Σάββατο 2 Ιούλη 2022 - Κυριακή 3 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ανοίγουμε νέους διαύλους επικοινωνίας του ΚΚΕ με τα μεσοστρώματα της Αττικής

Από πρόσφατη σύσκεψη της ΤΟ ΕΒΕ στο Ιλιον με μικροεπαγγελματίες
Από πρόσφατη σύσκεψη της ΤΟ ΕΒΕ στο Ιλιον με μικροεπαγγελματίες
Διανύουμε μια περίοδο πλούσια σε σημαντικές πολιτικές εξελίξεις που σημαδεύουν άμεσα την καθημερινότητα της λαϊκής οικογένειας.

Η κυβέρνηση με την πολιτική της κλιμακώνει την αντιλαϊκή επίθεση σε όλους τους τομείς, κλάδοι των αυτοαπασχολούμενων βλέπουν το εισόδημά τους να δέχεται νέο πλήγμα, τα χρέη και τα βάσανά τους να εκτινάσσονται και πάλι. Το έργο το έχουν ξαναδεί να επαναλαμβάνεται περιοδικά τα τελευταία χρόνια. Οικονομική κρίση, απανωτά μνημόνια, αναιμική ανάκαμψη, πανδημία και lockdown, προσπάθεια ανάκαμψης και σήμερα νέα αδιέξοδα και κίνδυνοι λόγω του πολέμου και της διεύρυνσής του, της εμπλοκής της χώρας σε αυτόν, με αβέβαιο μέλλον για όλο τον λαό.

Η κατάσταση αυτή, η πείρα που έχει συσσωρεύσει ο κάθε επαγγελματίας τα τελευταία 12 χρόνια, διαμορφώνει πρόσφορο έδαφος να πατήσει η δουλειά μας και να αναπτυχθεί. Κυρίως να απλωθεί σε νέο κόσμο, στα πολυπληθή τμήματα των αυτοαπασχολούμενων σε όλους τους κλάδους, που ο συσχετισμός στο κίνημα δεν βοηθάει να βγάλουν συμπεράσματα εύκολα. Αυτοί οι επαγγελματίες σήμερα βιώνουν μια νέα κατάσταση και κατανοούν ότι το μέλλον θα είναι πιο δύσκολο για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, ακόμα και ορισμένοι που αυτό το διάστημα προσδοκούν κάτι καλύτερο λόγω της τουριστικής περιόδου.

Η δυσαρέσκεια να συναντηθεί με την πρόταση του ΚΚΕ

Αυτήν την περίοδο συνυπάρχουν η αβεβαιότητα, ο φόβος και η ανασφάλεια, στοιχεία που κλείνουν τους αυτοαπασχολούμενους στον «μικρόκοσμο» της μικροϊδιοκτησίας τους, όμως είναι ισχυρό και το στοιχείο της δυσαρέσκειας απέναντι στην κυβερνητική πολιτική, της αγανάκτησης που δημιουργεί η απόλυτη άρνηση έστω και κάποιων μέτρων ανακούφισης, όπως η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, η μείωση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, η μείωση της τιμής του ρεύματος και άλλα αιτήματα του κινήματος των επαγγελματιών.

Μέσα σ' αυτήν την κατάσταση, πολλοί περισσότεροι αυτοαπασχολούμενοι είναι αυτοί που αναζητούν τον κομμουνιστή στον κλάδο και στη γειτονιά. Το ερώτημα «πού θα πάει αυτή η κατάσταση, τι λέει το ΚΚΕ» τίθεται με αγωνία, με πραγματικό ενδιαφέρον, και δηλώνει την εκτίμηση που έχουν ευρύτερες δυνάμεις στο Κόμμα μας, δυνάμεις που διατηρούν ενστάσεις ή και διαφωνίες με το ΚΚΕ.

Με βάση τα παραπάνω, επιδιώκουμε με οργανωμένο σχέδιο να δυναμώσει η πλατιά συζήτηση με τους επαγγελματίες, βιοτέχνες, εμπόρους, αυτοκινητιστές της Αττικής, με τους ίδιους και τις οικογένειές τους, τις γυναίκες τους, τα παιδιά τους που δίνουν τον δικό τους αγώνα στην οικογενειακή επιχείρηση.

Η μεγάλη προσπάθεια των προηγούμενων μηνών με το Κάλεσμα συμπόρευσης της ΚΕ του Κόμματος, η αξιοποίηση μορφών όπως αυτές της περιοδείας και της σύσκεψης, η μάχη των αρχαιρεσιών σε Ενώσεις και Σωματεία την οποία δώσαμε με εκατοντάδες επαγγελματίες στην Αττική για να δυναμώσει ο βαθμός οργάνωσης, κόντρα στις δυσκολίες που έβαζε η πανδημία και στην καλλιεργούμενη απαξίωση των μαζικών διαδικασιών, η μάχη που δώσαμε σε μια σειρά ΔΣ για να δυναμώσει ο αγώνας και η διεκδίκηση, αποτελούν μια καλή βάση για να θέσουμε πιο αισιόδοξους στόχους στη συνέχεια.

Ζητούμενο η πολιτική δραστηριότητα και συζήτηση να απλώνει και να διεισδύει σε περισσότερους

Το τελευταίο διάστημα αποκτούμε νέα πείρα, που μπορεί να αξιοποιηθεί και να διευρυνθεί, για να μετρήσουμε πιο ορατά αποτελέσματα στην επικοινωνία και συζήτηση με ευρύτερα τμήματα αυτοαπασχολούμενων.

Οι πολιτικές πρωτοβουλίες που αποφασίζει και υλοποιεί η Τομεακή Επιτροπή, η μεγαλύτερη βοήθεια και αξιοποίηση των βοηθητικών της επιτροπών και των κομματικών ομάδων, μπορούν να ανοίξουν και ανοίγουν νέους διαύλους επικοινωνίας. Γνωρίζοντας ότι οι φιλόδοξοι στόχοι που έχουμε θέσει για το άνοιγμά μας δεν μπορούν να αφορούν μόνο μία κεντρική εκδήλωση της Τομεακής Οργάνωσης - που βέβαια χρειάζεται και δίνει τον τόνο - ξεχωρίσαμε θέματα που θέλουμε να ανοίξουμε, ρίξαμε βάρος στη δουλειά της κάθε ΚΟΒ και στον κόσμο όπου απευθύνεται.

Τέτοια πείρα προσθέτει η σύσκεψη - συζήτηση με συνδικαλιστές από τον χώρο των επαγγελματιών. Οι Κομματικές Ομάδες των Σωματείων και των Ενώσεων απευθύνθηκαν με προσωποποιημένη πρόσκληση σε εκλεγμένους συνδικαλιστές. Σε συνδικαλιστές που βρισκόμαστε στα ίδια ΔΣ και δίνουμε τη μάχη από κοινού, σε συνδικαλιστές που προέρχονται από άλλους πολιτικούς χώρους αλλά τα τελευταία χρόνια συναντηθήκαμε στους αγώνες για τη στήριξη του εισοδήματός μας και των επιχειρήσεών μας, ακόμα και σε συνδικαλιστές που εκλέγονται με αντίπαλα ψηφοδέλτια αλλά εκτιμούν το Κόμμα και θέλουν να συζητήσουν για τις εκτιμήσεις και τις θέσεις του.

Αντίστοιχα δουλέψαμε για την εκδήλωση με θέμα την «αιτία της ανισοτιμίας των γυναικών του 21ου αιώνα και ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την ισοτιμία και τη χειραφέτησή τους», επιδιώκοντας να απευθυνθούμε στις αυτοαπασχολούμενες γυναίκες, που είναι πολυπληθές τμήμα στην Αττική, και στις γυναίκες των αυτοαπασχολούμενων, καθώς η μάχη που δίνεται για να κρατηθεί η μικρή επιχείρηση είναι κατά βάση οικογενειακή.

Σε αυτήν τη δουλειά αξιοποιήθηκαν η αντίστοιχη βοηθητική επιτροπή της ΤΕ, οι Κομματικές Ομάδες και οι ΚΟΒ που είναι σε κλάδους με πολυπληθή τμήματα αυτοαπασχολούμενων γυναικών. Η εκδήλωση είχε επιτυχία, με καλή συμμετοχή γυναικών, όπως και οικογενειών, και κυρίως αρκετά νέα ζευγάρια, που συμμετείχαν μαζί με τα παιδιά τους, ενώ η πλούσια συζήτηση που διεξήχθη επιβεβαίωσε το διευρυμένο ενδιαφέρον που υπάρχει για αυτά τα ζητήματα.

Το κοινό σχέδιο δουλειάς της ΤΟ ΕΒΕ με ορισμένες εδαφικές Οργανώσεις άνοιξε νέους δρόμους και προσθέτει νέα πείρα.

Θετική ήταν η πείρα από τις κοινές πρωτοβουλίες που πήραμε ως ΤΟ ΕΒΕ με τις εδαφικές ΤΟ των Δυτικών Συνοικιών και της Α' Αθήνας, με εκδηλώσεις για τις επιπτώσεις της ενεργειακής φτώχειας, της ακρίβειας και του πολέμου στους αυτοαπασχολούμενους της περιοχής.

Στην οργάνωση αυτής της δουλειάς αξιοποιήθηκαν οι Κομματικές Ομάδες των εδαφικών Οργανώσεων που έχουν ευθύνη στους ΕΒΕ, καθώς και οι δυνάμεις της κλαδικής Οργάνωσης των ΕΒΕ που έχουν αναφορά στην εκάστοτε περιοχή.

Για την επιτυχία των πρωτοβουλιών ήταν καθοριστική η κοινή σύσκεψη προετοιμασίας που έγινε με στελέχη και συντρόφους που έχουν την ευθύνη της δουλειάς στους ΕΒΕ, ώστε να είναι κοινή αντίληψη τι επιδιώκουμε από αυτήν τη δουλειά, αλλά και για να μονιμοποιηθεί ως τρόπος και μέθοδος δουλειάς. Επίσης, μπροστά στις εκδηλώσεις καταρτίστηκε κοινό πρόγραμμα εξορμήσεων και περιοδειών σε εμπορικούς δρόμους, μικρά μαγαζιά, δρόμους με βιοτεχνίες (συνεργεία αυτοκινήτων κ.λπ.), στους αυτοαπασχολούμενους κάθε περιοχής, βοηθώντας οι ΚΟ να ανοίξουν και νέες επαφές για το επόμενο διάστημα.

Η πείρα που βγήκε από την παραπάνω προσπάθεια δημιούργησε ενδιαφέρον και, πολύ περισσότερο, διαμόρφωσε τους όρους επέκτασης αυτής της δουλειάς, καθώς προγραμματίζονται και νέες παρεμβάσεις από κοινού με εδαφικές Οργανώσεις, όπως στον Πειραιά και στα Νότια.


Δημήτρης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ
Μέλος της Επιτροπής Περιοχής Αττικής και Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής ΕΒΕ Αττικής του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ