Πέμπτη 30 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Διαμαρτυρία προς τη Λυρική για τους όρους σύμβασης και τις αμοιβές των μουσικών

Επιστολή προς τη διοίκηση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής απέστειλε ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος (ΠΜΣ), ζητώντας να σταματήσει ο «καταχρηστικός τρόπος πρόσληψης ως αυτοαπασχολούμενων των εργαζόμενων μουσικών σε παραγωγές της» και διεκδικώντας «αμοιβές αντίστοιχες με τις σπουδές και τις αυξημένες ικανότητες που απαιτούνται από τους μουσικούς που εργάζονται σε αυτές τις παραγωγές».

Στην επιστολή του ο ΠΜΣ φέρνει το παράδειγμα της δράσης «Η Οπερα διαδραστικά στα σχολεία», στην οποία όπως λέει οι περισσότεροι εργαζόμενοι θα προσληφθούν με Σύμβαση Εργασίας, ωστόσο για τους μουσικούς του Συνόλου, τους μονωδούς και τον μαέστρο «προβλέπεται Σύμβαση Εργου, με αμοιβή δε για την εργασία στις μέρες των παραστάσεων, αλλά όχι για τις μέρες των προβών».

«Θεωρούμε καταρχάς απαράδεκτη τη διαφορετική αρχή αντιμετώπισης των συντελεστών μιας παράστασης από το μοναδικό λυρικό θέατρο της χώρας», σημειώνει στην επιστολή του ο ΠΜΣ και συνεχίζει: «Οι μουσικοί εκτελεστές και οι πρωταγωνιστές δεν είναι συνεργάτες του θεάτρου, αλλά εργαζόμενοι σε αυτό. Κατ' επέκταση, μια σειρά δικαιωμάτων που προκύπτουν από την εργατική νομοθεσία δεν είναι δική τους υποχρέωση αλλά του θεάτρου».

«Βρισκόμαστε για μία ακόμα φορά απέναντι σε αυτήν την απαράδεκτη πρακτική της διοίκησης της ΕΛΣ, καλλιτεχνικής και διαχειριστικής, παρότι έχουν υπάρξει επανειλημμένως διαμαρτυρίες τόσο του Συλλόγου μας όσο και μεμονωμένων μουσικών σε διάφορες παραστάσεις. Η διοίκηση της ΕΛΣ προσπαθεί συστηματικά να προωθήσει την αυτοαπασχόληση για τους μουσικούς που εργάζονται στις παραγωγές της, καταργώντας εργασιακά δικαιώματα», σημειώνει ο ΠΜΣ και προσθέτει ότι «επιπλέον, αρνείστε πεισματικά να απαντήσετε στην πρόταση που σας έχουμε στείλει για τους όρους αμοιβής και εργασίας των μουσικών στις παραγωγές της ΕΛΣ».

«Για όλα τα παραπάνω ζητάμε άμεση συνάντηση, ώστε να δοθούν απαντήσεις στα αιτήματά μας», καταλήγει ο ΠΜΣ, ενώ προειδοποιεί για κινητοποιήσεις σε περίπτωση άρνησης της διοίκησης της ΕΛΣ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ