Avaton |
Από παλιότερη κινητοποίηση πυροσβεστών |
Παράλληλα, η ΠΟΕΥΠΣ ζητά τη θεσμοθέτηση αξιωματικού ασφάλειας και την ενεργοποίηση των υγειονομικών υπηρεσιών του Σώματος ώστε να υπάρχει τήρηση καταστάσεων για την κατάσταση της υγείας των πυροσβεστών και καταγραφή των σημειούμενων ατυχημάτων.
Τις εργασίες της ημερίδας χαιρέτισε ο Μ. Παπαδόπουλος, από το Τμήμα Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος υπογράμμισε ότι «ο εργασιακός κίνδυνος στη χώρα μας πρέπει να αντιμετωπιστεί από δυο ανεξάρτητα μεταξύ τους κρατικά σώματα, με την πολύτιμη βοήθεια του εργατικού ελέγχου. Το πρώτο θα ασχολείται με την παραγωγή έργου αντιμετώπισης του εργασιακού κινδύνου και το δεύτερο με την ελεγκτική δραστηριότητα». Παραβρέθηκε και χαιρέτισε ο Α' υπαρχηγός της Πυροσβεστικής, Α. Κοντογιώργος.
Στην τοποθέτησή του ο Μ. Χάλαρης, χημικός και γγ της ΠΟΕΥΠΣ, τόνισε ότι «η κατάσταση που επικρατεί στους χώρους εργασίας στο Πυροσβεστικό Σώμα, είναι αποκαρδιωτική».
Πριν δύο χρόνια, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης είχε δεσμευτεί για σύσταση επιτροπής που θα είχε ως αντικείμενο την προετοιμασία μελέτης - πορίσματος για το χαρακτηρισμό του επαγγέλματος των πυροσβεστών ως επικίνδυνου και ανθυγιεινού. Ομως, η τύχη της δέσμευσης αγνοείται.
Ο Μ. Χάλαρης υπογράμμισε ότι υπάρχει αυξητική τάση στους θανάτους σε δυστυχήματα. Από το 1998 μέχρι σήμερα, 17 πυροσβέστες έχουν σκοτωθεί κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους. Βέβαια, η αύξηση των δυστυχημάτων έχει να κάνει και με τη διεύρυνση του αντικειμένου της Πυροσβεστικής, αφού εδώ και τέσσερα χρόνια έχει αναλάβει το έργο της κατάσβεσης των δασικών πυρκαγιών. Η καταπόνηση του προσωπικού κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου είναι μεγάλη. Ενώ προβλέπονται 12.800 οργανικές θέσεις, σήμερα υπάρχουν 9.800 πυροσβέστες. Η ΠΟΕΥΠΣ έχει υποστηρίξει τη θέση ότι χρειάζονται 15.000 πυροσβέστες.