Τετάρτη 6 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Συνεχίζεται η απεργία στην καθαριότητα

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν την απεργία που ξεκίνησαν από τη Δευτέρα δηλώνουν οι εργαζόμενοι στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων, παρά την απόφαση του Δικαστηρίου που την έκρινε παράνομη και την απειλή της απόλυσης που αυτή επισείει. Σήμερα οι εργαζόμενοι προχωρούν σε γενική συνέλευση στο εργοτάξιο, ενώ - όπως όλα δείχνουν - θα συνεχίσουν την απεργία τους μέχρι την Πέμπτη, ημέρα συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Χτες οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν πορεία προς το δημαρχείο της πόλης, με συνθήματα υπέρ της μονιμοποίησής τους και της υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) για το 2002. Σε συνάντηση που είχαν με αντιπροσωπεία της Διοίκησης του Δήμου ζήτησαν να εφαρμοστεί προηγούμενη δέσμευση που είχε το υπουργείο Εσωτερικών με τον Δ. Αβραμόπουλο και η οποία προέβλεπε: Την ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων από το δήμο, εφόσον υπήρχε σχετική έγκριση από το υπουργείο. Την πληρωμή από το Δήμο Αθηναίων της χρηματικής διαφοράς που προκύπτει από την αύξηση που δίνει το υπουργείο (με βάση τη σύμβαση που υπέγραψε με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης) και αυτή που ζητούν οι ίδιοι.

Θυμίζουμε πως το υπουργείο Εσωτερικών ήταν αυτό που προσέφυγε προχτές στα δικαστήρια και το οποίο αρνήθηκε να συνδιαλλαγεί με τους εργαζόμενους, παραπέμποντας τη λύση των αιτημάτων τους στο Δήμο Αθηναίων. Η διοίκηση του δήμου, από την άλλη, ισχυρίστηκε πως το υπουργείο «έκανε πίσω» στις δεσμεύσεις του. Πρόκειται έτσι κι αλλιώς για δεσμεύσεις - ημίμετρα, που στόχο έχουν τη διαιώνιση της ομηρίας γενικά των εργαζομένων.

Να σημειώσουμε ότι προχτές, οπότε και έγινε γνωστή η απόφαση του Δικαστηρίου, η διοίκηση του δήμου διατεινόταν ότι αν δε σταματήσουν την απεργία οι εργαζόμενοι, θα εφαρμόσει το νόμο ή θα προχωρήσει σε απολύσεις. Χτες, ωστόσο, εμφανίστηκε πιο διαλλακτική, «αναγνωρίζοντας» την κοροϊδία των εργαζομένων - τουλάχιστον έτσι μεταφέρθηκε στην αντιπροσωπεία τους. Οι εργαζόμενοι δήλωσαν πως θα συνεχίσουν και έθεταν τη διοίκηση του δήμου προ των ευθυνών της σε περίπτωση λήψης απόφασης για απόλυση.

Αλλωστε, ο γενικός γραμματέας του δήμου Β. Ριζάς, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί του, ισχυρίστηκε πως η διοίκηση δεν εξετάζει το ενδεχόμενο των απολύσεων και πως το ζήτημα θα το εξετάσει το Δημοτικό Συμβούλιο στο προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο της Πέμπτης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ