Παρασκευή 8 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΧΗΓΟΙ ΤΟΥ FBI ΚΑΙ ΤΗΣ MI5
Χαρακτηρίζουν την Κίνα «τη μεγαλύτερη απειλή μακροπρόθεσμα»

Η Κίνα είναι «η μεγαλύτερη μακροπρόθεσμη απειλή για την οικονομική και εθνική μας ασφάλεια», υποστήριξε ο επικεφαλής του αμερικανικού FBI Κρίστοφερ Ρέι, ενώ μαζί με τον επικεφαλής της βρετανικής μυστικής υπηρεσίας MI5, Κεν Μακόλουμ, την κατηγόρησαν για αυξανόμενη προσπάθεια «παρέμβασης» κατά της δράσης κρατικών αλλά και επιχειρηματικών φορέων των δύο πλευρών.

Απευθυνόμενος σε στελέχη μονοπωλίων και πανεπιστημίων, ο Ρέι ανέφερε ότι η κινεζική κυβέρνηση «είχε βάλει σκοπό να κλέψει την τεχνολογία σας» και ότι αποτελεί «μια ακόμα πιο σοβαρή απειλή για τις δυτικές επιχειρήσεις από ό,τι ακόμη και πολλοί εξελιγμένοι επιχειρηματίες συνειδητοποιούσαν». Ακόμα, ότι η Κίνα ανέπτυξε την κυβερνοκατασκοπεία για «να εξαπατήσει και να κλέψει σε μαζική κλίμακα», ενώ επέμεινε και για την ανάμειξη του Πεκίνου σε αρχαιρεσίες ανάδειξης των μελών π.χ. του Κογκρέσου.

Από τη μεριά του ο επικεφαλής της MI5, Κεν Μακόλουμ, δήλωσε ότι η υπηρεσία του είχε υπερδιπλασιάσει το έργο της κατά της κινεζικής δραστηριότητας τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά και ότι προβλέπεται νέα, ακόμα πιο αποφασιστική διεύρυνση της δράσης της για την αποκάλυψη των κινεζικών μηχανισμών. Σχολίασε δε ότι «η ευρέως διαδεδομένη δυτική παραδοχή ότι η αυξανόμενη ευημερία εντός της Κίνας και η αύξηση της συνδεσιμότητας με τη Δύση θα οδηγούσαν αυτόματα σε μεγαλύτερη πολιτική ελευθερία έχει αποδειχθεί εντελώς λανθασμένη» και υποστήριξε ότι η πρόκληση που θέτει η κινέζικη πλευρά «αλλάζει το παιχνίδι», είναι «τεράστια» και «κόβει την ανάσα».

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Ζάο Λιζιάν αντέδρασε, κάνοντας λόγο για «τυπικό παράδειγμα ενός κλέφτη που φωνάζει ο ίδιος "σταματήστε τον κλέφτη"». Κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι «για να υπερασπιστούν την ηγεμονία τους και τους εγωιστικούς καρπούς τους» παραβιάζουν «βασικούς κανόνες των διεθνών σχέσεων», καλώντας τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ «να εξετάσουν την ανάπτυξη της Κίνας υπό αντικειμενικό και λογικό πρίσμα, να πάψουν να διαδίδουν ψέματα και να κάνουν ανεύθυνα σχόλια». Κατηγόρησε ακόμα ΗΠΑ και Βρετανία ότι «προσπαθούν να αντικρούσουν τις δικές τους αισχρές ενέργειες απέναντι στην Κίνα (...) προκαλώντας ανταγωνισμό και αντιπαράθεση».

Στο μεταξύ, και το Εθνικό Κέντρο Αντικατασκοπείας και Ασφάλειας των ΗΠΑ υποστήριξε ότι η Κίνα θα επιδιώξει να χρησιμοποιήσει πολιτειακούς και άλλους ηγέτες στις ΗΠΑ «ως ενδιάμεσους, ώστε να υποστηρίζουν εθνικές πολιτικές των ΗΠΑ τις οποίες επιθυμεί το Πεκίνο».

Συνομιλία αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων ΗΠΑ - Κίνας

Την ίδια ώρα που οι τόνοι ανεβαίνουν, τρόπους «για την αποφυγή εντάσεων» που θα οδηγήσουν σε επικίνδυνη κλιμάκωση συζήτησαν οι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, Μαρκ Μάιλι, και της Κίνας, Λι Τσουοσένγκ.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι «ο στρατηγός Μάιλι συζήτησε την ανάγκη υπεύθυνης διαχείρισης του ανταγωνισμού και της διατήρησης ανοιχτών γραμμών επικοινωνίας» και «υπογράμμισε τη σημασία της εμπλοκής του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού σε έναν ουσιαστικό διάλογο, για τη βελτίωση των επικοινωνιών σε περίπτωση κρίσης και τον περιορισμό των στρατηγικών κινδύνων». Εκανε δε λόγο για «παραγωγική συζήτηση» που έγινε γύρω από «έναν αριθμό περιφερειακών και διεθνών ζητημάτων στον τομέα της ασφάλειας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ