Τρίτη 28 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΥΒΟΙΑΣ
Αλλαγή σελίδας, για να μετατραπεί σε αποκούμπι των εργαζομένων και των αγώνων τους

Μεγάλη νίκη και πρωτιά της «Αγωνιστικής Συνεργασίας» στο Συνέδριο του περασμένου Σαββάτου. Ηττα για τις δυνάμεις της νοθείας και του εκφυλισμού

Από τις εργασίες του Συνεδρίου
Από τις εργασίες του Συνεδρίου
Σε επισφράγιση του αγώνα που δόθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα από πρωτοπόρους συνδικαλιστές και εργαζόμενους, εξελίχθηκε το Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, με το ψηφοδέλτιο της «Αγωνιστικής Συνεργασίας» να αναδεικνύεται πρώτη δύναμη, καταγράφοντας μεγάλη αύξηση σε ψήφους και έδρες.

Συγκεκριμένα, στο Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 25 Ιούνη, ψήφισαν 110 συνολικά αντιπρόσωποι Σωματείων και έλαβαν: «Αγωνιστική Συνεργασία» 53 ψήφους και 7 έδρες στο Διοικητικό Συμβούλιο (από 35 ψήφους και 5 έδρες στο προηγούμενο συνέδριο). «ΕΜΕΙΣ - Συνεργαζόμενοι» (ΣΥΡΙΖΑ) 42 ψήφους και 6 έδρες (από 35 ψήφους και 6 έδρες). «Ανεξάρτητοι Συνεργαζόμενοι» (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) 15 ψήφους και 2 έδρες (από 25 ψήφους και 4 έδρες).

Πρόκειται για μεγάλη νίκη της «Αγωνιστικής Συνεργασίας», του ψηφοδελτίου που στηρίχθηκε από το ΠΑΜΕ και άλλους αγωνιστές εργαζόμενους και αναδείχθηκε πρώτη δύναμη στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας. Μια δικαίωση για τους αγωνιστές συνδικαλιστές και εργαζόμενους της Εύβοιας, που συναντήθηκαν στους αγώνες του προηγούμενου διαστήματος και συσπειρώθηκαν προκειμένου να βγάλουν το Εργατικό Κέντρο από το τέλμα και τον εκφυλισμό που το είχε οδηγήσει η ηγετική ομάδα των συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ, της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ. Μία ηγετική ομάδα που μέχρι και την τελευταία στιγμή, με νοθείες και μεθοδεύσεις, επιδίωξε να αλλοιώσει τη βούληση των εργαζομένων και να νοθεύσει τον συσχετισμό δύναμης στο Συνέδριο.

Η μεγάλη νίκη και η πρωτιά των αγωνιστικών δυνάμεων που συσπειρώθηκαν στην «Αγωνιστική Συνεργασία» ανοίγει νέους δρόμους για το εργατικό κίνημα της Εύβοιας και αποτελεί την καλύτερη απάντηση στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό. Ενα δυναμικό μήνυμα για αλλαγή σελίδας, για ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια οργάνωσης των εργαζομένων, ενδυνάμωσης και δημιουργίας νέων Σωματείων, για ακόμη πιο δυναμικούς αγώνες και διεκδικήσεις.

«Θα κατατεθεί στην οργάνωση και τους αγώνες»

Τη δέσμευση ότι το νικηφόρο αποτέλεσμα θα κατατεθεί στους αγώνες και την οργάνωση στους χώρους δουλειάς έδωσε προς τους εργαζόμενους που βρίσκονταν συγκεντρωμένοι έξω από το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας ο Γιάννης Τζαβάρας, πρόεδρος του Συνδικάτου Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας, ο οποίος επανεκλέχθηκε με το ψηφοδέλτιο της «Αγωνιστικής Συνεργασίας» στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου.

«Το αποτέλεσμα του συνεδρίου αποτελεί νικηφόρα επισφράγιση της μεγάλης μάχης που δώσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα για να ανέβει η οργάνωση στους χώρους δουλειάς, για να βάλουμε εμπόδια στην επίθεση της εργοδοσίας και των εκάστοτε κυβερνήσεων. Είναι προφανές ότι αυτή η δύναμη που μας έδωσαν οι εργαζόμενοι της Εύβοιας θα κατατεθεί από αύριο κιόλας στην οργάνωση και στους αγώνες, για να καταφέρουμε να ισορροπεί η ζωή με την εποχή που ζούμε και όχι να ζούμε σαν σκλάβοι στον 21ο αιώνα», τόνισε μιλώντας προς τους συγκεντρωμένους εργαζόμενους, οι οποίοι από το πρωί παρευρίσκονταν στον χώρο, παρακολουθώντας τις εργασίες του Συνεδρίου.

Κάλεσμα για αλλαγή ρότας

Στις εργασίες του Συνεδρίου έγιναν ορατές οι δύο γραμμές που συγκρούονταν. Από τη μία οι δυνάμεις της «Αγωνιστικής Συνεργασίας» που καλούσαν σε αλλαγή ρότας στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας, ώστε αυτό να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζομένων. Από την άλλη, οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, που έριξαν το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας σε βαθύ τέλμα και απαξίωση εξυπηρετώντας τα συμφέροντα της εργοδοσίας και της εκάστοτε κυβέρνησης.

Με τοποθετήσεις τους στις εργασίες του Συνεδρίου, οι αντιπρόσωποι που συμμετείχαν στο ψηφοδέλτιο της «Αγωνιστικής Συνεργασίας» μετέφεραν την πείρα από τους χώρους δουλειάς που εκπροσωπούν και τους αγώνες που αναπτύχθηκαν το προηγούμενο διάστημα. Παράλληλα μετέφεραν το κάλεσμα ενίσχυσης των αγωνιστικών δυνάμεων, για ένα Εργατικό Κέντρο πραγματικό αποκούμπι για τους εργαζόμενους, που θα πρωτοστατεί, θα οργανώνει και θα συντονίζει τους αγώνες τους.

Από την άλλη, τοποθετήθηκαν μόνο οι επικεφαλής των δύο άλλων παρατάξεων, οι όποιοι αναλώθηκαν σε σόου με προσωπικές αναφορές, αποπροσανατολισμό και προσπάθειες δημιουργίας εντυπώσεων, δείχνοντας για ακόμη μία φορά το πρόσωπο του εκφυλισμού και της κατρακύλας.

«Το Συνέδριό μας επιτέλους πραγματοποιείται, μετά από δύο αναβολές, σε μια εποχή κρίσιμη για όλους τους εργαζόμενους και για κάθε λαϊκή οικογένεια. Σε μια περίοδο που ο πόλεμος μαίνεται στη γειτονιά μας, σε μια περίοδο που η ακρίβεια μας τσακίζει (...) που μέσα στους χώρους δουλειάς επιχειρείται να καταπατηθεί κάθε εργατικό δικαίωμα - ειδικά εκεί που δεν υπάρχει συνδικαλιστική οργάνωση», τόνισε, ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο Γιάννης Τζαβάρας.

Και υπογράμμισε: «Σε αυτές λοιπόν τις συνθήκες υψώνεται μπροστά μας και το μεγάλο δίλημμα: Τι Εργατικό Κέντρο θέλουμε; Ενα Εργατικό Κέντρο όπλο στα χέρια των εργαζομένων ή ένα Εργατικό Κέντρο διαλυμένο και εκφυλισμένο, όπως το έχει καταντήσει σήμερα μια μικρή ηγετική ομάδα; (...) Τώρα είναι η ώρα όλοι οι εργαζόμενοι στην Εύβοια, σε όλη την Ελλάδα, να υψώσουμε ένα τείχος μπροστά στη νέα θύελλα που είναι σε εξέλιξη (...) Η συζήτηση έχει ανοίξει πιο πλατιά μέσα στους εργαζόμενους για το πώς το εργατικό κίνημα και με ποιες προϋποθέσεις μπορεί να περάσει στην αντεπίθεση. Πώς μπορεί να αναμετρηθεί με την αντιλαϊκή, αντεργατική πολιτική κυβερνήσεων και εργοδοσίας, να προσελκύει την τεράστια μάζα των ανοργάνωτων εργαζομένων, ιδιαίτερα των νέων, να μετρήσει νέα σημαντικά βήματα στη μαζική οργάνωση στα συνδικάτα, να δυναμώσει η ταξική ενότητα και πάλη».

Και κλείνοντας ο Γ. Τζαβάρας τόνισε: «Ηρθε η ώρα να αλλάξουμε τα πράγματα! Να παλέψουμε για ένα Εργατικό Κέντρο που θα είναι όπλο στα χέρια των εργαζομένων στα δύσκολα που έρχονται. Που θα πρωτοστατεί για τα προβλήματα κάθε χώρου και κλάδου δουλειάς, για τα μεγάλα προβλήματα της εργατικής τάξης, για το μεροκάματο, την ακρίβεια, τη φτώχεια, την Υγεία, την Παιδεία, τον πόλεμο. Θα βοηθάει και θα στηρίζει έμπρακτα τα πρωτοβάθμια Σωματεία στον αγώνα που δίνει το καθένα στον χώρο του, για κάθε πρόβλημα. Θα καλεί Γενικές Συνελεύσεις, θα ενημερώνει, θα συσπειρώνει και θα κινητοποιεί τους εργαζόμενους. Θα βοηθάει να σπάει η εργοδοτική τρομοκρατία, το κλίμα απογοήτευσης. Θα αναπτύσσει με όλες του τις δυνάμεις την αλληλεγγύη σε κάθε χώρο δουλειάς που αγωνίζεται. Θα συμβάλλει να δημιουργούνται νέα Σωματεία σε χώρους δουλειάς και κλάδους, με σκοπό περισσότεροι εργαζόμενοι να οργανωθούν».

Με όπλο την πείρα των αγώνων...

Στην εμπειρία από την ίδρυση επιχειρησιακού Σωματείου στις εγκαταστάσεις της «HQF-MIMIKOS» αναφέρθηκε στην παρέμβασή της στο Συνέδριο η Ελενα Γκέκα, αντιπρόσωπος από το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας.

«Το Εργατικό Κέντρο ήταν απών από όλα αυτά! (...) Στον "ΜΙΜΙΚΟ" και σε κάθε εργοστάσιο έχουμε ανάγκη από αύριο κιόλας ένα Εργατικό Κέντρο που θα βρίσκεται στους χώρους δουλειάς, που θα μας βοηθά, ειδικά εμάς τους πιο άπειρους συνδικαλιστές. Κυρίως που θα οργανώνει τον κοινό αγώνα όλων των εργατών απέναντι στην εργοδοσία και τις κυβερνήσεις της σε όλες τις συνθήκες...», σημείωσε μεταξύ άλλων η Ελενα Γκέκα.

Για μία σπουδαία μέρα, όπου οι εργάτες ανταλλάσσουν την εμπειρία από τους αγώνες τους, αλλά και ανασυντάσσονται, οργανώνονται και γίνονται καλύτεροι για να συνεχίσουν να παλεύουν και να διεκδικούν, έκανε λόγο από το βήμα του Συνεδρίου ο Βαγγέλης Γεωργαντζής, πρόεδρος του Σωματείου Ρητινοκαλλιεργητών - Δασεργατών Εύβοιας, ο οποίος αναφέρθηκε στον αγώνα που δίνει ο λαός της Βόρειας Εύβοιας για να συνεχίσει να ζει στον τόπο του, μετά τις μεγάλες καταστροφικές πυρκαγιές. Και υπογράμμισε: «Εμείς από τη μεριά μας σαν Σωματείο Ρητινοκαλλιεργητών - Δασεργατών, εμείς οι "ρετσινάδες" ήρθαμε για να βοηθήσουμε, να καταθέσουμε την αγωνιστική μας εμπειρία, αλλά και να βοηθηθούμε (...). Να συμβάλλουμε στο να υπάρχει ένα Εργατικό Κέντρο οργανωτής τέτοιων αγώνων. Γιατί η σημερινή διοίκηση έδωσε τις εξετάσεις της στα μεγάλα προβλήματα των εργατών της περιοχής μας και κόπηκε από απουσίες».

...για ένα Εργατικό Κέντρο οργανωτή των αγώνων

Την ανάγκη για άμεση αλλαγή σελίδας στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας, ώστε να αποκτήσει αγωνιστικό προσανατολισμό και να γίνει πραγματικό «όπλο» στα χέρια των εργαζομένων, τόνισε ο Κώστας Μπάτσικας, αντιπρόσωπος στο Συνέδριο από το Συνδικάτο Οικοδομών Εύβοιας.

Ξεκινώντας την παρέμβασή του και σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις μελών της απερχόμενης ηγετικής ομάδας της διοίκησης, προσδιόρισε ότι οι προσπάθειες για συναισθηματική φόρτιση και αποπροσανατολισμό δεν μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα και τα πεπραγμένα της απερχόμενης διοίκησης. «Δεν προσπερνάμε τις ευθύνες και τα προβλήματα, λέγοντας να αφήσουμε απέξω τις "ταυτότητές μας"», τόνισε, απαντώντας στις προσπάθειες αποπροσανατολισμού των αντιπροσώπων, που επιχειρήθηκε από συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ και της ΠΑΣΚΕ.

«Οι ταυτότητές μας πρέπει να γράφουν ότι είναι αντίθετες στα συμφέροντα της εργοδοσίας και τις αντεργατικές πολιτικές των κυβερνήσεων. Αυτοί που ζητούν να μείνουν ταυτότητες έξω από το συνέδριο, είναι αυτοί που επιδιώκουν να κρύψουν την αλήθεια. Αυτός που δεν κρύβει την αλήθεια, δεν κρύβει την "ταυτότητά" του. Δεν γίνεται να μην πεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε τον μισό νόμο Χατζηδάκη, δεν μπορείς να μην πεις για τον νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου», επισήμανε μεταξύ άλλων ο Κ. Μπάτσικας.

Στη συνέχεια έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και τη στάση του προέδρου του Σωματείου της Εύβοιας, ο οποίος είναι μέλος της απερχόμενης διοίκησης και διεκδικεί εκ νέου την εκλογή του. Τόνισε ότι οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ δεν ακολούθησαν τη γραμμή του συμβιβασμού και συνδιαλλαγής με την κυβέρνηση, αλλά τη γραμμή της σύγκρουσης και του αγώνα για να διασφαλιστούν η συνέχιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

«Το ζήτημα δεν είναι η ατομική στάση του καθενός, αλλά η συλλογική στάση του Εργατικού Κέντρου και του κάθε Σωματείου απέναντι στα προβλήματα των εργαζομένων, την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς, την αντεργατική πολιτική που εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις», τόνισε από την πλευρά του ο Αντώνης Κούκουρας, αντιπρόσωπος στο Συνέδριο από την Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας, απαντώντας στην προσπάθεια ανάδειξης του προσωπικού τους έργου που επιχείρησαν οι επικεφαλής των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ και της ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ