Τετάρτη 15 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΟ ΑΧΕΠΑ
Επιλογή των κυβερνήσεων η απαξίωση του δημόσιου συστήματος Υγείας

Από τη συνάντηση με το ΔΣ του Σωματείου

RIZOSPASTIS

Από τη συνάντηση με το ΔΣ του Σωματείου
Οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και τα προβλήματα που προκαλούν στη λειτουργία του νοσοκομείου η υποχρηματοδότηση, η εργολαβοποίηση των υπηρεσιών και οι δύσκολες συνθήκες μέσα στις οποίες οι εργαζόμενοι έδωσαν και εξακολουθούν να δίνουν τη μάχη για την προστασία της υγείας του λαού, τόσο στη διάρκεια της πανδημίας όσο και αυτήν την περίοδο, που σταδιακά τα νοσοκομεία παύουν να λειτουργούν ως μονοθεματικά, αναδείχθηκαν στη διάρκεια της επίσκεψης του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης την περασμένη Παρασκευή 10 Ιούνη.

Τον Δ. Κουτσούμπα, συνόδευαν η Θεανώ Καπέτη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, τα μέλη της ΚΕ Δημήτρης Παπατολίδης, Θανάσης Χρηστίδης, Ευθύμης Δημάκης και Γρηγόρης Κλιγκόπουλος, και οι βουλευτές Θεσσαλονίκης του Κόμματος, Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης.

Αρχικά ο Δ. Κουτσούμπας συναντήθηκε με τον διοικητή του ΑΧΕΠΑ, Παναγιώτη Παντελιάδη, και άλλα μέλη της διοίκησης, οι οποίοι αναφέρθηκαν στη μάχη που έδωσε το νοσοκομείο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό, και στην προσπάθεια που έγινε να καλυφθούν ορισμένα κενά με συμβασιούχους, οι οποίοι αναμένεται να αποχωρήσουν το επόμενο διάστημα. Τόνισαν δε την ανάγκη πρόσληψης μόνιμου προσωπικού.

Από τη σύσκεψη με τους εργαζόμενους του νοσοκομείου
Από τη σύσκεψη με τους εργαζόμενους του νοσοκομείου
Στη συνέχεια ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ συναντήθηκε με το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ΑΧΕΠΑ, όπου ενημερώθηκε για την εντατικοποίηση εξαιτίας της δραματικής έλλειψης προσωπικού όλων των ειδικοτήτων. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων κατήγγειλαν το γεγονός ότι σήμερα το 50% του προσωπικού είναι μόνιμοι εργαζόμενοι και το υπόλοιπο 50% απασχολείται μέσα από ελαστικές σχέσεις εργασίας, ενώ εδώ και τουλάχιστον 6 χρόνια παραμένουν «όμηροι» οι 51 εργαζόμενοι που απασχολούνται στο νοσοκομείο μέσω του προγράμματος «κοινωφελούς εργασίας» του ΟΑΕΔ. Οι εργαζόμενοι απαιτούν τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και κάλυψη όλων των ελλείψεων με μόνιμο προσωπικό, καθώς επίσης αύξηση του βασικού μισθού, επαναφορά Δώρων και επιδόματος αδείας, ένταξη στα ΒΑΕ, επιστροφή των υγειονομικών που είναι σε αναστολή κ.ο.κ.

Οι ανθρώπινες ζωές θυσιάζονται στον βωμό της κερδοφορίας των εμπόρων της Υγείας

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο νοσοκομείο ο Δ. Κουτσούμπας μίλησε σε συγκέντρωση των εργαζομένων.

Σε αυτήν οι εκπρόσωποι των συμβασιούχων μετέφεραν την αγωνία τους, καθώς πλησιάζει η ώρα που θα ξαναβρεθούν στην ανεργία. Αλλωστε η αποχώρησή τους, ειδικά την επόμενη περίοδο που θα αρχίσουν να δίνονται οι άδειες στο υπόλοιπο προσωπικό, θα δημιουργήσει ασφυξία στο νοσοκομείο, αυξάνοντας στο κατακόρυφο την εντατικοποίηση.


Εργαζόμενη σε αναστολή, η οποία έχει επιστρέψει στην εργασία της λόγω νόσησης, αναφέρθηκε στην ανάγκη επιστροφής των ανεμβολίαστων υγειονομικών, που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης.

Ο εκπρόσωπος των γιατρών του ΑΧΕΠΑ σημείωσε ότι το υγειονομικό προσωπικό, η Τεχνική και η Διοικητική Υπηρεσία λειτουργούν με κενά που υπερβαίνουν το 30%. Οι ελαστικές σχέσεις εργασίας μπαλώνουν την κατάσταση, αλλά ουσιαστικά υπονομεύουν τη λειτουργία της δημόσιας Υγείας. Πρόσθεσε δε ότι μέσα στη διετία που πέρασε αποκαλύφθηκε η υποκριτική και υπονομευτική πολιτική για το δημόσιο σύστημα Υγείας, και ότι με το «νέο ΕΣΥ» ενισχύεται η εμπορευματοποίηση της Υγείας. Μια πολιτική που έρχεται σε αντίθεση με τις αυξημένες λαϊκές ανάγκες, ιδιαίτερα σε μια περίοδο ενεργειακής κρίσης και διεύρυνσης της φτώχειας. Καταλήγοντας τόνισε ότι «αυτή η κατάσταση μας υποχρεώνει να κινητοποιηθούμε».

Εργαζόμενη στην Κοινωνική Υπηρεσία ανέφερε ότι με μόλις 5 κοινωνικούς λειτουργούς, από τους 15 που προβλέπονται, δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες στήριξης ασθενών και συνοδών, για ψυχοκοινωνική στήριξη.

Επιμελητές, ειδικευόμενοι γιατροί, εργαστηριακοί και νοσηλευτές περιέγραψαν με γλαφυρότητα την κατάσταση που αντιμετωπίζουν καθημερινά, καταγγέλλοντας μεταξύ άλλων τα όσα βίωσαν στη διάρκεια της πανδημίας αλλά και τις επιπτώσεις που έχει για τους πάσχοντες από διάφορες άλλες παθήσεις η πολύμηνη λειτουργία του νοσοκομείου ως μονοθεματικού. Πρόσθεσαν ότι στη διάρκεια της διετίας «άνθησαν» οι χορηγίες, αντί να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση για την κάλυψη των αναγκών.

«Ανθρωποι με αναπνευστική ανεπάρκεια να μπαίνουν σε ΤΕΠ χωρίς παροχή οξυγόνου. Να έχεις 2-3 τραυματιοφορείς να σου μεταφέρουν όλα τα περιστατικά και να τρέμει η ψυχή σου για το αν θα προλάβεις να τα διαχειριστείς. Ζήσαμε χυδαίες στιγμές. Να πεθαίνει άνθρωπος εκτός ΜΕΘ και να μην έχεις φάρμακα. Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη; Πρέπει να την αναλάβει ο υπουργός Υγείας για όσους πέθαναν εκτός ΜΕΘ. Δεν αξιολογούν ως προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή. Τους νοιάζει περισσότερο πώς θα βγάλουν κέρδη οι επιχειρηματίες της Υγείας. Δεν έχουμε ίδιο κώδικα ηθικής», τόνισε ειδικευόμενος γιατρός, εκφράζοντας παράλληλα την αγωνία του για την αύξηση της θνητότητας σε περιστατικά που έχριζαν αντιμετώπισης αλλά δεν αντιμετωπίστηκαν εγκαίρως, λόγω μη λειτουργίας των χειρουργείων.

«Κάναμε τους τραυματιοφορείς, παίρναμε αίμα από τους ασθενείς, τρέχαμε να βρούμε θάλαμο ανάνηψης, δεν αντέχαμε, αγκαλιαζόμασταν και κλαίγαμε, σκεφτόμασταν να παραιτηθούμε. Ζήσαμε απίστευτες καταστάσεις. Το χειροκρότημα δεν αρκεί. Δεν θέλουμε να γίνουμε ήρωες. Κάντε καλύτερες τις συνθήκες της δουλειάς μας», επεσήμανε μια επιμελήτρια.

Καταγγέλθηκε ακόμα ότι ενώ εκπαιδεύτηκαν νοσηλευτές, στη συνέχεια έφυγαν, λόγω της λήξης των συμβάσεών τους, ανάμεσά τους εκπαιδευμένοι εξαιρετικά πολύτιμοι για τις ΜΕΘ. Επίσης ότι οι νέες 6 χειρουργικές αίθουσες του ΑΧΕΠΑ δεν λειτούργησαν, λόγω έλλειψης προσωπικού, ενώ για τον ίδιο λόγο εξακολουθούν να υπολειτουργούν και οι 4 παλιές. Την ίδια στιγμή, ενώ υπάρχει ανάγκη για επιπλέον αναισθησιολόγους, στέλνονται 2 με απόσπαση σε άλλα νοσοκομεία. Πρακτική που όπως είπαν προετοιμάζει το έδαφος για απασχόληση εργαζομένων με μπλοκάκια και μέσω εργολάβων, που έτσι κι αλλιώς έχουν εισβάλει σε άλλες υπηρεσίες του νοσοκομείου (Τεχνική, μαγειρεία, καθαριότητα κ.α.).

Εργαζόμενοι από τα ιατρικά εργαστήρια μίλησαν για το πώς οι ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό, αλλά και η εσωτερική χωροταξική διαχείριση των περιστατικών, αύξησαν τον κίνδυνο λοιμώξεων και διασποράς του ιού. «Δεν μπορεί να έχεις έναν νοσηλευτή για 50 ασθενείς. Πώς θα κάνεις αποστείρωση αν δεν έχεις θαλάμους; Αν μία καθαρίστρια πρέπει να "κάνει βόλτα" σε όλο το νοσοκομείο;», ανέφεραν. Και τόνισαν ότι η πολιτική της κυβέρνησης όλο αυτό το διάστημα, η άρνησή της να καλύψει τις ανάγκες, επιβεβαιώνει ότι αντιμετωπίζουν τους ασθενείς «σαν ζώα».

Μύθος η δήθεν αρμονική συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα Υγείας

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, αφού ευχαρίστησε τους εργαζόμενους για την ενημέρωση γύρω από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τόνισε ότι «εσείς δείχνετε και τον δρόμο για το πώς πρέπει να επιλυθούν τα προβλήματα. Γιατί η αρχή είναι να γνωρίσεις τα προβλήματα σε βάθος, να προτείνεις λύσεις και από εκεί και πέρα να παλέψεις για να υλοποιήσεις αυτές τις λύσεις».

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε αναφορικά με την κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας: «Δυστυχώς οι επιλογές των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, και της σημερινής ακόμα περισσότερο, είναι η απαξίωση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Ετσι μεταφράζεται η υποχρηματοδότηση και του ΑΧΕΠΑ και άλλων δημόσιων νοσοκομείων. Ετσι μεταφράζεται το γνωστό παραμύθι, ο μύθος που καλλιέργησαν τόσα χρόνια, ότι δήθεν μπορεί να συνυπάρξει αρμονικά ο δημόσιος με τον ιδιωτικό τομέα, πράγμα που αποδείχθηκε ένα τεράστιο ψέμα. Γιατί η συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τρέφει μόνο τον ιδιωτικό τομέα, και αυτό ήταν συνειδητή επιλογή. Ο ιδιωτικός τομέας, με τα τεράστια κέρδη που είχαν οι επιχειρηματίες του κλάδου της Υγείας και μέσα στην πανδημία και μέσα στην κρίση, απορρόφησε λειτουργίες του δημόσιου τομέα, οδήγησε στην πιο γρήγορη απαξίωσή του. Αυτοί έβγαλαν τρελά κέρδη και τα επένδυσαν και σε άλλους κλάδους της οικονομίας, ενώ οι εργαζόμενοι μέσα στον χώρο, οι γιατροί, οι νοσηλευτές, το υπόλοιπο προσωπικό στα νοσοκομεία βρίσκεται σε αυτήν την οικτρή κατάσταση.

Κανείς δεν μπορεί να κρύψει ότι υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε γιατρούς και μάλιστα σε πολλές και κρίσιμες ειδικότητες, ελλείψεις σε νοσηλευτές. Η κατάσταση, αντί να βελτιωθεί με αφορμή την πανδημία, έχει χειροτερέψει ακόμη περισσότερο, ενώ έχουν διευρυνθεί όλες οι ανάγκες που πρέπει να επιλύσει ένα υγειονομικό προσωπικό, ένα νοσοκομείο. Η κατάσταση επιδεινώνεται επιπλέον και από τις συνταξιοδοτήσεις γιατρών και νοσηλευτών μέχρι τέλος του χρόνου και δεν θα καλύψουν τις θέσεις. Επιδεινώνεται γιατί κρατούν σε απαράδεκτη ομηρία τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, σε αναστολή εργασίας. Εμείς καταθέσαμε και επίκαιρες ερωτήσεις στη Βουλή, κάναμε παρεμβάσεις. Στο ΑΧΕΠΑ αφορά 60-70 συναδέλφους σας.

Αρα είναι κρίσιμο ζήτημα και είναι θέμα πολιτικής απόφασης, που δεν την παίρνει η κυβέρνηση. Αυτό που πάει δήθεν να λύσει με τους εργολαβικούς εργαζόμενους - με συνεχείς συμβάσεις εργασίας εξάμηνες, ετήσιες, θα τις κάνει και δίμηνες όπως ακούγεται, με συνεχείς ανανεώσεις - είναι έξω από τις ανάγκες, έξω από την ίδια την εποχή μας, την εποχή του 21ου αιώνα.

Οταν η διοίκηση μας είπε ότι πρέπει με πιο πλατύ πνεύμα να εξορθολογίσουμε το νοσοκομείο, τη λειτουργία του, τις εργασιακές σχέσεις, να εκσυγχρονιστούμε, τους είπα ότι αυτός ο εκσυγχρονισμός, αυτός ο εξορθολογισμός, αυτό το δήθεν πλατύ πνεύμα είναι μόνο για να ανοίξει τον δρόμο για νέες ελαστικές σχέσεις, σε εργολαβικούς εργαζόμενους. Είναι να ανοίξει τον δρόμο - που τον έχει ήδη ανοίξει - σε πολλούς χώρους, στη σίτιση και σε άλλους τομείς, και εδώ στο νοσοκομείο και σε άλλα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, σε εργολάβους, σε ιδιώτες να μπαίνουν στο νοσοκομείο, και αυτή είναι η γραμμή. Κι αυτό πρέπει να το αντιπαλέψουμε σθεναρά. Και, φυσικά, κρατάει ταυτόχρονα σε ομηρία το πρόγραμμα των 4.000 εργαζομένων από τον ΟΑΕΔ, οι οποίοι ουσιαστικά εκπληρώνουν πλήρη καθήκοντα ως ιατρικό, νοσηλευτικό, υγειονομικό προσωπικό στα νοσοκομεία, χρόνια τώρα, με ανανέωση συμβάσεων. Αυτό που χρειάζεται να γίνει είναι εδώ και τώρα να γίνουν αορίστου χρόνου, να έχουν μόνιμη και σταθερή δουλειά, να πάψει αυτή η ανασφάλεια που υπάρχει.

Αυτά τα ζητήματα δεν είναι του απώτερου μέλλοντος, εδώ και τώρα πρέπει να λυθούν. Το θέμα είναι ότι η πολιτική βούληση των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα είναι δυστυχώς σε αυτήν τη ρότα, αυτή είναι η στρατηγική τους. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο στον υπουργό. Είναι συνολικά κυβερνητική ευθύνη, και του πρωθυπουργού. Είναι συνολική ευθύνη όλων όσοι κυβέρνησαν αυτήν τη χώρα και δεν επέλυσαν ζητήματα. Ακόμα και κάποια μπαλώματα που έκαναν κάποιοι, αυτά ήρθαν και ανατράπηκαν την άλλη στιγμή, γιατί με μπαλώματα το δημόσιο σύστημα της χώρας δεν προχωράει. Και φυσικά πάει από το κακό στο χειρότερο, και με το "νέο ΕΣΥ" και με άλλες μεταβολές που υπάρχουν.

Εμείς στηρίζουμε τη θέση, έχουμε καταθέσει και πρόταση νόμου - την οποία όμως δεν ψήφισαν τα άλλα κόμματα, όχι μόνο οι βουλευτές της ΝΔ - για να μπουν οι υγειονομικοί στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.

Τα ζητήματα αυτά δεν αφορούν μόνο τους υγειονομικούς, μόνο εσάς, ούτε το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Αφορούν όλο το εργατικό κίνημα, το λαϊκό κίνημα της πατρίδας μας. Γιατί με τον γιατρό, τον νοσηλευτή, το νοσοκομείο έχει να κάνει και ο εργάτης, ο υπάλληλος, ο αγρότης, ο επιστήμονας, ο επαγγελματίας και ο μικροεπιχειρηματίας. Ολοι έχουν την ανάγκη τους, για τον λαό μιλάω, όχι για τους 50 εφοπλιστές, άλλους τόσους βιομηχάνους, τους μεγαλοσχήμονες αυτής της χώρας. Το ζήτημα είναι ότι αυτών την πολιτική υλοποιούν οι εκάστοτε κυβερνήσεις και η σημερινή κυβέρνηση. Αρα πρέπει να πάμε σε βάθος αυτήν τη ρήξη, αυτήν την πρόταση.

Εμείς από την πρώτη στιγμή βρεθήκαμε μαζί σας. Είπαμε αυτό το σύνθημα που είπατε κι εσείς, ότι "Κάτω από τις μάσκες έχουμε φωνή", "Τα φιμωμένα στόματα δεν είναι σιωπηλά", και αγωνιζόμαστε. Αυτό έγινε από τις πρώτες μέρες της καραντίνας και συνεχίζουμε. Γιατί η κατάσταση και για τους υγειονομικούς, όπως και για όλο τον λαό, δεν αφορά μόνο τις εργασιακές σχέσεις, τους χαμηλούς μισθούς, τις απλήρωτες υπερωρίες, τα επιδόματα ή άλλα ζητήματα εργασιακών δικαιωμάτων στον χώρο δουλειάς, συνδικαλιστικών ελευθεριών. Αφορά και την προσωπική σας ζωή, γιατί ο γιατρός, ο νοσηλευτής, για να αποδώσει στη δουλειά του και μάλιστα με τέτοια εντατικοποίηση που υπάρχει, με τέτοιο άγχος, γιατί έχει να σώσει μια ανθρώπινη ζωή, δεν μπορεί την ίδια στιγμή να έχει το άγχος πώς θα πληρώσει το ρεύμα, γιατί εκτινάχθηκε ο λογαριασμός της ΔΕΗ, πώς θα πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ, πώς θα σπουδάσει το παιδί του. Δεν μπορεί να πληρώνει και ο ίδιος την ιδιωτική Υγεία ή το δημόσιο νοσοκομείο μέσω των εξετάσεων που στέλνουν στο διαγνωστικό.

Και, φυσικά, χρειάζεται να έχει και ελεύθερο χρόνο, να έχει πολιτιστική δραστηριότητα, ανθρώπινο είναι κι αυτό, απαραίτητο, γιατί έτσι αναπαράγεται και η ίδια η εργατική δύναμη. Να μπορεί να αθλείται, να μπορεί να ζει ανθρώπινα, όπως αρμόζει στον 21ο αιώνα».

Σύμπνοια των αστικών κομμάτων σε κεντρικά στρατηγικά ζητήματα

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας επεσήμανε πως πέρα από τα ζητήματα της Υγείας υπάρχει ανάμεσα στα υπόλοιπα κόμματα μια σύμπνοια σε κεντρικά στρατηγικά ζητήματα, όπως είναι το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο - τόνισε - δεν είναι για να φέρει πόρους για τον εργαζόμενο λαό στην Ελλάδα και να επιλύσει προβλήματα, είναι το νέο «υπερμνημόνιο».

«Ο τσακωμός ανάμεσα στα άλλα πολιτικά κόμματα είναι για το πού θα μοιραστούν τα 11 δισ., σε ποιους ομίλους θα δοθούν. Θα είναι περισσότερο στο εφοπλιστικό κεφάλαιο, στο μεγάλο εμπορικό κεφάλαιο, βιομηχανικό κεφάλαιο, στο τραπεζικό κεφάλαιο για την τόνωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας; Η συζήτηση δεν είναι για τους μισθούς, τις συντάξεις, τις κοινωνικές παροχές, για επίλυση προσλήψεων, για παράδειγμα υγειονομικών στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Κι αυτό το "υπερμνημόνιο" προϋποθέτει και νέα αντεργατικά μέτρα. Δεν ήταν μόνο ο νόμος Χατζηδάκη, είναι μια σειρά μέτρα που παίρνονται και περνάνε μέρα με τη μέρα».

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στον στόχο της «πράσινης μετάβασης», σημειώνοντας: «Η περιβόητη "πράσινη μετάβαση", που θα μας λύσει το πρόβλημα της ενεργειακής κρίσης - της ενεργειακής φτώχειας δηλαδή - το πρόβλημα της ενεργειακής εξάρτησης και το πρόβλημα των ανατιμήσεων και της ακρίβειας, είδαμε πού μας έφτασε αυτή η πολιτική, αυτά τα χρόνια. Η "πράσινη μετάβαση" δεν γίνεται για την προστασία του περιβάλλοντος, γιατί αυτό επικαλούνται. Βέβαια, στην ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος συμφωνεί όλος ο λαός, όλα τα πολιτικά κόμματα, αλλά οι πράσινες "μπίζνες" γίνονται για τους πράσινους επιχειρηματίες. Για παράδειγμα, γίνονται για τα μεγάλα μονοπώλια των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Δεν αφορούν τους εργαζόμενους ούτε του κλάδου αυτού, ούτε μετακυλίεται σε μείωση της τιμής του ρεύματος στα λαϊκά νοικοκυριά. Αντίθετα, έχουμε ακρίβεια.

Την ίδια ώρα, μπαίνουν νέοι πράσινοι φόροι, μπαίνει το τέλος για το διοξείδιο του άνθρακα και πληρώνουμε κι άλλα τέλη κι άλλους τέτοιους πράσινους φόρους. Μπήκε το Χρηματιστήριο Ενέργειας από την ΕΕ, αυξήθηκε η τιμή του λιγνίτη και απαξιώθηκε ο λιγνίτης και οι λιγνιτικές μονάδες. Εμείς δεν είμαστε ενάντια στις ανανεώσιμες πηγές, γιατί ξέρουμε πως η Ελλάδα έχει και πολλούς αέρηδες που μπορούν να παράγουν Ενέργεια, με ανεμογεννήτριες. Ξέρουμε ότι έχει και πολύ ήλιο 300 μέρες τον χρόνο και μπορούν να αξιοποιηθούν και τα φωτοβολταϊκά. Αλλά αυτό χρειάζεται συγκεκριμένο κεντρικό σχέδιο, χρειάζεται άλλη ιδιοκτησία, κοινωνική, το κράτος να έχει την ευθύνη, να σχεδιάζει κεντρικά επιστημονικά για το πού θα φτιάξει τα αιολικά πάρκα (...)

Ολα μπορούν να αξιοποιηθούν, αλλά θέλει άλλο σχέδιο, θέλει άλλη κοινωνική οργάνωση. Και ο λιγνίτης μπορεί να αξιοποιηθεί επίσης, οι υδρογονάνθρακες μπορούν να αξιοποιηθούν, γιατί έχουν βρεθεί κοιτάσματα και στο Ιόνιο, αλλά δεν τα προχωράνε και στη νότια Κρήτη. Δεν λέω για το Αιγαίο, που είναι "άλλου παπά Ευαγγέλιο", γιατί μπλέκουν και οι Τούρκοι εκεί, όπου πάνε για επώδυνο συμβιβασμό, με συνεκμεταλλεύσεις και συζητάνε τι θα δώσουν από τα κυριαρχικά δικαιώματα του λαού μας στους Τούρκους, για να κρατήσουν σε συνοχή τη ΝΑ πτέρυγα του ΝΑΤΟ...

Και βεβαίως και άλλες πηγές, όπως είναι ο υδατο-ηλεκτρισμός, ουσιαστικά η αξιοποίηση των πλούσιων υδάτων που έχουμε, λίμνες, ποτάμια που έχει η Ελλάδα, αλλά και η γεωθερμία. Δηλαδή υπάρχουν δυνατότητες ανάπτυξης της Ενέργειας για να λύσεις το πρόβλημα και της εξάρτησης και της φτώχειας και της ακρίβειας, των συνεχών ανατιμήσεων, για να υπάρχει φτηνό ρεύμα».

Μιλάμε για πλήρη εμπλοκή στον πόλεμο

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε και στην εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο, σημειώνοντας: «Το τρίτο κρίσιμο ζήτημα - εκτός από τα άλλα - είναι το ζήτημα του πολέμου και της στάσης απέναντι σε αυτόν με την εμπλοκή της Ελλάδας. Γιατί άλλο ζήτημα είναι να καταδικάσεις τη ρωσική εισβολή, να καταδικάσεις τον θάνατο, την αιματοχυσία που γίνεται, να σταθείς αλληλέγγυος με φάρμακα, αν χρειάζεται ο λαός που υποφέρει - όποιος κι αν είναι αυτός, πριν ο συριακός, οι υπόλοιποι λαοί στη Μέση Ανατολή που είχαν πολέμους, ο γιουγκοσλάβικος πιο πριν, εδώ στο κέντρο της Ευρώπης, τώρα ο ουκρανικός - και είναι άλλο να στέλνεις οπλικά συστήματα. Και δεν είναι μόνο τα Καλάσνικοφ, έχουν γίνει δέκα αποστολές μέχρι στιγμής, όπως καταγγείλαμε επίσημα στη Βουλή, και ο Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Αμυνας, δεν είπε τίποτα για αυτό. Λέει ότι "δεν μπορώ να τα πω δημόσια", πράγματα που είναι δημοσιευμένα και στο site της ουκρανικής πρεσβείας στην Αθήνα, σε εκθέσεις που έχουν δοθεί στο ΝΑΤΟ, στο οποίο συμμετέχουν και οι Τούρκοι, αφού είμαστε σύμμαχοι και τα έχουν στα χέρια τους. Μιλάμε για πλήρη εμπλοκή, εκτός από τους αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων, που έχει στείλει στη Βουλγαρία και σε χώρες περιμετρικά γύρω από την Ουκρανία και τη Ρωσία, στο πλαίσιο της επιθετικής πολιτικής του ΝΑΤΟ για περικύκλωση της Ρωσίας. Αρα, είναι κρίσιμο ζήτημα τι στάση παίρνεις σε όλα αυτά. Γι' αυτό ύστερα ο Μητσοτάκης σού μιλάει για τις αντοχές της οικονομίας, αλλά θέλουμε τον εξοπλισμό αυτό. Γιατί δώσαμε αυτά τα όπλα και θα πάρουμε τώρα τα γερμανικά, τα οποία σαπίζουν εδώ και δέκα χρόνια στα χωράφια της Γερμανίας, τα έχουν παρατημένα. Τα οποία δεν λύνουν το πρόβλημα της υπεράσπισης της άμυνας, της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας και των νησιών του Αιγαίου, αλλά, στην ουσία, πρόκειται για αποδοχή της τούρκικης θέσης του Ερντογάν για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών».

Δεν υπάρχουν σωτήρες

Καταλήγοντας επεσήμανε: «Η συνάντησή μας είναι μια αφορμή να ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση στους χώρους δουλειάς, εδώ στο ΑΧΕΠΑ, φυσικά με επίκεντρο τα ζητήματα της Υγείας. Πρωταρχικό και κύριο είναι πώς θα επιλυθούν ζητήματα, ώστε οι εργαζόμενοι να απολαμβάνουν πραγματικά αυτό που σπούδασαν και αγαπάνε, την επιστήμη τους, την προσφορά τους και ταυτόχρονα να μην τους συμπεριφέρονται ως ζώα, όπως λέγατε, χωρίς προστασία και χωρίς δικαιώματα. Μιλάμε τώρα πλέον για τον 21ο αιώνα και δεν μπορούν να μας γυρίζουν πίσω όχι στις αρχές του 20ού, αλλά και πιο πίσω στον 19ο αιώνα και στον Μεσαίωνα. Για μας ο πραγματικός ιός, το λέμε, το κάναμε και σύνθημα, είναι ο καπιταλισμός, είναι αυτό το σύστημα, αυτή η κοινωνική οργάνωση.

Εμείς θεωρούμε ότι αυτά τα ζητήματα, τα οποία παλεύουμε και μέσα στη Βουλή και στους αγώνες, πρέπει να γίνουν αντικείμενο πάλης των ίδιων των εργαζομένων, να αυξηθεί η ενότητα των εργαζομένων μέσα στο κίνημα, στους αγώνες, μέσα στους χώρους δουλειάς, χωρίς να τα αναθέτουμε σε κάποιους "σωτήρες", όποιοι κι αν είναι αυτοί. Είτε είναι ο Μητσοτάκης για κάποιους είτε είναι ο Τσίπρας είτε είναι ο Ανδρουλάκης είτε είναι άλλοι. Εγώ θα σας έλεγα ακόμα και ο Κουτσούμπας. Δεν υπάρχουν σωτήρες. Εμείς ως ΚΚΕ δεν θέλουμε να μας αναθέτετε δουλειά για να προωθούμε. Φυσικά, αυτό πρέπει να το κάνει από μόνο του το κάθε κόμμα, ο κάθε βουλευτής. Γι' αυτό εκλέγεται, γι' αυτό παλεύει, γι' αυτό έχει δημόσιο λόγο και αυτό απαιτεί ο κόσμος. Ομως διά της αναθέσεως δεν θα επιλυθεί το πρόβλημα της πραγματικής λαϊκής εξουσίας, το να είναι δηλαδή ο λαός μας πραγματικά κυρίαρχος στον τόπο του και στην ιδιοκτησία του πλούτου που παράγει και να απολαμβάνει όλα αυτά που μπορεί να δώσει η σημερινή εποχή με την ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας. Αυτό είναι καθήκον και υπόθεση όλων μας.

Σ' αυτόν τον αγώνα σάς καλούμε σε συμπόρευση μέσα στο κίνημα. Φυσικά και στις εκλογές όποτε γίνουν. Ο καθένας να σκεφτεί τι επιλέγει να κάνει. Γιατί οι δικές μας επιλογές είναι αυτές που δημιουργούν αυτές τις αντιλαϊκές πολιτικές, αυτήν την κατάσταση στην Υγεία, σε άλλους τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ