Τρίτη 12 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Πνίγηκε» η Σκύρος

Οι ελλείψεις σε σχέδιο και υποδομές πολλαπλασίασαν τις συνέπειες από τα έντονα καιρικά φαινόμενα

Τις ελλείψεις του αντιπλημμυρικού σχεδιασμού, έργων και υποδομών, και κυρίως τις διαχρονικές ευθύνες κυβερνήσεων, περιφερειακών και τοπικών αρχών, ανέδειξε για άλλη μια φορά η κακοκαιρία με την έντονη βροχόπτωση που έπληξε το Σάββατο τη Σκύρο.

Κατάρρευση τεσσάρων γεφυρών, τουρίστες εγκλωβισμένοι για ώρες και πλημμυρισμένοι δρόμοι είναι ο απολογισμός της καταιγίδας. Οι δύο γέφυρες που υπέστησαν ζημιές από τους μεγάλους όγκους του νερού βρίσκονται στο νότιο κομμάτι του νησιού, στον δρόμο που οδηγεί στον ναυτικό σταθμό, και οι άλλες δύο στη διαδρομή για Αχερούνα, γεγονός που ανάγκασε αρκετούς παραθεριστές να διανυκτερεύσουν σε άλλα καταλύματα, μη μπορώντας να προσεγγίσουν το κατάλυμα όπου έμεναν. Στην παραλία του Πεύκου εγκλωβίστηκαν αρκετοί λουόμενοι, που βρήκαν προσωρινό καταφύγιο σε μια ταβέρνα της περιοχής και απεγκλωβίστηκαν δυόμισι ώρες μετά. Διακοπή της κυκλοφορίας σημειώθηκε στην επαρχιακή οδό Σκύρου - Λιναριάς και σε δημοτική οδό εντός του οικισμού Πεύκος Σκύρου, που οδηγεί στην παραλία. Συνολικά, τα πολλά προβλήματα που παρατηρήθηκαν είχαν σαν αποτέλεσμα να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Στο πλευρό των πληγέντων το ΚΚΕ

«Η πρόσφατη πλημμύρα στη Σκύρο καταδεικνύει την έλλειψη αντιπλημμυρικού σχεδιασμού και έργων προστασίας της ζωής και του μόχθου των κατοίκων, και τις σοβαρές ευθύνες όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων», αναφέρει σε δήλωσή του για τις καταστροφές ο Γιώργος Μαρίνος, βουλευτής και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Επισημαίνει ότι «οι ζημιές και τα προβλήματα που προκλήθηκαν αποδεικνύουν τις τραγικές ελλείψεις στις υποδομές και στην Πολιτική Προστασία. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που εφάρμοσαν όλες οι έως τώρα κυβερνήσεις, που υλοποιούν έργα και υποδομές με κριτήριο την κερδοφορία του κεφαλαίου και όχι την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών».

Σε αυτό το πλαίσιο, τονίζει την ανάγκη να προχωρήσουν άμεσα η καταγραφή των ζημιών και η αποζημίωση των πληγέντων, η επιτάχυνση των διαδικασιών αποκατάστασης των ζημιών σε υποδομές (γέφυρες, δρόμοι και λιμάνι). Επίσης, να υλοποιηθεί το ταχύτερο δυνατόν ολοκληρωμένη μελέτη και έργα για την αντιπλημμυρική προστασία του νησιού, και άμεσα να υπάρξει έκτακτη επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες που υπάρχουν.

Τη συμπαράστασή της στους κατοίκους της Σκύρου εκφράζει σε ανακοίνωσή της και η «Λαϊκή Συσπείρωση» Στερεάς Ελλάδας, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Παρότι είναι γνωστή η συγκεκριμένη γεωμορφολογική διαμόρφωση του νησιού, το μικρό οδικό δίκτυο και ο τρόπος που συγκροτούνται οι οικισμοί του, με ευθύνη των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, της Περιφέρειας και των δημοτικών αρχών δεν δόθηκε βάρος σε αντιπλημμυρικές, αντιπυρικές και αντισεισμικές δράσεις, που είναι ουσιώδη ζητήματα Πολιτικής Προστασίας. Προτιμήθηκαν, κυρίως, για λόγους λαθεμένου προσανατολισμού και εντυπώσεων, έργα που βελτίωναν τη δυνατότητά του να πουλάει τουρισμό».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ