απαρτίζουν εμφανίζουν εξαιρετικά οργανωμένη δομή, γνωστή ως κρυσταλλική. Οι κρύσταλλοι σχηματίζονται συνήθως μέσα σε διαλύματα, που περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα του κρυσταλλοποιούμενου υλικού, απ' όση επιτρέπει η διαλυτότητα του υλικού στις συγκεκριμένες συνθήκες. Σε αρκετές άλλες περιπτώσεις σχηματίζονται από την ψύξη ενός αερίου διαλύματος, όπως οι νιφάδες από την υγρασία που είναι διαλυμένη στον αέρα, και σπανιότερα με απευθείας απόθεση από την αέρια μορφή του ίδιου του υλικού. Η κρυσταλλοποίηση απαιτεί πυρήνες συμπύκνωσης, π.χ. μικροσκοπικούς κόκκους σκόνης, που λειτουργούν ως καταλύτης της διαδικασίας. Τα περισσότερα ορυκτά, αλλά και τα σχετικά μικρά οργανικά μόρια κρυσταλλοποιούνται αρκετά εύκολα. Αντίθετα, βιοχημικά οργανικά μόρια, όπως οι πρωτεΐνες, είναι συνήθως δύσκολο να κρυσταλλωθούν.
Το ασκορβικό οξύ, δηλαδή η βιταμίνη C, ανάλογα με τη συγκέντρωσή της στο διάλυμα, μπορεί να σχηματίσει ποικιλία κρυσταλλικών σχημάτων, όπως αυτές οι σπειροειδείς δομές |
Τα τιρκουάζ και χρυσαφί χρώματα αυτών των κρυστάλλων L-γλουταμινικού και βήτα-αλανίνης, που σχηματίστηκαν σε διάλυμα υψηλής καθαρότητας ...βότκας, είναι σχετικά σπάνια για αμινοξέα και εξαρτώνται από τη δομή τους |
Η ναφθαλίνη χρησιμοποιείται για να προστατεύει τα μάλλινα ρούχα από τον σκόρο. Οι κρύσταλλοί της σε λεπτό στρώμα, αν τηχθούν και φωτιστούν από πίσω με πολωμένο φως, παίρνουν όψη σαν κι αυτή |
Αυτή είναι η εικόνα σκόνης θείου, που έλιωσε και αφέθηκε να κρυσταλλωθεί πάνω σε ένα σλάιντ μικροσκοπίου. Οπως διαπίστωσε ο φωτογράφος Τζάστιν Ζολ, η θερμοκρασία τήξης έχει μεγάλη σημασία, καθώς αν ξεπεράσει ένα όριο, το δείγμα αναφλέγεται και βγάζει τοξικούς καπνούς διοξειδίου του θείου |
Μερικές φορές η βήτα-αλανίνη και το L-γλουταμινικό σχηματίζουν πιο παχείς κρυστάλλους, με περισσότερες πτυχές, όπως οι εικονιζόμενοι |
Αυτοί οι κρύσταλλοι φυτικού γλυκαντικού χρειάστηκαν περίπου έναν μήνα για να σχηματιστούν. Παρότι τα φυτικά γλυκαντικά έχουν γλυκιά γεύση, όπως η ζάχαρη, κάτω από το μικροσκόπιο η όψη των κρυστάλλων τους είναι τελείως διαφορετική |