Πέμπτη 11 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΕ ΕΥΒΟΙΑ ΑΤΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Ψίχουλα για την πυροπροστασία του λαού και του φυσικού περιβάλλοντος

Μόλις 0,5% των συνολικών δαπανών γενικής κυβέρνησης στους κρατικούς προϋπολογισμούς

Τα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τρίτη σχετικά με τις δαπάνες - ψίχουλα που δίνονται στην ΕΕ για τις υπηρεσίες της πυροπροστασίας, χωρίς να γίνεται αναφορά σε μέτρα πρόληψης, αποδεικνύουν ότι για όλες τις αστικές κυβερνήσεις η προστασία της ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος θεωρείται κόστος. Ενώ οι λαοί της Ευρώπης πλήττονται ολοένα και περισσότερο από καταστροφικές πυρκαγιές, που αποδίδονται βολικά στην κλιματική αλλαγή, με τη δική τους φορολογία η ΕΕ δίνει πακτωλό χρημάτων στα μονοπώλια των ΑΠΕ και της λεγόμενης «πράσινης Ενέργειας», υποτίθεται για να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή, και ο λογαριασμός γυρίζει σε αυτούς, με μεγάλη καταστροφή του δασικού πλούτου και χρυσοπληρώνοντας την Ενέργεια.

Τα στοιχεία για το 2020 καταγράφουν ότι από το σύνολο των δαπανών της γενικής κυβέρνησης (όλων των κυβερνήσεων στους κρατικούς προϋπολογισμούς) μόνο το 0,5% πήγε για υπηρεσίες πυρόσβεσης. Αυτό το πόσο ανήλθε σε 32,9 δισεκατομμύρια ευρώ για το σύνολο των 27 χωρών της Ευρωένωσης. Το ίδιο συνέβη και το 2021. Συνολικά στην ΕΕ οι κρατικές δαπάνες για υπηρεσίες πυροπροστασίας παρέμειναν σταθερές στο 0,4% - 0,5% κατά μέσο όρο, ενώ κανένα κράτος δεν ξεπερνά το 0,8%.

Το 2020 η Δανία κατέγραψε το χαμηλότερο μερίδιο δαπανών για υπηρεσίες πυροπροστασίας στο σύνολο των δαπανών, με 0,1%, ακολουθούμενη από την Ισλανδία με 0,2% και το Βέλγιο, τη Μάλτα, την Αυστρία, την Πορτογαλία και τη Σλοβενία με 0,3% των συνολικών δαπανών της γενικής κυβέρνησης. Το υψηλότερο μερίδιο δαπανών για υπηρεσίες πυροπροστασίας είχε η Ρουμανία, με 0,8%, ακολουθούμενη από τη Βουλγαρία, την Τσεχία, τη Γερμανία, την Εσθονία, την Ελλάδα, τη Λιθουανία και το Λουξεμβούργο με 0,6%.

Το 2021 περίπου 365.000 άτομα απασχολήθηκαν ως επαγγελματίες πυροσβέστες στην ΕΕ, αντιπροσωπεύοντας το 0,2% της συνολικής απασχόλησης στην Ευρωένωση.

Η Εσθονία, η Κύπρος, η Ρουμανία και η Σλοβακία (περίπου 0,4% της συνολικής απασχόλησης) κατέγραψαν το υψηλότερο ποσοστό πυροσβεστών στο αντίστοιχο εργατικό δυναμικό τους.

Οσον αφορά την ηλικία, οι περισσότεροι από τους πυροσβέστες είναι σχετικά νέοι, με τις ηλικιακές ομάδες 35 - 39 ετών και 40 - 44 ετών να έχουν τον υψηλότερο αριθμό ατόμων, περίπου 61.000 η καθεμιά. Ταυτόχρονα, υπήρχαν πάνω από 50.000 πυροσβέστες ηλικίας άνω των 55 ετών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ