Τρίτη 12 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Φέρνει στη Βουλή τις σοβαρές καταγγελίες επιθεωρητών Εργασίας

Το αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιθεωρητών Εργασίας να ανακληθεί άμεσα η απόφαση μετακίνησης επιθεωρητή του ΣΕΠΕ, ο οποίος προχώρησε σε σοβαρές καταγγελίες, έφεραν στη Βουλή με Αναφορά προς τον υπουργό Εργασίας οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, Γιάννης Δελής, Νίκος Καραθανασόπουλος, Μαρία Κομνηνάκα, Γιώργος Λαμπρούλης, Γιώργος Μαρίνος, Νίκος Παπαναστάσης, Λεωνίδας Στολτίδης και Μανώλης Συντυχάκης.

Η υπόθεση αφορά υπηρεσιακή αναφορά επιθεωρητών Εργασίας από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων (ΤΕΕΣ) Κεντρικού Τομέα Πειραιά του ΣΕΠΕ, η οποία διατύπωνε καταγγελίες για διαρροή πληροφοριών σε εργοδότες σχετικά με το πότε θα γίνουν έλεγχοι, κρύβοντας έτσι έναν τεράστιο όγκο «μαύρης» εργασίας, ενώ επιπλέον ανέφερε ότι το καλοκαίρι του 2019 επιθεωρήτρια Εργασίας δέχτηκε ανώνυμες απειλές, αλλά αντί να διαλευκανθεί η υπόθεση τής προτάθηκε από την υπηρεσία να μετακινηθεί σε άλλη θέση!

Η μόνη αντίδραση σε αυτές τις εξαιρετικά σοβαρές καταγγελίες ήταν η μετακίνηση ενός από τους επιθεωρητές, που έκαναν την αναφορά, από το ΤΕΕΣ Κεντρικού Τομέα Πειραιά στο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας Κερατσινίου! Η αναφορά με τις καταγγελίες υποβλήθηκε στις 2 Ιούλη και η μετακίνηση έγινε στις 5 Ιούλη!

Η αναφορά σημειώνει μεταξύ άλλων ότι κάποιες επιχειρήσεις φαίνεται να ενημερώνονται για το πότε γίνονται οι έλεγχοι, ότι η υπηρεσία ζητά από τους επιθεωρητές να καταθέτουν μηνιαίο πρόγραμμα ελέγχων και αυτό να τηρείται αυστηρά, γεγονός που ακυρώνει τη δυνατότητα αιφνιδιαστικών ελέγχων, και ότι οι επιθεωρητές πρέπει να καταφύγουν σε διάφορες ενέργειες για να καταφέρουν να τους κάνουν. Περαιτέρω, σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια έχουν επιβληθεί κυρώσεις σε επιχειρήσεις με συστηματικά υποδηλωμένη εργασία, όμως οι επιθεωρητές αντί να επιβραβεύονται δέχονται κριτική για το ότι κάνουν τη δουλειά τους!

Οι καταγγελίες αναδεικνύουν επίσης το όργιο της «μαύρης» εργασίας, δηλαδή της ανασφάλιστης και απλήρωτης εργασίας. Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι υπάρχει συστηματική υποδηλωμένη εργασία σε επιχειρήσεις του κλάδου της Εστίασης. Εργαζόμενοι που φαίνεται στα χαρτιά να εργάζονται 2 - 8 ώρες τη βδομάδα στην πραγματικότητα δουλεύουν 40 - 60 ώρες! Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο όγκος της «μαύρης» εργασίας καταλαμβάνει το 80% - 95% του εργάσιμου χρόνου! Επίσης, ότι οι εργαζόμενοι αυτοί δεν ασφαλίζονται για τις πραγματικές ώρες εργασίας και κατά συνέπεια ό,τι αντιστοιχεί σε αυτές, όπως Δώρα γιορτών, επίδομα αδείας, προσαυξήσεις για υπερεργασία και υπερωρία, για εργασία τις Κυριακές και αργίες, για εργασία τη νύχτα και άλλα επιδόματα. Τέλος, ότι όταν απολύονται δεν μπορούν να διεκδικήσουν όσα πραγματικά τους οφείλονται.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ