Πάνω δεξιά το θηριώδες ηφαίστειο Πελέ εκτινάσσει υλικά πάνω από την επιφάνεια της Ιούς, του ξεχωριστού και ασυνήθιστου δορυφόρου του Δία, που φωτογράφισε από κοντά για πρώτη φορά το «Βόγιατζερ» 1 |
Λόγω των πολύ συχνών αποτυχιών στις διαστημικές αποστολές της εποχής (12 στις 13 αμερικανικές αποστολές προς τη Σελήνη είχαν αποτύχει), η NASA κατασκεύασε δύο ολόιδια σκάφη, τα «Βόγιατζερ» 1 και 2, που εκτοξεύτηκαν με δύο βδομάδες διαφορά το καλοκαίρι του 1977. Τώρα, 45 χρόνια αργότερα, αυτές οι δίδυμες διαστημοσυσκευές βρίσκονται ακόμη σε λειτουργία, στέλνοντας δεδομένα στη Γη, πολύ πέρα από τον εξώτερο πλανήτη του ηλιακού συστήματος. Εχουν ταξιδέψει μακρύτερα και έχουν διαρκέσει περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο διαστημικό κατασκεύασμα του ανθρώπου. Είναι οι μόνες που πέρασαν στον διαστρικό χώρο, με την έννοια που τον καταλαβαίνουμε, όσον αφορά τη σφαίρα επιρροής του Ηλιου και τον χώρο που κυριαρχεί περισσότερο ο λοιπός γαλαξιακός πληθυσμός.
Ο «Χρυσός Δίσκος» (επίχρυσος) με τους «Ηχους της Γης», που μεταφέρει καθένα από τα δύο σκάφη «Βόγιατζερ» |
Η εντυπωσιακή Οδύσσεια των δύο διαστημοσυσκευών πλησιάζει τώρα στο τέλος της. Η NASA έχει ανακοινώσει ότι ως το τέλος του έτους θα αρχίσει να διακόπτει σταδιακά τη λειτουργία διαφόρων συστημάτων των «Βόγιατζερ», ώστε να επιμηκύνει τη ζωή τους μέχρι την επόμενη δεκαετία, καθώς έχει μειωθεί σημαντικά η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τη θερμότητα που εκπέμπεται με τη ραδιενεργό διάσπαση του πλουτωνίου, της πρωταρχικής πηγής Ενέργειας του κάθε σκάφους. Και κάθε έτος που περνά, η διαθέσιμη ηλεκτρική ισχύς μειώνεται κατά ακόμη 4 βατ.
Για να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν την πολύπλοκη αποστολή τους, τα «Βόγιατζερ» ήταν εξοπλισμένα με την τελευταία λέξη της Πληροφορικής την εποχή εκείνη: Υπολογιστές με 69 κιλομπάιτ μνήμης, δηλαδή ένα εκατοντάκις χιλιοστό της μνήμης που διαθέτει σήμερα ένα τυπικό «έξυπνο» τηλέφωνο! Η μνήμη αυτή ήταν λιγότερη κι από αυτή που διαθέτει ένα κλειδί για απομακρυσμένο κλείδωμα και ξεκλείδωμα αυτοκινήτου! Οσον αφορά την υπολογιστική ισχύ, ένα «έξυπνο» τηλέφωνο μοιάζει ...διαστημόπλοιο μπροστά στους υπολογιστές των «Βόγιατζερ». Οι μικροεπεξεργαστές δεν είχαν ανακαλυφθεί ακόμη και τα σκάφη ουσιαστικά δεν διέθεταν λογισμικό με τη σημερινή έννοια. Το λογισμικό υλοποιούνταν μέσα από τις ίδιες τις καλωδιακές συνδέσεις των ηλεκτρονικών στοιχείων με κατάλληλο τρόπο μεταξύ τους. Τις φωτογραφίες που θα τραβούσαν και τις άλλες πληροφορίες που θα συνέλεγαν, θα έστελναν τα «Βόγιατζερ» στη Γη με μια μεγάλη κεραία - πιάτο διαμέτρου 4 μέτρων, καθώς ο πομπός που έφεραν είχε ισχύ μόλις 23 βατ!
Οι φωτογραφίες από τον Ποσειδώνα θα ήταν οι τελευταίες που θα είχε στείλει στη Γη το «Βόγιατζερ» 2, αν ο αστρονόμος Καρλ Σέιγκαν δεν έπειθε τη NASA να στρέψει την κάμερά του προς το κέντρο του ηλιακού συστήματος, πριν προχωρήσει στη διακοπή λειτουργίας της, αφού δεν είχε πια τίποτα αξιόλογο να φωτογραφίσει. Ετσι προέκυψε η φωτογραφία της «Αχνής Γαλάζιας Κουκίδας», δηλαδή της Γης, όπως φαίνεται λίγο έξω από την τροχιά του Ποσειδώνα, φωτογραφία που παραμένει το πιο μακρινό πορτρέτο του πλανήτη μας.
Τα «Βόγιατζερ» θα συνεχίσουν τον δρόμο τους, με το πρώτο να συναντά το κοντινότερο άστρο, τον Εγγύτατο Κενταύρου σε 16.700 χρόνια και το δεύτερο 3.600 χρόνια αργότερα. Και μετά θα συνεχίσουν να πλέουν μέσα στον Γαλαξία, ίσως καιρό μετά το τέλος του Ηλιου και της «Αχνής Γαλάζιας Κουκίδας», μεταφέροντας το καθένα σε έναν επίχρυσο δίσκο, ήχους, μουσική και εικόνες από τη Γη, με την ελπίδα να τους βρει κάποιος εξωγήινος πολιτισμός, λειτουργώντας σαν «μπουκάλι με μήνυμα» στους ωκεανούς του Διαστήματος.