Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022 - Κυριακή 14 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Το «πασπαρτού»...

Το καπάκι του υπονόμου άνοιξε και από μέσα αναδίδεται η μπόχα του θεσμικού πλαισίου που νομιμοποιεί τις υποκλοπές
Το καπάκι του υπονόμου άνοιξε και από μέσα αναδίδεται η μπόχα του θεσμικού πλαισίου που νομιμοποιεί τις υποκλοπές
Στην τελευταία της έκθεση για τα πεπραγμένα του 2021, η ΑΔΑΕ μάς ενημερώνει ότι εξέτασε 15.475 εισαγγελικές διατάξεις που αφορούσαν άρση απορρήτου για λόγους «εθνικής ασφάλειας», έναντι 13.751 το 2020. Για πολλοστή φορά δηλαδή καταγράφεται αύξηση των διατάξεων παρακολούθησης για λόγους «εθνικής ασφάλειας», που σωρρευτικά τη δεκαετία (2011 - 2021) ξεπερνάνε τις 100.000! Η ΑΔΑΕ διαπιστώνει επίσης ότι «οι άρσεις του απορρήτου που διατάχθηκαν για λόγους εθνικής ασφάλειας το έτος 2021 υπερέχουν εμφανώς σε σχέση με τις άρσεις που διατάχθηκαν για τη διακρίβωση εγκλημάτων». Που σημαίνει ότι η επίκληση λόγων «εθνικής ασφάλειας» είναι «πασπαρτού» για τις κρατικές υπηρεσίες όταν θέλουν να παρακολουθήσουν κάποιον.

... και ο βόθρος

Η ίδια η ΑΔΑΕ σημειώνει στην έκθεση πως «αν λάβουμε υπόψη και τα αριθμητικά δεδομένα των προηγούμενων ετών παρατηρούμε ότι πρόκειται για μία σταθερή και διαχρονική τάση, η οποία θέτει προς προβληματισμό τα ακόλουθα ζητήματα: Στη διάταξη, διά της οποίας επιβάλλεται η άρση του απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας, δεν προβλέπεται εκ του νόμου υποχρέωση αναγραφής του ονόματος "του προσώπου ή των προσώπων κατά των οποίων λαμβάνεται το μέτρο της άρσης". Αυτό πρακτικά οδηγεί στη δυνατότητα άρσης του απορρήτου χαρακτήρα της επικοινωνίας για αόριστο αριθμό φυσικών προσώπων (μη ατομικώς προσδιορισμένων)». Μπορεί δηλαδή οι εισαγγελικές διατάξεις να ήταν 15.415 το 2021, οι «στόχοι» όμως που παρακολουθήθηκαν με το πρόσχημα της «εθνικής ασφάλειας» είναι πολλαπλάσιοι, σε βαθμό που να προκαλούν «ανησυχίες» ακόμα και στην ΑΔΑΕ! Με λίγα λόγια, εκεί έξω γίνεται ...της παρακολούθησης, ελέω της εθνικής και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας που ψήφισαν όλοι όσοι χύνουν σήμερα κροκοδείλια δάκρυα πάνω από το ανοιχτό καπάκι του βόθρου των υποκλοπών.

Τους έπιασε ο πόνος

«Εμάς μας νοιάζει η επιδημιολογική εικόνα, να έχουμε σωστή καταγραφή (...) Το να υποκαταγράφονται περιπτώσεις θανάτων από εμφράγματα, λόγου χάρη, ή ογκολογικά περιστατικά, δεν βοηθούν την επιδημιολογική εικόνα», υποστήριξε μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, την περασμένη Πέμπτη, σχετικά με τις αλλαγές στον τρόπο καταγραφής των θανάτων από Covid στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι τόσο τον Ιούλη, όσο και την πρώτη βδομάδα του Αυγούστου, καταγράφηκε τριπλάσιος αριθμός θανάτων από Covid στη χώρα σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Τώρα το υπουργείο Υγείας παριστάνει πως νοιάζεται τάχα για τους ...καρδιακούς και τους ογκολογικούς ασθενείς, μην τυχόν και ξεπέσουν στις καταγραφές, όταν όλα τα προηγούμενα χρόνια, με το σύστημα Υγείας μιας νόσου, τους καταδίκασε να επιβιώνουν (όσοι επιβίωσαν...) χωρίς καμιά ουσιαστική φροντίδα, πριν τα πράγματα επανέλθουν στην «κανονικότητα» των ατελείωτων αναμονών για ένα ραντεβού ή μια θεραπεία. Ας μην ανησυχεί όμως ο υπουργός για την «υποκαταγραφή» των θανάτων από άλλες ασθένειες πλην Covid. Διαθέτει άλλωστε έναν ασφαλή δείκτη, την «πλεονάζουσα θνησιμότητα», όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Στην προκειμένη περίπτωση, η θνητότητα στη χώρα μας αυξήθηκε κατά 6,46% (73.835 νεκροί) τις πρώτες 26 βδομάδες του 2022 (3/1/2022 - 3/7/2022) σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021 (69.357). Αν απ' αυτούς τους επιπλέον θανάτους αφαιρέσει κανείς όσους προκάλεσε η Covid, εύκολα διαπιστώνει ότι ένα μεγάλο μέρος της «πλεονάζουσας θνησιμότητας» οφείλεται σε άλλες ασθένειες, που δεν έτυχαν της αναγκαίας φροντίδας, εξαιτίας της εγκληματικής διαχείρισης της πανδημίας, με όρους «κόστους - οφέλους».

Ετσι εξηγείται

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το 2021 οι δαπάνες των κρατών - μελών της ΕΕ για τη δασοπυρόσβεση παρέμειναν στάσιμοι στο εξευτελιστικό 0,4% - 0,5% του προϋπολογισμού τους, γεγονός που δικαιολογεί τις τεράστιες ελλείψεις στον τομέα της δασοπυρόσβεσης, πόσο μάλλον στην πρόληψη. Τα ποσά που δαπάνησαν τα κράτη - μέλη για τη δασοπυρόσβεση το 2020 και το 2021 δεν ξεπερνούν αθροιστικά τα 33 δισ. ευρώ, ενώ οι καταστροφικές πυρκαγιές πολλαπλασιάζονται από χρόνο σε χρόνο. Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, το 2020 δαπάνησε μόλις το 0,6% του κρατικού προϋπολογισμού για την οργάνωση της πυρόσβεσης, συμπεριλαμβανομένων και των μισθών των πυροσβεστών. Αυτό εξηγεί σε μεγάλο βαθμό γιατί την ώρα της καταστροφής Πυροσβεστική ακούμε και Πυροσβεστική δεν βλέπουμε. Οπως εξηγεί και γιατί οι πυροσβέστες αναγκάζονται να επιχειρούν σε άθλιες συνθήκες, εξαιτίας της υποστελέχωσης και της επιμελητείας που θυμίζει ...εκστρατεία στην έρημο. Οι δαπάνες αυτές, συγκρινόμενες με τις αντίστοιχες του προϋπολογισμού που κατευθύνονται σε επιδοτήσεις, απαλλαγές και προνόμια για το κεφάλαιο, είναι αποκαλυπτικές για τις προτεραιότητες του αστικού κράτους, ανεξαρτήτως κυβέρνησης. Επιβεβαιώνεται, σε τελική ανάλυση, ότι και στο θέμα της προστασίας της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, πετώντας στο καλάθι των αχρήστων τις αστείες δικαιολογίες που τσαμπουνάνε μετά από κάθε καταστροφή οι κυβερνήσεις και τα αστικά κόμματα, παλεύοντας για ουσιαστικά μέτρα προστασίας από φυσικές καταστροφές, με χρηματοδότηση από το κράτος, στο ύψος των πραγματικών αναγκών.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Παρασκευή 12 Αυγούστου

1613 Πεθαίνει ο Κρητικός ποιητής Βιτσέντζος Κορνάρος.

1936 Η μεταξική δικτατορία συγκροτεί το υφυπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας με επικεφαλής τον Κ. Μανιαδάκη. Οι διώξεις κατά των κομμουνιστών εντείνονται.

1953 Ισχυρός σεισμός 7,2 Ρίχτερ πλήττει τα Επτάνησα. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανήλθε σε 455, ενώ των αγνοουμένων σε 21 και των τραυματιών σε 2.412.

1965 Πεθαίνει ο Σκοτσέζος συνδικαλιστής Ουίλιαμ Γκάλαχερ, Πρόεδρος του Κομμουνιστικού Κόμματος Μεγάλης Βρετανίας.

Σάββατο 13 Αυγούστου

1922 Ξεκινά η τουρκική αντεπίθεση στο Μικρασιατικό Μέτωπο, το οποίο διασπάται την επόμενη μέρα. Ο ελληνικός στρατός υποχωρεί άτακτα προς τις ακτές.

1927 Γεννιέται ο ηγέτης της Κουβανικής Επανάστασης Φιντέλ Κάστρο Ρους, Α' Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας (1961 - 2011) και πρωθυπουργός της χώρας του (1959 - 2008).

1961 Ξεκινά η ανέγερση του τείχους του Βερολίνου.

Κυριακή 14 Αυγούστου

1851 Γεννιέται ο γλύπτης Γιαννούλης Χαλεπάς.

1904 Ξεκινά τις εργασίες του το συνέδριο της Β' Διεθνούς στο Αμστερνταμ (14/8 - 20/8/1904). Στο συνέδριο αυτό οι δύο γραμμές στη σοσιαλδημοκρατία, η μαρξιστική - επαναστατική και η οπορτουνιστική - συμβιβαστική, διαγράφηκαν πιο καθαρά από ποτέ.

1908 Γεννιέται ο κομμουνιστής ηθοποιός Μάνος Κατράκης.

1941 Υπογράφεται μεταξύ ΗΠΑ και Βρετανίας η «Χάρτα του Ατλαντικού», που επισφράγιζε τη συμμαχία των δύο μερών στον Β' Παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό Πόλεμο. Η Χάρτα αντικατόπτριζε την αναβαθμιζόμενη θέση των ΗΠΑ στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα και την αντίστοιχη υποβάθμιση της Βρετανίας.

1946 Ο συντάκτης του «Ριζοσπάστη» Κώστας Βιδάλης πιάνεται από συμμορίες του Σούρλα στη διάρκεια δημοσιογραφικής αποστολής στη Θεσσαλία και δολοφονείται ύστερα από άγρια βασανιστήρια.

1954 Στις 5.25 τα χαράματα στην Αγία Μαρίνα στο Δαφνί ο Νίκος Πλουμπίδης πέφτει νεκρός από τις σφαίρες του εκτελεστικού αποσπάσματος.

1956 Πεθαίνει ο Γερμανός κομμουνιστής ποιητής και δραματουργός Μπέρτολτ Μπρεχτ.

1958 Πεθαίνει ο Φρεντερίκ Ζολιό Κιουρί, μέλος της ΚΕ του ΚΚ Γαλλίας και βραβευμένος το 1935 με το Νόμπελ Φυσικής.

1974 Στις 3.30 τα χαράματα της 14ης του Αυγούστου 1974 τελειώνουν με πλήρη αποτυχία στη Γενεύη οι τριμερείς διαπραγματεύσεις (Ελλάδας, Τουρκίας, Βρετανίας) για την κατάσταση στην Κύπρο και το κυπριακό πρόβλημα. Μία ώρα αργότερα, τα τουρκικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν τη Λευκωσία, την Αμμόχωστο και άλλα σημεία της Κύπρου. Ο «Αττίλας 2» είχε ξεκινήσει.

Δευτέρα 15 Αυγούστου

1769 Γεννιέται ο Γάλλος επαναστάτης, στρατηγός και κατόπιν αυτοκράτορας της Γαλλίας Ναπολέων Βοναπάρτης.

1914 Ανοίγει η διώρυγα του Παναμά, κατά την κατασκευή της οποίας πέθαναν σχεδόν 5.600 εργάτες.

1940 Ενώ το καταδρομικό «Ελλη» βρισκόταν αγκυροβολημένο έξω από το λιμάνι της Τήνου, τορπιλίζεται από ιταλικό υποβρύχιο, τρεις ολόκληρους μήνες πριν από την κήρυξη του ελληνοϊταλικού πολέμου.

1960 Οι πρώτοι μαύροι εγγράφονται στα σχολεία των λευκών στη Βιρτζίνια.

1964 Η σοβιετική κυβέρνηση απαντά σε έκκληση του Μακαρίου ότι δεν θα μείνει αδιάφορη σε περίπτωση στρατιωτικής επίθεσης εναντίον της Κύπρου.

1971 Για να περιορίσει την εκροή αμερικανικού συναλλάγματος στο εξωτερικό ο Πρόεδρος Νίξον αναστέλλει τη μετατρεψιμότητα του δολαρίου σε χρυσό, βάζοντας νάρκη στα θεμέλια του παγκόσμιου νομισματικού συστήματος.Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ