Τετάρτη 15 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Με την κοινή πάλη των λαών ενάντια στα σχέδια των ιμπεριαλιστών

Ανακοίνωση της ΚΝΕ για την 31η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση, που διοργανώνεται στις 7 - 10 Ιούλη στις Νηές Μαγνησίας

Το Μνημείο της ΚΕ του ΚΚΕ στο Τρίκερι
Το Μνημείο της ΚΕ του ΚΚΕ στο Τρίκερι
«Με την κοινή πάλη των λαών ενάντια στα σχέδια των ιμπεριαλιστών. Ετσι γράφεται η Ιστορία!»

Αυτό το σύνθημα θα ακουστεί δυνατά σε όλη τη Θεσσαλία, από νέους από όλη την Ελλάδα, στη φετινή 31ηΑντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ στις Νηές Μαγνησίας. Μια περιοχή που βρίσκεται στο επίκεντρο όλων των σχεδίων εμπλοκής της χώρας μας στις πολεμικές αναμετρήσεις που διεξάγονται και προετοιμάζονται στη γειτονιά μας. Με βάσεις για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ σε Λάρισα, Βόλο, Στεφανοβίκειο, που αξιοποιούνται τόσο για στρατοπέδευση όσο και για την αναχώρηση των δολοφονικών τους ελικοπτέρων και αεροπλάνων. Σε μια περιοχή στην οποία πολλοί από όσους κατοικούν, 100 χρόνια μετά το 1922 και τη Μικρασιατική Καταστροφή, ξέρουν καλά τι θα πει προσφυγιά και τι «ασφάλεια» προσφέρουν οι «σύμμαχοι», ξέρουν ποιος την πληρώνει όταν υπάρχουν μεγάλες αντιθέσεις των ιμπεριαλιστών και πολεμικά σχέδια.

Η νεολαία έχει διαλέξει τη σωστή πλευρά της Ιστορίας!

30 χρόνια οι Αντιιμπεριαλιστικές Κατασκηνώσεις και τα Διήμερα της ΚΝΕ έχουν τη δική τους ξεχωριστή θέση στον αγώνα του λαού μας ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Εχουν βροντοφωνάξει «Εξω το ΝΑΤΟ - Να φύγουν οι βάσεις», έχουν εκφράσει την αλληλεγγύη, την κοινή πάλη των λαών. Από τις κινητοποιήσεις ενάντια στον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία το 1999 και από τη διαδήλωση έξω από τη βάση της Σούδας το 2013, στη φετινή κατασκήνωση, το ίδιο ετήσιο νεολαιίστικο ραντεβού.

***

Από το 29ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ στη Λάρισα
Από το 29ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ στη Λάρισα
Ειδικά τη φετινή χρονιά θα ενώσει όλους αυτούς που:

  • Οργίζονται με την καπιταλιστική κοινωνία, που παράγει διαρκώς νέους πολέμους και αντιπαραθέσεις, νέες συμφορές και κινδύνους για τους λαούς, νέα προσφυγικά κύματα δυστυχισμένων, νέες οικονομικές κρίσεις.
  • Προβληματίζονται για την επέκταση του ιμπεριαλιστικού πολέμου που διεξάγεται στην Ουκρανία, για την εξέλιξη της αντιπαράθεσης των αστικών τάξεων Ελλάδας - Τουρκίας, για την εμπλοκή της χώρας μας μέσα από την πολιτική των κυβερνήσεων, την υπογραφή νέων συμφωνιών, όπως της πρόσφατης Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας.
  • Ενιωσαν περήφανοι με το πανό του ΚΚΕ στην Ακρόπολη, που έστειλε μήνυμα ελπίδας, με τη στάση του ΚΚΕ στη Βουλή απέναντι στους νεοναζί του τάγματος Αζοφ, με την παλικαρίσια στάση των διαδηλωτών στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης!
  • Ψάχνουν διέξοδο από τη σημερινή βαρβαρότητα, που δεν εμπιστεύονται τα σχέδια των ελληνικών κυβερνήσεων, ούτε τη δήθεν ασφάλεια που μας προσφέρουν οι «σύμμαχοι» και η πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ.

Η σωστή πλευρά της Ιστορίας είναι πάντα αυτή της πάλης των λαών. Δεν επιλέγουμε στρατόπεδο ληστών!

Στη σωστή πλευρά είναι όσοι παλεύουν για μια κοινωνία απαλλαγμένη από τις αιτίες που οδηγούν σε πολέμους και προσφυγικά κύματα, φτώχεια και εκμετάλλευση. Είναι η πλευρά των λαών που παλεύουν απέναντι σε όσους θέλουν να εκμεταλλεύονται τον πλούτο που παράγουν, τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας τους, σε όποιο ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο κι αν ανήκουν. Η πιο γνήσια διεθνιστική και ουσιαστική αλληλεγγύη και στον ουκρανικό και στον ρωσικό λαό, στους λαούς της περιοχής μας, είναι η ενίσχυση της κοινής πάλης σε όλες τις χώρες απέναντι στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, απέναντι στις αστικές τάξεις των χωρών τους.


Γι' αυτό και στη φετινή κατασκήνωση θα φιλοξενηθούν οι Γενικοί Γραμματείς 3 Κομμουνιστικών Κομμάτων, του ΚΚ Εργαζομένων Ισπανίας, του ΚΚ Μεξικού και του ΚΚ Τουρκίας, καθώς και αντιπροσωπείες 8 Κομμουνιστικών Νεολαιών από χώρες της Ευρώπης. Ολοι μαζί θα στείλουμε το δικό μας μήνυμα σε όλο τον κόσμο!

***

Η νεολαία και ο λαός μας δεν ανεχόμαστε την πολεμική εμπλοκή της χώρας μας!

Δεν δεχόμαστε να γίνεται η πατρίδα μας ορμητήριο πολέμου για τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στην αντιπαράθεσή τους με τη Ρωσία.

Καταδικάζουμε όλα τα κόμματα που έχουν βάλει το δικό τους λιθαράκι στη μετατροπή της Ελλάδας σε μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική στρατιωτική βάση, με πρώτους τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Απορρίπτουμε τις νέες πολεμικές συμφωνίες και την προετοιμασία μεγαλύτερης συμμετοχής στο ιμπεριαλιστικό σφαγείο.

Παλεύουμε ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, που είναι άδικος και από τις δύο πλευρές!

Δεν τρώμε το παραμύθι ότι η παρουσία των ΝΑΤΟικών προσφέρει ασφάλεια και ανάπτυξη.

Γιατί ο λαός μας βιώνει από πρώτο χέρι τους κινδύνους που δημιουργούνται, όταν βλέπει ασκήσεις εικονικού βομβαρδισμού της Αλεξανδρούπολης από τη Ρωσία, ασκήσεις «απόβασης σε νησί» που διοργανώνει η ΝΑΤΟική Τουρκία με τη συμμετοχή των «συμμάχων» ΗΠΑ.

Γιατί ξέρει ότι το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ δίνουν αέρα στα πανιά της τουρκικής επιθετικότητας.

Γιατί η «ανάπτυξη» που διαφημίζουν ότι θα φέρει η αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου με το ρυπογόνο και πανάκριβο αμερικανικό LNG μεταφράζεται σε πανάκριβες τιμές στην Ενέργεια, σε μαζική ενεργειακή φτώχεια του λαού μας.

Οι λαοί μπορούν να νικήσουν!

Η παραλία στις Νηές Μαγνησίας
Η παραλία στις Νηές Μαγνησίας
Υπάρχει διέξοδος από την καπιταλιστική βαρβαρότητα, ο σοσιαλισμός!

Ο καπιταλισμός μετατρέπει τις σημερινές πλουτοπαραγωγικές δυνατότητες των χωρών σε αιτία δυστυχίας, πολέμου, ξεριζωμού. Ο σοσιαλισμός μπορεί να τις αξιοποιήσει για την ευημερία των λαών, για άνοδο του βιοτικού επιπέδου, για να ζει και να εργάζεται η νεολαία όπως της αξίζει στον 21ό αιώνα.

Οι δικές τους αντιθέσεις μετατρέπονται στον δικό μας φόβο όσο μένουμε θεατές των εξελίξεων.

Ο δικός μας αγώνας, η κοινή πάλη με άλλους λαούς και νεολαίες μπορεί να μετατρέψει τις αντιθέσεις τους σε ρήγματα ελπίδας, προοπτικής, που θα γκρεμίσουν τα σχέδιά τους!

Στην Ελλάδα υπάρχει ΚΚΕ και ΚΝΕ, εργατικό - λαϊκό κίνημα, που δεν θα επιτρέψει σιγή νεκροταφείου στο έγκλημα που εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας!

***

Οι λαοί θα νικήσουν!

Ραντεβού στην 31η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ!

  • Στέλνουμε μαζικό, αντιιμπεριαλιστικό - αντιπολεμικό μήνυμα αλληλεγγύης και κοινής πάλης των λαών.
  • Εμπνεόμαστε - διδασκόμαστε από τις λαμπρές σελίδες της ηρωικής ιστορίας της ταξικής πάλης που γράφτηκαν στο Τρίκερι.
  • Ενώνουμε τη φωνή μας με τους χιλιάδες φοιτητές που ανέδειξαν την «Πανσπουδαστική» 1η δύναμη και έδωσαν μήνυμα ελπίδας και δύναμης για τις μάχες που έχουμε μπροστά μας.
Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:
  • Ανακοίνωση της ΚΝΕ για την 31η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση στις Νηές Μαγνησίας
  • Ανταπόκριση από το φοιτητικό φεστιβάλ των Τομεακών Οργανώσεων ΠΑΔΑ και ΑΣΠΑΙΤΕ της ΚΝΕ
  • Ρεπορτάζ από το 12ο Διήμερο της ΚΝΕ στη Γερμανία. Αποσπάσματα από την ομιλία του Νίκου Αμπατιέλου, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ
  • Κινητοποιήσεις φοιτητικών συλλόγων ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία και στον νέο νόμο - πλαίσιο
Παιδική κατασκήνωση των φίλων του «κόκκινου Αερόστατου»

Μαζί με την ΚΝΕ, στις Νηές Μαγνησίας, στις 7 - 10 Ιούλη θα πραγματοποιηθεί και η παιδική κατασκήνωση των φίλων του «κόκκινου Αερόστατου».

Το πλούσιο πρόγραμμα της παιδικής κατασκήνωσης θα περιλαμβάνει και φέτος πολλές δραστηριότητες: Επισκέψεις στην πόλη του Βόλου, μπάνιο και παιχνίδια στη θάλασσα, τουρνουά και άλλα αθλήματα, κυνήγι κρυμμένου θησαυρού και escape room, καλλιτεχνική παράσταση, πάρτι, διαγωνισμό τραγουδιού, ξεκούραση στις μεγάλες σκηνές.

Συμπόρευση με το ΚΚΕ για το πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων

Πραγματοποιήθηκε με πλούσιο πρόγραμμα το διήμερο Φεστιβάλ των Τομεακών Οργανώσεων ΠαΔΑ - ΑΣΠΑΙΤΕ της ΚΝΕ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι διήμερες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ των ΤΟ ΠαΔΑ - ΑΣΠΑΙΤΕ της ΚΝΕ. Το πρόγραμμα περιλάμβανε μεταξύ άλλων μία ενδιαφέρουσα εκδήλωση - συζήτηση για τα επαγγελματικά δικαιώματα και την εργασιακή προοπτική των αποφοίτων του ΠαΔΑ, έκθεση με θέμα «Το πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών μας», γκράφιτι ενάντια στον πόλεμο, βιβλιοπωλείο, τουρνουά, συναυλίες και στιγμές διασκέδασης.

Στη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση που έγινε τη δεύτερη μέρα, χαιρετισμό απηύθυνε η Εύα Νικολινάκου, Γραμματέας του ΤΣ ΣΕΥΠ - ΣΔΟΚΕ - ΣΕΤΠ του ΠαΔΑ της ΚΝΕ. Η κεντρική ομιλία έγινε από την Ιουλία Χρονοπούλου, Γραμματέα της ΤΕ Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων του ΚΚΕ.

Η ομιλήτρια αναφέρθηκε στις εξελίξεις γύρω από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, την ένταση της τουρκικής επιθετικότητας, σημειώνοντας: «Είμαστε αντιμέτωποι με σύνθετες εξελίξεις, με προβλήματα μεγάλα που δημιουργούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο στη δύσκολη καθημερινότητα για την πλειοψηφία του λαού μας. Οι εξελίξεις με την ακρίβεια, τα Ελληνοτουρκικά, η εμπλοκή της χώρας μας όλο και περισσότερο στους επικίνδυνους σχεδιασμούς επιβεβαιώνουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή λύση στα πλαίσια αυτού του συστήματος», τόνισε και αναφέρθηκε στον νέο νόμο - πλαίσιο, ως ένα ακόμα κομμάτι στο παζλ των αντιδραστικών αλλαγών που διαμορφώνεται χρόνια τώρα απ' όλες τις κυβερνήσεις προωθώντας τη στρατηγική της ΕΕ και προσθέτοντας πως «το δήθεν σύγχρονο πανεπιστήμιό τους το έχουμε ζήσει, οι φοιτητές του ΠαΔΑ έχουν πείρα από τις τόσες αλλαγές που έχουν γίνει στα πρώην ΤΕΙ, με την κατάσταση όμως να παραμένει ίδια». Κάλεσε τους φοιτητές να αξιοποιήσουν την πείρα από τις εξελίξεις στο ΠαΔΑ, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:


«Οι φοιτητές γίνονται "πειραματόζωα" στους σχεδιασμούς για τον χάρτη των ΑΕΙ. Οι συνεχόμενες αλλαγές, οι νέες δηλώσεις για νέο γύρο συγχωνεύσεων και κλεισίματος τμημάτων (όπως τα δύο Τμήματα της Σχολής Επιστήμης Τροφίμων) δείχνουν ότι οι κυβερνήσεις δεν νοιάζονται για τα πτυχία και τις σπουδές των νέων. Επαναφέρουν τα τριετή - συζήτηση που έχει ανοίξει και για τη Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού.

Διαμορφώνονται ελλιπέστατοι κρατικοί προϋπολογισμοί, με τα ιδρύματα να καλούνται να αναζητήσουν τα ίδια πόρους από την αγορά, χορηγίες και χρηματοδοτήσεις. Ολα αυτά οδηγούν στην απουσία φοιτητικής μέριμνας, σε τραγικές ελλείψεις υποδομών και εργαστηριακών εξοπλισμών. Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής αυτές οι συνέπειες είναι ακόμη πιο έντονες: Είναι σε πολλούς φοιτητές γνωστή η τεράστια ουρά στη σίτιση στο εστιατόριο της Π2, καθώς ο χώρος είναι πολύ μικρός και οι εργαζόμενοι πολύ λίγοι για να σιτιστούν όλοι οι φοιτητές της σχολής, τα εργαστήρια που δεν γίνονται πλέον ως εργαστήρια αλλά ως θεωρίες γιατί δεν υπάρχουν οι υποδομές και το εκπαιδευτικό προσωπικό.

Τα κενά σε θέσεις μελών ΔΕΠ διογκώνονται, όχι μόνο δεν καλύπτονται αλλά δεν αναπληρώνονται ούτε οι συνταξιοδοτήσεις. Ετσι έχουμε φτάσει σε αυτό το τραγικό σημείο το Τμήμα Εργοθεραπείας του ΠαΔΑ να έχει μόνο 3 μόνιμα μέλη ΔΕΠ, το Τμήμα Φωτογραφίας 6, η Κοινωνική Εργασία 8! Η "λάντζα" βγαίνει από συμβασιούχους διδάσκοντες και ακαδημαϊκούς υπότροφους. Επεκτείνονται οι "ελαστικές" σχέσεις εργασίας. Και φτάνουμε στο σημείο το αν θα διδαχθεί ένα μάθημα να κρίνεται από τα ταμειακά διαθέσιμα από τις επιχειρηματικές δράσεις του ιδρύματος για να προσλάβει συμβασιούχους.

Το "δωρεάν" πανεπιστήμιο έχει φοιτητές που ακριβοπληρώνουν όχι μόνο ενοίκια, αφού στο ΠαΔΑ - το 2ο μεγαλύτερο ΑΕΙ της Αττικής - δεν υπάρχει εστία, αλλά και εργαστηριακό εξοπλισμό, σημειώσεις, "φακέλους μαθημάτων". Τα δίδακτρα είναι πανταχού παρόντα σχεδόν σε όλα τα μεταπτυχιακά. Η αρχή στον προπτυχιακό κύκλο έγινε με τα ξενόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα, η διοίκηση του ΠαΔΑ σε ΣΔΟΚΕ και Μηχανικούς έχει ήδη αποφασίσει για ξενόγλωσσα προπτυχιακά με δίδακτρα και τρέχει να προλάβει φοιτητές - πελάτες απ' το εξωτερικό. Ξεφυτρώνουν όμως όλο και περισσότερα προγράμματα και σεμινάρια κατάρτισης με δίδακτρα, με τα Κέντρα Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης να αποτελούν πλέον βασικές μονάδες των πανεπιστημίων. Για παράδειγμα, στο ΚΕΔΙΒΙΜ του ΠαΔΑ υπάρχει σεμινάριο για τις επιπλοκές που μπορεί να συναντήσει ο απόφοιτος νοσηλευτής κατά τη διάρκεια αιμοληψίας σε ασθενείς με αντιπηκτική αγωγή, πράγμα το οποίο ο φοιτητής Νοσηλευτικής δεν το διδάσκεται υποχρεωτικά στον προπτυχιακό κύκλο σπουδών».

Η νεολαία να διεκδικήσει τα δικαιώματά της απέναντι σε αυτούς που της τα στερούν

Οπως τόνισε, μεταξύ άλλων, «απέναντι στο σημερινό πανεπιστήμιο που συνεχώς προσαρμόζεται στις ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας, που σταθερά λειτουργεί αναπαράγοντας την κυρίαρχη ιδεολογία, που ευθύνεται για την αβεβαιότητα της εργασιακής προοπτικής, η νεολαία μπορεί να διεκδικήσει τα δικαιώματά της, βλέποντας ποιοι και γιατί της τα στερούν, κατανοώντας το πώς και με ποιους μπορεί να τα κατακτήσει. Το πανεπιστήμιο που έχουμε ανάγκη σήμερα είναι το πανεπιστήμιο της σοσιαλιστικής κοινωνίας.

Γι' αυτόν τον σκοπό απευθυνόμαστε σε όλους εσάς. Που μέσα στην πανδημία σάς στέρησαν την ουσιαστική μόρφωση και εκπαίδευση. Που με το άνοιγμα των σχολών κληθήκατε και καλείστε διαρκώς να βάλετε βαθιά το χέρι στην τσέπη για σίτιση, στέγαση και ό,τι σχετίζεται με τη φοιτητική μέριμνα, αφού οι σπουδές μεταφράζονται σε ατομική ευθύνη των οικογενειών σας για απόκτηση σειράς προσόντων, προσδοκώντας να εξασφαλίσετε ένα καλύτερο μέλλον. Που προβληματίζεστε για την επόμενη μέρα μετά το πτυχίο».

«Ολους εσάς, σας καλούμε να παρακολουθήσετε την πρόταση του ΚΚΕ. Αλλά πάνω απ' όλα να συμπορευτείτε με το Κόμμα στον αγώνα για να λάβει σάρκα και οστά το πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων της εποχής μας. Γι' αυτόν τον σκοπό επιδιώκουμε να συζητήσουμε ακόμα πιο πλατιά το επόμενο διάστημα τις προτάσεις μας», τόνισε, υπογραμμίζοντας πως η συζήτηση αυτή δεν αποσπάται στιγμή από τη δράση των φοιτητικών συλλόγων, των εργαζομένων στα ΑΕΙ, των πανεπιστημιακών απέναντι στις συνεχόμενες νομοθετικές επιλογές της κυβέρνησης, απέναντι στις προκλήσεις μέτρων που έχουν ψηφιστεί.

Σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα

Την Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25 Ιούνη στα γρασίδια της Φιλοσοφικής του ΑΠΘ πραγματοποιείται το φοιτητικό φεστιβάλ της ΠΟ Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ.

Σε έναν γνώριμο χώρο για όλους τους φοιτητές της πόλης, με πλούσιο πρόγραμμα συζητήσεων - εκδηλώσεων, εκθέσεων, θεματικών γωνιών και συναυλιών, αποτελεί μια μεγάλη γιορτή της νεολαίας!

Το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.

***

Την Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25 Ιούνη στον Μόλο Αγίου Νικολάου, θα πραγματοποιηθεί το φετινό Φοιτητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ στην Πάτρα.

Το πρόγραμμα ξεκινά και τις δύο μέρες στις 8 μ.μ. και περιλαμβάνει:

Παρασκευή 24 Ιούνη:

  • Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Πανσπουδαστική ΚΣ - Πρώτη δύναμη. Η επόμενη μέρα για το φοιτητικό κίνημα. Οι αγώνες ενάντια στο νέο νόμο - πλαίσιο και την πανεπιστημιακή αστυνομία». Θα μιλήσει ο Θοδωρής Κωτσαντής, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, ενώ θα συμμετέχουν πρόεδροι φοιτητικών συλλόγων και καθηγητές του Πανεπιστημίου Πατρών.
  • Συναυλία με φοιτητικά συγκροτήματα.

Σάββατο 25 Ιούνη:

  • Πολιτική συγκέντρωση με ομιλία του Στάθη Κεντρή, μέλους του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέα του ΣΠ Δυτικής Ελλάδας.
  • Συναυλίες με το συγκρότημα «Κοινοί Θνητοί» και τον «DASON».
  • Λαϊκό, νησιώτικο γλέντι.
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΕΙ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου στις 17 - 18 Ιούνη

Μεγάλη πολιτική συγκέντρωση στις 18 Ιούνη - Θα μιλήσει ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ

Με σύνθημα «Με το ΚΚΕ στη σωστή πλευρά της Ιστορίας! Για τον σοσιαλισμό!» πραγματοποιείται την Παρασκευή 17 και το Σάββατο 18 Ιούνη το Φεστιβάλ ΑΕΙ της ΚΝΕ στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου. Το Σάββατο, στη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση θα μιλήσει ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ. Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Παρασκευή 17 Ιούνη

19.30 Φοιτητικά συγκροτήματα

20.30 Εκδήλωση - συζήτηση «Πανσπουδαστική 1η δύναμη. Η επόμενη μέρα για το φοιτητικό κίνημα. Οι αγώνες ενάντια στον νέο νόμο - πλαίσιο και την πανεπιστημιακή αστυνομία». Θα μιλήσουν: Παντελής Αρζόγλου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, και Αφροδίτη Κτενά, ΔΕΠ, μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ.

21.30 Hip Hop live με τον Raibo και τους Rhyme Riot

22.15 Stand up comedy με τον Αριστοτέλη Ρήγα

23.00 Συναυλία με τον Δημήτρη Μυστακίδη

01.00 Νησιώτικο γλέντι

Σάββατο 18 Ιούνη

19.30 Φοιτητικά συγκροτήματα

21.00 Μεγάλη πολιτική συγκέντρωση. Θα μιλήσει ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ

22.00 Συναυλία με τον Μίλτο Πασχαλίδη

00.30 Λαϊκό γλέντι

Στον χώρο του φεστιβάλ θα λειτουργούν: Εκθεση βιβλίου με εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής», θεματικές εκθέσεις, τουρνουά σκακιού, quiz ερωτήσεων, αθλητικές δραστηριότητες.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΟΜΕΑΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ - ΚΛΑΔΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Στις 24 - 25 Ιούνη στα Λιπάσματα Δραπετσώνας

Μεγάλη πολιτική συγκέντρωση τη δεύτερη μέρα, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Με σύνθημα «Με το ΚΚΕ στη σωστή πλευρά της Ιστορίας! Για τον σοσιαλισμό!» και πλούσιο πρόγραμμα που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, συζητήσεις, συναυλίες, εκθέσεις, αφιερώματα και μια μεγάλη πολιτική συγκέντρωση με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, προετοιμάζεται το Φεστιβάλ που διοργανώνουν η ΤΟ Πειραιά και οι κλαδικές Οργανώσεις Αττικής της ΚΝΕ στα Λιπάσματα Δραπετσώνας, την Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25 Ιούνη.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την Παρασκευή συζήτηση για μαθητές, με τίτλο «Με τη δύναμη της γνώσης γνωρίζουμε τον κόσμο... με τη δύναμη της οργάνωσης τον αλλάζουμε», συζήτηση με θέμα: «Οι μεγάλοι αγώνες του σήμερα, πυξίδα της νεολαίας στην πάλη για ζωή και δουλειά με δικαιώματα», καθώς και συναυλίες και stand up comedy.

Το Σάββατο στις 20.30 θα γίνει μεγάλη πολιτική συγκέντρωση με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. Θα ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα στον Νίκο Καββαδία, καθώς και συναυλία και γλέντι.

Στον χώρο του Φεστιβάλ θα λειτουργούν: Μαθητικό Στέκι και έκθεση με θέμα «Μια σωστή πλευρά έχει η Ιστορία», Εργατικό Στέκι και έκθεση, Στέκι της ΤΟ Κατάρτισης της ΚΝΕ, έκθεση με θέμα «Μια αναδρομή στις αντιιμπεριαλιστικές κατασκηνώσεις της ΚΝΕ», βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής», χώρος του «ΤΡΑΒΕΡΣΟ» (θα πραγματοποιηθούν τουρνουά σκακιού, σεμινάριο ρομποτικής και άλλες δραστηριότητες), χώρος κατά των ναρκωτικών, χώρος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου, γωνιά του «κόκκινου Αερόστατου».

Πλούσιο το 12ο Διήμερο εκδηλώσεων της ΚΝΕ στη Γερμανία

Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου έγιναν το Σαββατοκύριακο οι εκδηλώσεις του 12ου Διημέρου της ΚΝΕ στη Γερμανία, στη Friedrichroda, κοντά στην Ερφούρτη, με σύνθημα «Ελπίδα η πάλη των λαών! Ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την καπιταλιστική βαρβαρότητα. Για τον σοσιαλισμό!» και ομιλητή στην κεντρική πολιτική του εκδήλωση τον Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκο Αμπατιέλο.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, το μεσημέρι του Σαββάτου έγινε βιβλιοπαρουσίαση - συζήτηση πάνω στη συλλογή κειμένων του Λένιν «Για τον πόλεμο και τη σοσιαλιστική επανάσταση», όπου αναδείχθηκαν τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν από την πείρα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου σχετικά με τη στάση των κομμουνιστών απέναντι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, ενώ συζητήθηκαν και οι σημερινές εξελίξεις.

Ακόμα, οι συμμετέχοντες στο Διήμερο πήραν μέρος σε αθλητικές δραστηριότητες, ξεναγήθηκαν στην έκθεση για τα 80 χρόνια του ΕΛΑΣ, επισκέφθηκαν την έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής» και απόλαυσαν στιγμές χαλάρωσης στον πανέμορφο, καταπράσινο χώρο του Διημέρου.

Ξεχωριστή ήταν και η συμμετοχή των μικρότερων φίλων της ΚΝΕ, για τους οποίους υπήρχε ειδικό πρόγραμμα δραστηριοτήτων με το «κόκκινο Αερόστατο».

Στη γεμάτη ενθουσιασμό κεντρική πολιτική εκδήλωση του Διημέρου, το βράδυ του Σαββάτου, διαβάστηκαν αντιπολεμικά ποιήματα των Γ. Ρίτσου, Ν. Χικμέτ και Μπ. Μπρεχτ. Ακολούθησε χαιρετισμός από τον Αλέξανδρο Ματσίγκο, Γραμματέα της Τομεακής Οργάνωσης Κεντρικής Ευρώπης της ΚΝΕ, ο οποίος σημείωσε ότι το Διήμερο αποτελεί κορύφωση της δραστηριότητας των Οργανώσεων της ΚΝΕ στη Γερμανία τους τελευταίους μήνες, από την οποία βγαίνουν πιο δυνατές, ενώ ευχαρίστησε τις ξένες αντιπροσωπείες και όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίησή του. Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης η Selma Kleinau εκ μέρους της Σοσιαλιστικής Γερμανικής Εργατικής Νεολαίας (SDAJ) και ο Onur Aslan εκ μέρους της ΚΝ Τουρκίας. Ακολούθησε η κεντρική ομιλία από τον Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ Νίκο Αμπατιέλο (παραθέτουμε αποσπάσματα παρακάτω), ενώ το πρόγραμμα του Σαββάτου έκλεισε με λαϊκό γλέντι από συγκρότημα Ελλήνων μεταναστών από το Οφενμπαχ.


Την Κυριακή οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν το ναζιστικό κολαστήριο του Μπούχενβαλντ, τις πύλες του οποίου, μεταξύ 1937 - 1945 που λειτουργούσε, πέρασαν 250.000 κρατούμενοι, με τους 56.000 να μη βγαίνουν ποτέ ζωντανοί. Στην ξενάγηση στον χώρο του στρατοπέδου συγκέντρωσης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή μπροστά στην τιμητική πλακέτα που τοποθετήθηκε από το κράτος της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας (ΓΛΔ) για να τιμήσει τον ηρωικό ηγέτη του ΚΚ Γερμανίας, Ερνστ Τέλμαν, ο οποίος εκτελέστηκε στο Μπούχενβαλντ στις 18/8/1944. Λουλούδια στο σημείο κατέθεσε ο Ν. Αμπατιέλος. Οι εκδηλώσεις του Διημέρου ολοκληρώθηκαν με την αναμνηστική φωτογραφία με υψωμένες τις γροθιές μπροστά στο επιβλητικό μνημείο, που κατασκευάστηκε επίσης επί ΓΛΔ, για να συμβολίσει τον όρκο που έδωσαν οι επιζήσαντες κρατούμενοι κατά την απελευθέρωσή τους, και το οποίο είναι ορατό από όλα τα σημεία της κοντινής πόλης της Βαϊμάρης.

  • Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Γερμανία ο Ν. Αμπατιέλος, επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, επισκέφτηκε την Παρασκευή το σοβιετικό μνημείο στο Treptower Park στο Βερολίνο, όπου κατέθεσε λουλούδια. Στον χώρο του επιβλητικού αυτού μνημείου βρίσκονται θαμμένοι πάνω από 5.000 Σοβιετικοί στρατιώτες που έπεσαν στις μάχες για την απελευθέρωση του Βερολίνου και των γύρω περιοχών από τους ναζί.


ΝΙΚΟΣ ΑΜΠΑΤΙΕΛΟΣ
Οποτε αισθάνθηκαν ανάταση οι χιλιάδες νέοι που σπουδάζουν και δουλεύουν στο εξωτερικό, το ΚΚΕ και η ΚΝΕ είχαν βάλει το χέρι τους

Αποσπάσματα από την ομιλία του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ στην κεντρική εκδήλωση

«Αν κάτι ξεχωρίζει από όλο αυτό το διάστημα, είναι η πλήρης κατάρρευση των μύθων τους οποίους καλλιεργούσε το σύστημα για να αποσπά τη στήριξη των νέων ανθρώπων», τόνισε μεταξύ άλλων στην κεντρική ομιλία του ο Νίκος Αμπατιέλος, το βράδυ του Σαββάτου, και συνέχισε:

«Ενας από τους μύθους που κατέρρευσε με πάταγο είναι ότι τα περισσότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η νεολαία στην Ελλάδα, οφείλονται στην ανοργανωσιά που χαρακτηρίζει το ελληνικό κράτος, την ανικανότητα των κυβερνήσεων, ενώ δήθεν έξω όλα "λειτουργούν ρολόι".

Χωρίς να παραβλέπουμε υπαρκτές διαφορές που έχουν να κάνουν με το επίπεδο ανάπτυξης και παραγωγικότητας της κάθε καπιταλιστικής χώρας, αυτό που ζήσαμε στην πανδημία δεν αφήνει περιθώρια αυταπατών.

Αυτό που ζήσαμε είναι η συνολική χρεοκοπία των εμπορευματοποιημένων δημόσιων συστημάτων Υγείας να ανταποκριθούν και να καλύψουν τις ανάγκες στην προστασία της υγείας και της ζωής των λαών όλου του κόσμου.

Στην Ελλάδα τα δημόσια νοσοκομεία κατέρρεαν ενώ ο ιδιωτικός τομέας έκανε "χρυσές δουλειές".

Στη Γερμανία, όπου η λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια έχει προχωρήσει ακόμα περισσότερο, είδαμε νοσοκομεία να κηρύττουν πτώχευση και να κλείνουν την πιο κρίσιμη στιγμή, γιατί μειώθηκαν τα κέρδη τους λόγω της αναβολής χειρουργείων και άλλων πανάκριβων θεραπειών!

Ζήσαμε όμως και την άλλη πλευρά, την πλευρά που αποτελεί και την ελπίδα.

Τέτοια είναι η υπεράνθρωπη μάχη των υγειονομικών, κάνοντας πράξη το σύνθημα "μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό", ο αγώνας τους για δημόσια Υγεία στο ύψος των αναγκών και των δυνατοτήτων, για δουλειά με ανθρώπινους όρους.

Ελπίδα αποτελεί η μεγάλη ισχυροποίηση του ψηφοδελτίου που στηρίζει το ΚΚΕ στις πρώτες μετά την πανδημία εκλογές της Ενωσης των Νοσοκομειακών Γιατρών της πρωτεύουσας, αλλά και στο Συνέδριο της Πανελλαδικής τους Ομοσπονδίας.

Και βέβαια, δεν μπορούμε παρά να χαιρετίσουμε την απεργία των υγειονομικών στα 6 πανεπιστημιακά νοσοκομεία του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας.

Αυτές οι μάχες, στις τόσο κρίσιμες για τους λαούς στιγμές, φωτίζουν τον δρόμο, διαμορφώνουν πιο σημαντικές προϋποθέσεις για την πάλη από ό,τι μπορεί να φαίνονται με γυμνό μάτι.

Ζήσαμε, επίσης, την επιλεκτική ανικανότητα του αστικού κράτους σε κάθε χώρα να προστατεύσει την ανθρώπινη ζωή, τη λαϊκή περιουσία, τον φυσικό πλούτο από τα φυσικά φαινόμενα.

Το είδαμε στις καταστροφικές πυρκαγιές το περσινό καλοκαίρι στη Βόρεια Εύβοια και την Αττική, ενώ για φέτος τα "όργανα" έχουν αρχίσει από πολύ νωρίτερα.

Την ίδια περίοδο, όμως, εκατοντάδες νεκρούς και ανυπολόγιστες καταστροφές μετρούσαμε και από τις πλημμύρες σε πιο προηγμένες καπιταλιστικά χώρες, στη Γερμανία, στο Βέλγιο και την Ολλανδία.

Η αιτία παντού κοινή: Η εμπορευματοποίηση της Γης, η υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας και η λογική κόστους - οφέλους, που κάνει τα προστατευτικά έργα "μη επιλέξιμα" αφού δεν αποδίδουν το επιθυμητό κέρδος.

Είναι άλλωστε επίσημα διατυπωμένη κατεύθυνση της ΕΕ ότι, όσον αφορά τις περιουσίες των φτωχών, είναι προτιμότερο να τις αποζημιώνει - και άμα και όταν αυτό γίνεται - παρά να τις προστατεύει...

Το ίδιο, όμως, αστικό κράτος που σε τέτοιες περιπτώσεις φαντάζει ανίκανο, είναι πολύ ικανό σε άλλες περιπτώσεις και για άλλους σκοπούς.

Το είδαμε αυτό στον απεργιακό αγώνα των λιμενεργατών της COSCO στον Πειραιά, όπου οι ίδιοι μηχανισμοί που δεν μπόρεσαν να στείλουν κάποιον να ρυθμίσει την κατάσταση στην Αττική Οδό, με αποτέλεσμα να παραλύσουν τα πάντα με λίγο χιόνι, μόνο τα πρόσφατα αγορασμένα "Ραφάλ" δεν έστειλαν για να τρομοκρατήσουν τους απεργούς, μάταια φυσικά.

Αλλά και στο Βερολίνο, οι αστυνομικές δυνάμεις ήταν "απίκο" για να υλοποιήσουν την απαράδεκτη απόφαση της αστυνομικής διεύθυνσης, ανήμερα της επετείου της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, να απαγορευτεί η χρήση της κόκκινης σημαίας με το σφυροδρέπανο. Της κόκκινης σημαίας που το χρώμα της το έχει πάρει από το αίμα εκατομμυρίων επαναστατών - κομμουνιστών όλου του κόσμου εδώ και πάνω από έναν αιώνα.

Ηταν χρέος μας προς όλους εκείνους που πάλεψαν και έπεσαν για να νικήσει η ζωή, οι δυνάμεις του ΚΚΕ, μαζί με τους συντρόφους μας από το ΚΚ Τουρκίας, να σπάσουν στην πράξη αυτή την απαγόρευση και με τις σημαίες ψηλά να καταθέσουν λουλούδια στο σοβιετικό μνημείο του Treptower Park».

Μόνο το ΚΚΕ έχει ρεαλιστική πρόταση διεξόδου από αυτή την αποκρουστική «κανονικότητα»

Στη συνέχεια ο Ν. Αμπατιέλος αναφέρθηκε αναλυτικά στο θέμα του ιμπεριαλιστικού πολέμου που κλιμακώνεται, αλλά και στη συζήτηση περί εκλογών, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

«Στο ερώτημα ποιος μπορεί πραγματικά να εκφράσει τον θυμό μιας γενιάς για αυτά που ζει, η απάντηση είναι και πάλι "μόνο το ΚΚΕ". Γιατί αποκαλύπτει και στοχεύει τον πραγματικό ένοχο για αυτή την κατάσταση, το σύστημα που γεννά τη βαρβαρότητα και δεν μας αφήνει "να αναπνεύσουμε".

Γιατί αναδεικνύει ότι αυτή ακριβώς είναι η "κανονικότητά" του και δεν υπάρχει άλλη.

Οτι είναι αυτή ακριβώς η "κανονικότητα" που αποδεικνύει πως το σύστημα δεν είναι "άτρωτο", ενώ όλοι οι υπόλοιποι πασχίζουν να του δώσουν περισσότερο χρόνο, να το αθωώσουν, υποστηρίζοντας ότι δεν φταίει το ίδιο, αλλά οι διάφορες "στρεβλώσεις" του ή οι "ατυχείς συγκυρίες".

Μόνο το ΚΚΕ έχει ρεαλιστική πρόταση διεξόδου από αυτή την αποκρουστική "κανονικότητα", ενώ όλοι οι άλλοι έχουν μόνο προτάσεις διαχείρισης και διαιώνισής της, που ελάχιστα διαφέρουν η μία από την άλλη.

Μόνο το ΚΚΕ μπορεί να εκφράσει την οργή των νέων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα και όχι αυτοί που αναμασούν μια δεκαετία τώρα τις ίδιες και τις ίδιες ξεφτισμένες φράσεις για brain drain και brain gain.

Μόνο το ΚΚΕ μπορεί να εκφράσει την αντίθεση της μεγάλης πλειοψηφίας της νεολαίας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή της χώρας μας, την όλο και πιο αρνητική γνώμη για τον ρόλο του ΝΑΤΟ, που καταγράφεται σε κάθε έρευνα και όχι, φυσικά, οι διάφοροι "δεδομένοι" και "προβλέψιμοι" σύμμαχοι.

Από τις υψωμένες γροθιές με τα γαρύφαλλα στην ιστορική συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς του 2020, μέχρι τα 17.000 κόκκινα γαρύφαλλα της "Πανσπουδαστικής" που έβγαλαν οι φοιτητικές κάλπες πριν λίγες μέρες, το ίδιο κόκκινο νήμα συνδέει τα γεγονότα: Οποτε χαμογελάσαμε τα τελευταία χρόνια, όποτε αισθάνθηκαν ανάταση και οι χιλιάδες νέοι που σπουδάζουν και δουλεύουν στο εξωτερικό, το ΚΚΕ και η ΚΝΕ είχαν βάλει το χέρι τους. (...)

Αν κάτι συνεπάγονται οι ιδιαιτερότητες και οι δυσκολίες, αυτό είναι μόνο η ακόμα μεγαλύτερη σημασία που έχει η ύπαρξη και η μαζικοποίηση των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Γι' αυτό και όσοι ακόμα το σκέφτεστε να κάνετε το βήμα, δεν πρέπει να το καθυστερείτε άλλο.

Ο ηρωικός ηγέτης του ΚΚ Γερμανίας, Ερνστ Τέλμαν, τον οποίο θα τιμήσουμε στην επίσκεψή μας στο κολαστήριο του Μπούχενβαλντ, έγραφε στο κείμενό του για τα διδάγματα της εξέγερσης του Αμβούργου το 1923:

"Η κατάκτηση της εξουσίας του προλεταριάτου δεν είναι μονόπρακτο έργο. Δεν περιορίζεται μόνο στον στρατιωτικό αγώνα εναντίον των στρατευμάτων της αστικής τάξης, αλλά πρέπει να προετοιμαστεί με μακρόχρονη δουλειά του Κομμουνιστικού Κόμματος και ολόκληρου του προλεταριάτου. Οι μελλοντικοί νικητές επί της αστικής τάξης πρέπει να διαπαιδαγωγηθούν, να προετοιμαστούν, να οργανωθούν μέσα σε αμέτρητους επιμέρους αγώνες. Εδώ βρίσκεται το βασικό μας καθήκον αυτήν την περίοδο".

Ελάτε, λοιπόν, μαζί μας, γιατί έχουμε μπροστά μας πολλά να μάθουμε, έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε και αμέτρητους αγώνες να δώσουμε. Εχουμε, όμως, και μια ολόκληρη ζωή που πρέπει να κερδίσουμε! Με το ΚΚΕ μπροστά! Θα τα καταφέρουμε!».

Ανακοινώθηκαν 8.586 μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών

Η πραγματοποίηση 8.586 νέων μόνιμων διορισμών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση ανακοινώθηκε χτες. Σημειώνεται πως τη φετινή σχολική χρονιά τα σχολεία λειτούργησαν με πάνω από 50.000 συμβασιούχους.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΠΘ
Παράσταση διαμαρτυρίας για το ζήτημα του ναρκεμπορίου στην Πανεπιστημιούπολη

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Πρυτανεία του ιδρύματος πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι φοιτητικοί σύλλογοι του ΑΠΘ, απαιτώντας μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου διακίνησης ναρκωτικών εντός του χώρου του Πανεπιστημίου.

Με το σύνθημα «Εξω από το κάμπους τα ναρκωτικά, οι φοιτητές παλεύουμε για μόρφωση - δουλειά» οι φοιτητές απαίτησαν άμεσα μέτρα για να απομακρυνθούν από τον χώρο του πανεπιστημίου οι ναρκέμποροι που εδώ και χρόνια διακινούν ναρκωτικά εντός του campus του ΑΠΘ.

Επίσης, κατήγγειλαν την υποκριτική στάση του υπουργείου Παιδείας, της κυβέρνησης και των πρυτανικών αρχών, καθώς, όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο Κώστας Πυρπασόπουλος, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Φυσικού του ΑΠΘ, την ίδια ώρα που με πρόσχημα τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του Πανεπιστημίου έχουν στρατοπεδεύσει για 1,5 μήνα ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας στο ΑΠΘ, λίγα βήματα παρακάτω, «δεν μπορείς να περπατήσεις την πλατεία Χημείου χωρίς να σε ρωτήσουν οι ναρκέμποροι εάν θέλεις να αγοράσεις ναρκωτικά», κατάσταση που, όπως πρόσθεσε, επικρατεί εδώ και χρόνια. Αντίθετα, σημείωσε πως οι δυνάμεις της αστυνομίας δεν βρίσκονται εκεί για την προστασία των φοιτητών και παρά το γεγονός ότι «ευαγγελίζονται την ασφάλεια», προχώρησαν πρόσφατα σε ρίψεις χημικών μέσα στη βιβλιοθήκη του ΑΠΘ και στη Σχολή Θετικών Επιστημών ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη μαθήματα.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι του ΑΠΘ καλούν την Παρασκευή 17 Ιούνη, στις 7 μ.μ., σε κοινή εκδήλωση με τον ΕΣΔΕΠ - ΑΠΘ με θέμα το νέο νόμο - πλαίσιο. Θα ακολουθήσει στις 9 μ.μ. συναυλία ενάντια στην καταστολή και τον νέο νόμο - πλαίσιο.

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ
Διεκδικούν το δικαίωμα των φοιτητών στη δωρεάν σίτιση

Μήνυμα καταδίκης της προσπάθειας περικοπής του δικαιώματος στη δωρεάν σίτιση χιλιάδων φοιτητών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης έστειλαν με τις κινητοποιήσεις τους οι φοιτητικοί σύλλογοι του ιδρύματος.

Συγκεκριμένα, την προηγούμενη βδομάδα οι φοιτητές ενημερώθηκαν πως στις φοιτητικές λέσχες της Ξάνθης, της Κομοτηνής, της Ορεστιάδας και της Αλεξανδρούπολης θα σιτίζονται μόνο όσοι διαθέτουν κάρτα σίτισης!

Τη Δευτέρα, οι φοιτητικοί Σύλλογοι Πολυτεχνικής Ξάνθης, Φιλολογικού στην Κομοτηνή, Μοριακής Βιολογίας, Παιδαγωγικού και Νηπιαγωγών και Εστιών στην Αλεξανδρούπολη και η Επιτροπή Αγώνα φοιτητών Ορεστιάδας βρέθηκαν έξω από τις λέσχες τους, διασφαλίζοντας πως κανένας φοιτητής δεν θα αποκλειστεί από τη δωρεάν σίτιση. Οι κινητοποιήσεις αυτές, παρά την απόφαση του ΔΠΘ για επιβολή καρτών σίτισης, πέτυχαν σε όλη τη Θράκη ούτε ένας φοιτητής να μην αποκλειστεί.

Οι φοιτητές έστειλαν μήνυμα στο υπουργείο και τη διοίκηση του ΔΠΘ πως δεν θα ανεχτούν την περαιτέρω υποχρηματοδότηση των τμημάτων τους και την πολιτική που αντιμετωπίζει τις ανάγκες τους ως κόστος, αλλά θα δυναμώσουν τον αγώνα τους για σπουδές με σύγχρονους όρους και δικαιώματα. Εκαναν ξεκάθαρο πως δεν θα δεχτούν την είσοδο των μεγαλοεργολάβων στη φοιτητική μέριμνα, που με ευθύνη των κυβερνήσεων και του ΔΠΘ κερδοφορούν στις πλάτες τους.

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι του ΔΠΘ κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, με τη σημερινή συγκέντρωση που έχουν προγραμματίσει στις 12 το μεσημέρι στην Πρυτανεία του ΔΠΘ στην Κομοτηνή, ώστε πιο δυναμικά να πιέσουν για να παρθεί οριστικά πίσω η απόφαση για αποκλεισμό φοιτητών από τη δωρεάν σίτιση.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΣΤΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Πρώτη δύναμη αναδείχθηκε η «Πανσπουδαστική ΚΣ» στις εκλογές

Με αυξημένη συμμετοχή πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 9 Ιούνη οι εκλογές στον Σύλλογο Εστιακών Φοιτητών Ρεθύμνου. Συμμετείχαν 98 φοιτητές (από 50 το 2018) και το ψηφοδέλτιο της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» στήριξαν 86 φοιτητές (από 25). Υπήρξαν 7 άκυρα και 5 λευκά.

Η αυξημένη συμμετοχή και η στήριξη του ψηφοδελτίου της «Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας» έδειξαν τη θέληση των εστιακών φοιτητών για δυνάμωμα του Συλλόγου, για Σύλλογο οργανωτή της πάλης κόντρα στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά στις εστίες και στις σπουδές τους, που θα μπαίνει μπροστά στην οργάνωση της πάλης για σύγχρονους όρους σπουδών και ζωής για κάθε φοιτητή.

Το αποτέλεσμα αυτό επιβεβαιώνει τη σημαντική δράση που ανέπτυξε ο Σύλλογος τα τελευταία 4 χρόνια για να διασφαλιστεί το δικαίωμα στη δωρεάν στέγαση ιδιαίτερα μέσα στην περίοδο της πανδημίας που μπλοκαρίστηκε η προσπάθεια να πεταχτούν έξω από τις εστίες δεκάδες εστιακοί, για να δοθούν λύσεις σε οξυμένα προβλήματα τα οποία αφορούσαν τους όρους ζωής μέσα στις εστίες, για να ανεγερθούν νέες φοιτητικές εστίες που θα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες για όλους τους φοιτητές. Ακόμα αναγνωρίστηκαν η πρωτοπόρα δράση του Συλλόγου ενάντια στον νόμο - πλαίσιο, στην πανεπιστημιακή αστυνομία αλλά και η σθεναρή εναντίωση στην πολεμική εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, αγώνας που κορυφώθηκε και με τη μεγάλη συναυλία που πραγματοποίησε ο Σύλλογος το προηγούμενο διάστημα.

Η είσοδος της πανεπιστημιακής αστυνομίας αναβάλλεται ξανά!

Δυναμικές φοιτητικές κινητοποιήσεις και άλλες δράσεις τις προηγούμενες μέρες, ενάντια και στον νέο νόμο - πλαίσιο

Με συγκεντρώσεις στις πύλες του Οικονομικού Πανεπιστημίου, της Πανεπιστημιούπολης και της Πολυτεχνειούπολης το πρωί της Παρασκευής, και μαζική πορεία από το ένα κάμπους στο άλλο, οι φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας, από κοινού με εργαζόμενους, είπαν και πάλι ένα μαζικό «όχι» στην πανεπιστημιακή αστυνομία και στον νέο νόμο - πλαίσιο.

Για άλλη μια φορά συζητιόταν έντονα εκείνες τις μέρες η εγκατάσταση στα ιδρύματα των πρώτων Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ), όπως λέγεται η πανεπιστημιακή αστυνομία, αλλά όπως τόνισαν σε ανακοίνωσή τους μετά τις κινητοποιήσεις οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ»: «Η είσοδος της πανεπιστημιακής αστυνομίας αναβάλλεται ξανά! Συνεχίζουμε τον αγώνα! Κάτω από τη μαζική και αποφασιστική στάση φοιτητών και εργαζομένων, για άλλη μια φορά η είσοδος της ΟΠΠΙ έμεινε στα χαρτιά!». Σημειώνεται ακόμα μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση: «Η κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να εφαρμόσει ένα μέτρο που οι φοιτητές έχουν καταδικάσει με κάθε τρόπο! Το οργανωμένο σχέδιο έντασης της καταστολής και νομιμοποίησης της αστυνομίας μέσα στα Ιδρύματα έπεσε στο κενό. Τα 50 εκατομμύρια να δοθούν ΤΩΡΑ για προσλήψεις καθηγητών, αναβάθμιση των υποδομών και του εργαστηριακού εξοπλισμού, για δωρεάν συγγράμματα, για νέες εστίες, αντί για την πανεπιστημιακή αστυνομία!

Ο αγώνας συνεχίζεται! Για να μην περάσει ο νέος νόμος - πλαίσιο, που κατατέθηκε για άλλη μια φορά μέσα στο καλοκαίρι, για να αποφύγουν τις αντιδράσεις των φοιτητών. Η επίθεση στα πτυχία μας, με την αποσύνδεσή τους από κάθε επαγγελματικό δικαίωμα, η εμπορευματοποίηση της φοιτητικής μέριμνας, η περαιτέρω ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας των Ιδρυμάτων, η υπονόμευση του δικαιώματος των φοιτητών να εκλέγουν τους εκπροσώπους τους και να διεκδικούν το δίκιο τους, θα μείνουν για άλλη μια φορά στα χαρτιά.

Το κάνουμε ξεκάθαρο: Η κυβέρνηση όποτε κι αν επιχειρήσει να βάλει την αστυνομία στα Ιδρύματα θα μας βρει μπροστά της, ακόμα και μέσα στον Ιούλη ή Αύγουστο όπως αφήνει να διαρρεύσει! Δυναμώνουμε τον αγώνα για να σπουδάζουμε δωρεάν και ολοκληρωμένα, για πτυχία με αξία και δουλειά με δικαιώματα!».

Σε άλλες πόλεις

Σε αποκλεισμό της Πρυτανείας, μετά από αποφάσεις των Συλλόγων τους, προχώρησαν την Παρασκευή και φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Η/Υ, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μαθηματικού, Φυσικού, Φαρμακευτικής, Παιδαγωγικού, Φιλολογίας και Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών, ενώ τον αποκλεισμό στήριζε και ο Σύλλογος Σχολής Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Μέσα από τις αποφάσεις τους οι φοιτητές κατήγγειλαν παράλληλα τον νέο νόμο - πλαίσιο, που εντείνει την επιχειρηματική λειτουργία του πανεπιστημίου, σημειώνοντας ότι «αυτό το πανεπιστήμιο έρχεται να προστατέψει η αστυνομία και η ένταση της καταστολής από τη φωνή διεκδίκησης των φοιτητών».

Σε δράσεις ενάντια στην είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας προχώρησαν την Παρασκευή και Φοιτητικοί Σύλλογοι του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Ιατρικής, ΒΕΤ, Φυσικού, Χημικού ΠΤΔΕ), που συγκεντρώθηκαν έξω από την Πρυτανεία και προχώρησαν σε ανακοινώσεις μέσα στα αστικά λεωφορεία που έφταναν στην Πανεπιστημιούπολη. Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι έβαλαν στο στόχαστρό τους και τον νέο αντιδραστικό νόμο - πλαίσιο, που φέρνει τον ευτελισμό των πτυχίων, τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις Τμημάτων και άλλες αντιδραστικές πτυχές.

Σε δράσεις ενάντια στον νέο νόμο - πλαίσιο για τα ΑΕΙ και την πανεπιστημιακή αστυνομία προχώρησε την Παρασκευή και ο Φοιτητικός Σύλλογος Προσχολικής Αγωγής Ρόδου. Αρχικά οι φοιτητές κατέθεσαν στις αρχές του Πανεπιστημίου Αιγαίου το πλαίσιο πάλης τους ενάντια στον νέο νόμο - πλαίσιο, και το ίδιο απόγευμα προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κύπρου, ώστε να γίνει γνωστό και στην τοπική κοινωνία το περιεχόμενο του αγώνα τους.

Επίσης, στην Καβάλα οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Χημικού, Φυσικού, Πληροφορικής και Λογιστικής προχώρησαν σε σύσκεψη συντονισμού στον χώρο της νομαρχίας. Συζήτησαν για τον νέο νόμο - πλαίσιο και εξέφρασαν την καταδίκη τους για την πανεπιστημιακή αστυνομία, τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις Τμημάτων και κάθε σκέψη για πληρωμή συγγραμμάτων, ενώ κατέληξαν σε κάλεσμα για κινητοποίηση στη διοίκηση του Ιδρύματος αύριο Πέμπτη στις 11 π.μ. και εξόρμηση το απόγευμα της ίδιας μέρας, προκειμένου να ενημερώσουν την τοπική κοινωνία για τον νέο νόμο - πλαίσιο.

Στη Λάρισα, σήμερα στις 2.30 μ.μ. στο κεντρικό αμφιθέατρο «Γεώπολις» πραγματοποιείται σύσκεψη συντονισμού των Φοιτητικών Συλλόγων ΣΤΕΦ, Περιβάλλοντος, Εστιών και ΣΔΟ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ