Αποκαλυπτικά τα στοιχεία που παραθέτει η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στις Γενικές Συνελεύσεις
Την τραγική υποστελέχωση των νοσοκομείων της Δυτικής Μακεδονίας αναδεικνύει η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Δυτικής Μακεδονίας (ΕΙΝΔΥΜ), που φτάνει μέχρι το 45% των οργανικών θέσεων, καλώντας όλους τους γιατρούς να συμμετέχουν στις Γενικές Συνελεύσεις της Ενωσης, που θα λάβουν χώρα στα Νοσοκομεία Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Πτολεμαΐδας και Γρεβενών και απαιτώντας παράλληλα την άμεση προκήρυξη θέσεων στα κενά όλων των νοσοκομείων της περιοχής.
Οπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΙΝΔΥΜ, η τραγική υποστελέχωση των νοσοκομείων της Δ. Μακεδονίας γίνεται χειρότερη μήνα με τον μήνα, καθώς πολλοί γιατροί συνταξιοδοτήθηκαν ή παραιτήθηκαν μέσα στα τελευταία δυο χρόνια. Παράλληλα, οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις και οι μετακινήσεις ιατρών από νοσοκομεία άλλων νομών ήταν οι κύριες πρακτικές της 3ης ΥΠΕ και των διοικήσεων. «Μπάλωμα στο μπάλωμα. Για μόνιμη πρόσληψη ούτε λόγος φυσικά. Οσες γίνονται είναι κυρίως από ήδη υπηρετούντες συναδέλφους», σχολιάζει η ΕΙΝΔΥΜ και σημειώνει πως στα ήδη απαρχαιωμένα οργανογράμματα των νοσοκομείων οι κενές οργανικές θέσεις κυμαίνονται στο 27%-35%, ενώ στο ΓΝ Κοζάνης φτάνει το 45%.
Στο ΓΝ Κοζάνης, παρά το γεγονός ότι δημιουργήθηκε Πνευμονολογική κλινική τον Νοέμβρη του 2021, αυτή τη στιγμή δουλεύουν δύο πνευμονολόγοι, η μία εκ των οποίων σε άδεια λοχείας. Στην Παθολογική κλινική υπάρχουν δύο μόνιμοι γιατροί από τις 7 οργανικές που διαθέτει το νοσοκομείο, ενώ συνδράμουν δύο ιδιώτες με μπλοκάκι, μία επικουρική παθολόγος και ένας γενικός γιατρός.
Στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου υπάρχουν μόνο 3 γιατροί και συνδράμει και ένας ιδιώτης κάνοντας 3-4 εφημερίες. Η μία από τους 3 γιατρούς είναι αναισθησιολόγος και η διοίκηση την υποχρεώνει να βρίσκεται και στα χειρουργεία, δηλαδή σε δύο πόστα, μιας και το Νοσοκομείο διαθέτει μόνο δύο αναισθησιολόγους στο Αναισθησιολογικό τμήμα. Μάλιστα στο πρόσφατο παρελθόν το νοσοκομείο εφημέρευε και χωρίς αναισθησιολόγο.
Στο Ακτινολογικό, οι ελλείψεις στη λειτουργία του Μαγνητικού Τομογράφου έχουν μειώσει τις μαγνητικές τομογραφίες από 230 τον μήνα σε 30, ενώ στην Ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου υπάρχουν μόνο δύο μόνιμοι γιατροί. Η κλινική αδυνατεί να καλύψει εφημεριακά όλο τον μήνα και οι ασθενείς που νοσηλεύονται συνεχίζουν τη νοσηλεία τους στο Ψυχιατρείο της Θεσσαλονίκης. Να σημειωθεί ότι η Ψυχιατρική κλινική της Κοζάνης είναι η μόνη που υπάρχει στα νοσοκομεία της Δ. Μακεδονίας. Καλύπτει δηλαδή και τους 4 νομούς.
Το ΤΕΠ καλύπτουν γενικοί γιατροί και ιατροί υπηρεσίας υπαίθρου, ως αποτέλεσμα της συνήθους πρακτικής της 3ης ΥΠΕ να μετακινεί γιατρούς της Πρωτοβάθμιας Υγείας για να καλύψει τα τεράστια κενά που υπάρχουν στη Δευτεροβάθμια Υγεία, αποδυναμώνοντας έτσι συνεχώς την Πρωτοβάθμια.
Στο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας στην Παθολογική κλινική εργάζονται 3 μόνιμοι γιατροί, ένας εκ των οποίων σε αναρρωτική άδεια και ένας που έχει εκδηλώσει την πρόθεσή του να παραιτηθεί σύντομα αν δεν αλλάξει η κατάσταση. Συνδράμει και ένας αποσπασμένος παθολόγος από ΚΥ.
Οι εφημερίες έχουν βγει μέχρι τις 26 του μήνα και ουδείς γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι. Μάλιστα, για να καλυφθούν αυτές οι 26 μέρες συνέδραμαν με 4 εφημερίες δύο γιατροί από Θεσσαλονίκη. Στην κλινική υπάρχουν μόνο 2 ειδικευόμενοι συνάδελφοι, οι οποίοι μάλιστα είναι σε παράταση θητείας που σημαίνει ότι σύντομα δεν θα υπάρχουν ούτε αυτοί.
Το ΤΕΠ λειτουργεί με δύο γενικούς γιατρούς, ενώ η ΜΕΘ αυτή τη στιγμή είναι κλειστή, μιας και πλέον υπάρχει μόνο ένας διευθυντής και μία εξειδικευόμενη πνευμονολόγος. Αναισθησιολόγος στο Νοσοκομείο υπάρχει μία, ένας ιδιώτης με μπλοκάκι και μία μετακινούμενη γιατρός από τη Φλώρινα.
Στο Νοσοκομείο της Φλώρινας η κατάσταση στην Παθολογική Κλινική είναι κάτι παραπάνω από τραγική. Πρόσφατα παραιτήθηκε ο ένας από τους δύο επιμελητές, ο διευθυντής πρόκειται σύντομα να συνταξιοδοτηθεί, ενώ και ο δεύτερος επιμελητής έχει γραπτώς δηλώσει την πρόθεσή του να παραιτηθεί τον Ιούλη. Υπήρξε δε καταγγελία προς το ΔΣ της ΕΙΝΔΥΜ ότι για να συνεχίσει το νοσοκομείο να εφημερεύει, τη Δευτέρα 16 Μάη εφημέρευσε γιατρός άλλης ειδικότητας ως παθολόγος! Στο Νοσοκομείο υπάρχουν μόνο δύο αναισθησιολόγοι.
Στο Νοσοκομείο των Γρεβενών η Παθολογική Κλινική λειτουργεί με δύο μόνιμους και έναν επικουρικό παθολόγο, ο οποίος σε 6 μήνες θα παραιτηθεί. Εκεί υπάρχουν μόνο 2 αναισθησιολόγοι και 2 ακτινολόγοι και το Νοσοκομείο έχει μείνει ακάλυπτο από ακτινολόγο μέχρι και 12 μέρες τον μήνα και μέρες χωρίς αναισθησιολόγο! Σύντομα και οι μικροβιολόγοι θα γίνουν 2 από 4 λόγω διορισμού των 2 συναδέλφων σε άλλα νοσοκομεία.
Στο Νοσοκομείο της Καστοριάς δεν υπάρχει πνευμονολόγος, υπάρχει μόνο ένας καρδιολόγος και συνδράμει και ο καρδιολόγος που είναι τοποθετημένος στο ΤΕΠ, η Παθολογική κλινική λειτουργεί με 4 μόνιμους γιατρούς, οι αναισθησιολόγοι είναι 3 (ο ένας επικουρικός). Εντονο πρόβλημα υπάρχει και στο Ακτινολογικό τμήμα, όπου έχουν μείνει δύο ακτινολόγοι και δεν θα καλυφθεί εφημεριακά το νοσοκομείο αυτόν τον μήνα. Το ΤΕΠ καλύπτεται από καρδιολόγο, ορθοπεδικό και γενικό γιατρό.
Οπως σημειώνει η ΕΙΝΔΥΜ, η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί και θα γίνεται χειρότερη για τα Νοσοκομεία της Δ. Μακεδονίας, ενώ παράλληλα τονίζει πως «είναι αποτέλεσμα της τραγικής διαχείρισης του υπουργείου Υγείας το οποίο δεν έκανε ουσιαστικά προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, προωθεί συνεχώς τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και ιδιωτικοποιεί όλο και περισσότερο τη δημόσια δωρεάν Υγεία, κρατά πεισματικά το μισθολόγιο των γιατρών χαμηλό, παρά το ότι κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι μειώσεις από το 2012 με απόφαση του ΣτΕ το 2018 και δεν εντάσσει τους γιατρούς στα ΒΑΕ».