Τρίτη 21 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΝΕΟΛΑΙΑ
Στο επίκεντρο οι εξελίξεις και η οργάνωση των αγώνων

Ενδιαφέρουσα συζήτηση στον χώρο του Φεστιβάλ την πρώτη μέρα των εκδηλώσεων

Στη συζήτηση με θέμα «"Πανσπουδαστική" 1η δύναμη. Η επόμενη μέρα για το φοιτητικό κίνημα. Οι αγώνες ενάντια στον νέο νόμο - πλαίσιο και την πανεπιστημιακή αστυνομία», την οποία με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολούθησαν και συμμετείχαν οι φοιτητές, ο Κώστας Θεοδωρόπουλος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, και η Αφροδίτη Κτενά, καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφέρθηκαν στα όσα δρομολογούνται στα πανεπιστήμια και την αναγκαία οργανωμένη απάντηση των φοιτητών.

Η Αφροδίτη Κτενά, με αφετηρία τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι φοιτητές, ανέπτυξε τις στοχεύσεις και κεντρικά σημεία του νομοσχεδίου, απαντώντας στα ιδεολογήματα και την καταστολή με τα οποία η κυβέρνηση συνοδεύει τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα. «Οι ράγες πάνω στις οποίες θα κυλήσει το πανεπιστήμιο των "Νέων Οριζόντων" έχουν στρωθεί από καιρό. Ο νέος νόμος επιχειρεί αναβάθμιση της ατμομηχανής, αναδιάρθρωση των βαγονιών κι αλλαγή ή επανεκπαίδευση του μηχανοδηγού... Το επιβεβαιώνει το πρόσφατο (Μάης 2022) "Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης έως το 2025 - μικροδιαπιστευτήρια, ατομικοί λογαριασμοί μάθησης και μάθηση με στόχο ένα βιώσιμο περιβάλλον" που ψηφίστηκε πρόθυμα από σύσσωμη τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ και αναφέρει ξεκάθαρα ότι στόχος είναι "ο μετασχηματισμός των ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε φορείς περισσότερου επιχειρηματικού χαρακτήρα"».

Αναζητώντας το ποιο είναι το ζητούμενο στον 21ο αιώνα από ταξική σκοπιά, περιγράφοντας τον ρόλο που επιτελεί στον καπιταλισμό και η Ανώτατη Εκπαίδευση, ανέπτυξε τη θέση του ΚΚΕ για το πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων της εποχής μας, το πώς θα απαντά στις ανάγκες μία προς μία, προβάλλοντας τους άμεσους στόχους πάλης που συγκρούονται με την επιχειρηματική λειτουργία των ιδρυμάτων σε όλες τις μορφές της, απέναντι στην κατάθεση - εφαρμογή του νέου νόμου, με ερωτήματα και στόχους που δίνουν απάντηση στα ερωτήματα: Ποιος, πώς και τι σπουδάζει αλλά και για ποιον.

Ο Κώστας Θεοδωρόπουλος αναφέρθηκε στην πορεία διαμόρφωσης των προϋποθέσεων για το αποτέλεσμα των φοιτητικών εκλογών, στη δράση της ΚΝΕ να παρεμβαίνει μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες με τα πανεπιστήμια κλειστά δύο χρόνια, πρωτοστατώντας στους αγώνες μέσα και έξω απ' τα αμφιθέατρα, στην πείρα που συσσώρευσαν οι φοιτητές όλα αυτά τα χρόνια αναπτύσσοντας αντανακλαστικά απέναντι στις «όμορφες λέξεις» με τις οποίες ντύνονται διαχρονικά οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στην Εκπαίδευση.

«Αφετηρία της δράσης που αναπτύξαμε, των διεκδικήσεων που θέσαμε, ήταν η δυνατότητα στον 21ο αιώνα να ικανοποιούνται αναβαθμισμένα οι σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες της νεολαίας», τόνισε, σημειώνοντας πως «όλα αυτά, μαζί με το μεράκι, το πείσμα, την όρεξη και το κουράγιο που διακατέχουν την Οργάνωσή μας, έδωσαν ώθηση και κατεύθυνση στα μέλη της ΚΝΕ, στη σχεδιασμένη δράση των Οργανώσεών μας, στο πνεύμα πρωτοβουλίας και αυταπάρνησης, σε χιλιάδες νέους και νέες, για να μπορέσουν να γεμίσουν οι κάλπες των φοιτητικών εκλογών με τα γαρύφαλλα του αγώνα, τα ψηφοδέλτια της "Πανσπουδαστικής". Η ΚΝΕ κατάφερε το συγκεκριμένο ιστορικό, για το φοιτητικό κίνημα, αποτέλεσμα, ακριβώς επειδή είναι η Νεολαία του ΚΚΕ».

Οπως σημείωσε στη συνέχεια, «το αποτέλεσμα των εκλογών διαμορφώνει έναν νέο συσχετισμό στους φοιτητικούς συλλόγους, που φωτίζει την ανάγκη αλλά και τη δυνατότητα να μετρηθούν το επόμενο διάστημα σημαντικά βήματα στην ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος. Να δυναμώσει ακόμα περισσότερο το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών».

Κλείνοντας, τόνισε την ανάγκη να εκφραστεί ακόμα μεγαλύτερη συμπόρευση της νεολαίας με το ΚΚΕ, να δυναμώσει σε κάθε έτος, τμήμα και Ιδρυμα η ΚΝΕ ως όρος για την ανάπτυξη νέων αγώνων, για να δυναμώσουν η αντοχή, το πείσμα, η αισιοδοξία, η γραμμή ρήξης και ανατροπής που συγκρούεται με τον συμβιβασμό, με το σύνολο της πολιτικής της ΕΕ, όλων των κυβερνήσεων που διαχρονικά υπηρετούν τα «θέλω» των επιχειρηματικών ομίλων μέσα και έξω απ' τα πανεπιστήμια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ