Σάββατο 11 Ιούνη 2022 - Κυριακή 12 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΣΥΣΚΕΨΗ ΠΑΜΕ 18 - 19 ΙΟΥΝΗ 2022
Μέχρι και την τελευταία στιγμή με το κάλεσμα σε κάθε συνδικάτο και χώρο δουλειάς

Στολίζονται και οι γειτονιές της Αττικής που θα υποδεχτούν τις αντιπροσωπείες
Στολίζονται και οι γειτονιές της Αττικής που θα υποδεχτούν τις αντιπροσωπείες
«Στην οργάνωση η δύναμη, στον αγώνα η ελπίδα, όπλο μας η αλληλεγγύη»: Με προμετωπίδα το σύνθημα αυτό, εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις από όλη τη χώρα ετοιμάζονται να πάρουν μέρος στην Πανελλαδική Σύσκεψη του ΠΑΜΕ στις 18 και 19 Ιούνη στη Δραπετσώνα.

Η πλατιά συμμετοχή μετατρέπει τη Σύσκεψη σε σημείο συνάντησης για τα συνδικάτα που βρέθηκαν τα προηγούμενα χρόνια σε κοινή πάλη, που έδωσαν μαζί αγώνες, που ένωσαν τη φωνή τους σε κοινά αιτήματα για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Με παρακαταθήκη τη δράση αυτή, τα συνδικάτα θα μεταφέρουν την πείρα τους και θα συζητήσουν για την κλιμάκωση της πάλης, την ενίσχυση της γραμμής σύγκρουσης με την εργοδοσία, το κράτος και τους επιχειρηματικούς ομίλους. Στο έδαφος αυτό η πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ γίνεται ακόμα πιο σημαντική, καθώς η ακρίβεια τσακίζει το εργατικό εισόδημα, ενώ μια σειρά σωματεία δίνουν τη μάχη για την υπογραφή ΣΣΕ, έχοντας απέναντί τους την κυβέρνηση, την ΕΕ, τη μεγαλοεργοδοσία και τους συνδικαλιστές τους.

Το ΠΑΜΕ, οι συνδικαλιστές και τα σωματεία που οργανώνουν τη Σύσκεψη μεταφέρουν το κάλεσμα για μαζική συμμετοχή μέχρι την τελευταία στιγμή. Με περιοδείες, εξορμήσεις και συσκέψεις, εκδηλώσεις σε χώρους δουλειάς και κλάδους, αναδεικνύουν τη σημασία και το περιεχόμενο της Σύσκεψης, την ανάγκη να αγκαλιαστεί αυτή η πρωτοβουλία από ακόμα περισσότερες δυνάμεις.

Ταυτόχρονα, η προετοιμασία της Σύσκεψης γίνεται για πολλά συνδικάτα παράλληλα με την οργάνωση της πάλης για τους μισθούς και τις ΣΣΕ, προσθέτοντας έτσι νέα πείρα, που θα μεταφερθεί και στις εργασίες του επόμενου Σαββατοκύριακου.

Στο πλαίσιο αυτό είναι σε εξέλιξη η προετοιμασία ενός απεργιακού μπαράζ σε μια σειρά κλάδους, με επίκεντρο τη διεκδίκηση υπογραφής ΣΣΕ. Απέναντι στη λαίλαπα της ακρίβειας που κατατρώει το εισόδημα των εργατικών οικογενειών, στους αντεργατικούς νόμους που επιτρέπουν σε κυβερνήσεις και εργοδοσία να έχουν βάλει «στον πάγο» τις Συμβάσεις και να κρατούν καθηλωμένους τους μισθούς, συνδικαλιστικές οργανώσεις οργανώνουν κινητοποιήσεις με διεκδικήσεις που εστιάζουν σε μέτρα στήριξης του εργατικού εισοδήματος και ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς.

Στις 23 Ιούνη η απεργία στο Φάρμακο

Συζητήσεις σε εργοτάξια για τη Σύσκεψη
Συζητήσεις σε εργοτάξια για τη Σύσκεψη
Απόφαση για απεργία την Πέμπτη 23 Ιούνη έχει πάρει το Συνδικάτο Φαρμάκου - Καλλυντικού Αττικής. Επίσης, το Σάββατο θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας του κλάδου, με θέμα την οργάνωση του αγώνα για τις ΣΣΕ. Στον συγκεκριμένο κλάδο οι εργαζόμενοι από το 2010 δουλεύουν χωρίς κλαδική ΣΣΕ. Οι νέες προσλήψεις γίνονται με πολύ χαμηλότερους μισθούς, οι όροι δουλειάς επιδεινώνονται, η εργοδοσία επιτίθεται στο ωράριο. Και ενώ οι εργατικές οικογένειες δεινοπαθούν, οι επιχειρήσεις καταγράφουν αύξηση τζίρων, εξαγωγών και κερδών, υλοποιούν επενδύσεις που ανέρχονται σε δισ. ευρώ. Το Συνδικάτο διεκδικεί μεταξύ άλλων: 8ωρο ωράριο εργασίας, Δευτέρα με Παρασκευή, 950 ευρώ βασικό μισθό, επαναφορά των τριετιών, επίδομα ανθυγιεινής εργασίας μαζί με μια σειρά άλλα επιδόματα.

Δεν κάνουν πίσω οι εργαζόμενοι στα Τρόφιμα

Κλαδική απεργία οργανώνει στις 30 Ιούνη η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών μαζί με συνδικάτα και επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου, διεκδικώντας ΣΣΕ και απαντώντας στον εμπαιγμό των βιομηχάνων, που σε δύο συναντήσεις δεν έδωσαν καμία απάντηση στα αιτήματα των εργαζομένων, επικαλούμενοι τους «δύσκολους καιρούς», σε μια προσπάθεια να οδηγήσουν τις διαπραγματεύσεις σε αδιέξοδο. Η μόνη αλήθεια - τονίζει η Ομοσπονδία - «είναι ότι οι βιομήχανοι από χρόνο σε χρόνο αυξάνουν σε δυσθεώρητα ύψη την κερδοφορία τους, σε αντίθεση με τους εργαζόμενους, που αγωνιούμε καθημερινά για ένα κομμάτι ψωμί, μη μας κόψουν το ρεύμα, μη μας ξεσπιτώσουν». Μπροστά στην απεργία η Ομοσπονδία και τα επιχειρησιακά σωματεία προχωρούν σε μια σειρά παρεμβάσεις για την προετοιμασία της, ενώ το κλαδικό Συνδικάτο Αττικής καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 26 Ιούνη, στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Κέρδη στα ύψη, μισθοί στον πάτο σε Επισιτισμό - Τουρισμό

Η Ομοσπονδία Φαρμάκου μεταφέρει το απεργιακό κάλεσμα σε χώρους δουλειάς
Η Ομοσπονδία Φαρμάκου μεταφέρει το απεργιακό κάλεσμα σε χώρους δουλειάς
Σε 24ωρη απεργία την Παρασκευή 24 Ιούνη προχωρούν οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία της Αττικής, διεκδικώντας τοπική κλαδική και επιχειρησιακές ΣΣΕ, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Αντίστοιχες αποφάσεις λαμβάνουν οι συνελεύσεις των επιχειρησιακών σωματείων. Η απεργιακή προσυγκέντρωση θα γίνει στις 9.30 π.μ. μπροστά στο ξενοδοχείο «Τιτάνια», στην οδό Πανεπιστημίου, όπου οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις και διεκδικούν προσλήψεις προσωπικού, αυξήσεις μισθών και υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης. Στην Εστίαση, το κλαδικό Συνδικάτο θα στηρίξει απεργιακές κινητοποιήσεις που θα αποφασίσουν οι εργαζόμενοι, επιχειρησιακά σωματεία, σωματειακές επιτροπές σε επιχειρήσεις.

«Παρά την τεράστια κερδοφορία των επιχειρήσεων του κλάδου, οι μισθοί στα ξενοδοχεία είναι στα επίπεδα του 2007», υπογραμμίζει το Συνδικάτο και προσθέτει ότι στις σημερινές συνθήκες της εκρηκτικής ακρίβειας «οι μισθοί μας έχουν χάσει μεγάλο μέρος της αγοραστικής τους αξίας». «Δεν σκοπεύουμε να ζήσουμε σαν δούλοι για να δεκαπλασιάζουν τα κέρδη τους οι ξενοδόχοι και οι εστιάτορες. Επιλέγουμε τον δρόμο του αγώνα και της συλλογικής διεκδίκησης, παλεύοντας για δουλειά με δικαιώματα» είναι το κάλεσμα που απευθύνει.

Από εκδήλωση του κλαδικού Σωματείου Χρηματοπιστωτικού Αττικής για τη Σύσκεψη
Από εκδήλωση του κλαδικού Σωματείου Χρηματοπιστωτικού Αττικής για τη Σύσκεψη
Επίσης, απεργία στις 15 Ιούνη έχει προκηρύξει το Συνδικάτο Εργαζομένων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΠΕ) Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής. Η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10 π.μ. στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Συνεχίζονται οι περιοδείες

Συνεχίζονται και την επόμενη βδομάδα οι περιοδείες και οι εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, με τους συνδικαλιστές να μεταφέρουν το κάλεσμα συμμετοχής πλατιά στην εργατική τάξη, σε σωματεία και επιτροπές αγώνα. Τις επόμενες μέρες έχουν προγραμματιστεί μεταξύ άλλων οι εξής δραστηριότητες (περιοδείες, συνελεύσεις, εξορμήσεις κ.ά.):

Το Σάββατο 11 Ιούνη: Σε σούπερ μάρκετ σε Παιανία, Γλυκά Νερά, Γέρακα. Στη «Simos Food».

Τη Δευτέρα 13 Ιούνη: Στο αεροδρόμιο Αθηνών («Aegean» - DHL), στη «Φλώρινα - Ξινό Νερό», στην αποθήκη «Market In» στη Βιομηχανική Ζώνη Μαρκόπουλου, σε σούπερ μάρκετ σε Καλύβια, Μαρκόπουλο, Κορωπί, Σπάτα και Λούτσα, στα πρακτορεία διανομής Κηφισού, στην επιχείρηση «Νoe» στον Ασπρόπυργο, στην επιχείρηση «Δημητρίου» στη Μαγούλα.

Την Τρίτη 14 Ιούνη: Στη «Liafarm» Κεντρικής Μακεδονίας, στο εκπτωτικό χωριό στα Σπάτα, στα κτίρια της «Vodafone» σε Χαλάνδρι και Φάληρο, σε λογιστικά γραφεία σε Νέα Ιωνία, Δραπετσώνα και Πειραιά, στην ελεγκτική εταιρεία «Deloitte», στην ΕΤΕΜ στο Θριάσιο, στο εργοστάσιο «Παπουτσάνης».

Την Τετάρτη 15 Ιούνη: Στο συνεργείο καθαριότητας στο αμαξοστάσιο στου Ρέντη, στη Βιομηχανική Ζώνη Κερατέας, σε σούπερ μάρκετ σε Ραφήνα, Νέα Μάκρη και Μαραθώνα, στην ελεγκτική ΕΥ.

Την Πέμπτη 16 Ιούνη: Στη ΣΕΛΦΑΡ στην Κεντρική Μακεδονία, στον προαστιακό Κορωπίου και Παλλήνης, στο κτίριο της «Vodafone» στα Πετράλωνα, στο εργοστάσιο «Upfield» (πρώην «Ελαΐς»), στη λογιστική εταιρεία «Αρτιον» στο Μαρούσι.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ